Konyhai alapreceptek

krutonReceptek, melyek révén el lehet sajátítani a főzés alapjait, illetve melyek elkészítése nélkül igazán finomat főzni nem lehet.

Mindezek pontosan megadott mennyiségekkel és részletes, a lépéseket bemutató leírásokkal, hogy bárki el tudja készíteni.

Mint látni fogod, olyan recepteket találhatsz itt, melynek elkészítése (megtanulása) sokat segít majd abban, hogy a későbbiekben egy bonyolultabb, nehezebb receptnek is bátran hozzáláthass.

Legújabb konyhai alapreceptek:

Csipetke készítése

csipetke

A csipetke készítés receptje levesbe tojásból, lisztből és egy csipet sóból, a szaggatás és a kifőzés módjának pontos leírásával.

Melyet belefőzhetünk számtalan levesbe is, de kifőzhetjük külön is egy kisebb lábos sós vízben, ha nem akarjuk a levest a csipetke főzésével besűrűsíteni.

Megnézem a Receptet Csipetke készítése

Tészta főzés 4 lépésben

tészta főzése

A tészta főzés egyszerű, pár apróságra kell csak odafigyelni. S ez független attól, hogy tojással készült vagy durum tésztáról van szó.

Maga a feladat nagyon egyszerű, csupán két dolgot kell elkerülni. Hogy a tészta összetapadjon, s hogy a tészta szétfőjön.

Megnézem a Receptet Tészta főzés 4 lépésben

Sütőtök sütése 4 lépésben

sütőtök sütése

A sütőtök sütése egy nagyon egyszerű feladat, de érdemes odafigyelni a részletekre, hogy a végeredmény igazán ízletes és finom legyen.

Fontos például alaposan megmosni, hogy a sütőtökből kifolyó lét fel tudjuk használni, s az sem teljesen mindegy, mekkorára akarjuk felaprítani.

Megnézem a Receptet Sütőtök sütése 4 lépésben

Kruton (crouton) készítése

kruton

Kruton (crouton) készítése kenyérből, zsömléből, bagettből olívaolajjal vagy vajjal, sóval és borssal, zöldfűszerrel vagy fokhagymával.

Mely egy igen finom levesbetét. Bármikor elkészíthető, akár a főzés közben is, csak egy sütő kell hozzá, meg egy pici idő és odafigyelés.

Megnézem a Receptet Kruton (crouton) készítése

Húsvéti sonka főzése

húsvéti sonka főzése

Húsvéti sonka főzése nem túl bonyolult, csak idő és pár apróság kell hozzá. Esetleg tehetünk a főzőlébe hagymát, fokhagymát, répát, babérlevelet, szemes borsot és borókabogyót.

Amire viszont mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy csak minőségi húsból álljunk neki főtt sonkát készíteni, mert a nem megfelelő minőségű alapanyag a legtöbb esetben csapnivaló végeredményt fog eredményezni.

Megnézem a Receptet Húsvéti sonka főzése

Krumplifőzés: a főtt krumpli elkészítése

A krumplifőzés 3 lépése részletes leírásokkal, azon apró tényezőket bemutatva, amire érdemes odafigyelni, ha egyenletesen megfőtt krumplit szeretnénk készíteni.

Miként érdemes megfőzni a krumplit? Miként válasszuk ki hozzá a megfelelő fajtát? Mekkora méretű krumplikat főzzünk meg héjában? S mekkorára vágjuk fel a krumplit, ha főtt krumpliként akarjuk megenni.

Megnézem a Receptet Krumplifőzés: a főtt krumpli elkészítése

A rizs főzése

főtt rízs

A rizs főzésének receptje az elkészítés részletes leírásával. Nagyszerű köret, süt húsokhoz, pörköltökhöz épp ugyan olyan jó választás, mint sok zöldséges étel kisérőjeként. S rengeteg rakott ételbe is a rizs az egyik fő összetevő.

Távol-Keleten egy étkezés el sem képzelhető anélkül, hogy az étkezésnek ne legyen része a rizs, mivel tápláló s tele van értékes vitaminokkal és rostanyagokkal is.

Megnézem a Receptet A rizs főzése

Házi majonéz

majonéz

A házi majonéz receptje tojásból, napraforgóolajból, mustárral, citromlével, sóval, borssal és cukorral az elkészítés részletes leírásával.

Az így elkészült majonéz hűtőben simán eláll 1-2 hétig mindenféle tartósítószer nélkül. Ehetjük különböző sült húsokhoz, főtt virslihez, felhasználhatjuk majonézes salátákhoz vagy akár tartármártást is készíthetünk belőle.

Megnézem a Receptet Házi majonéz

Tojás főzés, azaz a főtt tojás elkészítése

Főtt tojás

A főtt tojás tojás elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de van pár olyan apróság, mely a végeredményt nagyban meghatározza.

A tojás főzése nem csak arról szól, hogy átmelegítjük a tojást (mint a virsli főzésénél), hanem konkrétan a tojás belsejét is át kell forrósítani, s időt hagyni arra is, hogy a sárgája is megfőjön.

Megnézem a Receptet Tojás főzés, azaz a főtt tojás elkészítése