Kruton (crouton) készítése

Kruton (crouton) készítése kenyérből, zsömléből, bagettből olívaolajjal vagy vajjal, sóval és borssal, zöldfűszerrel vagy fokhagymával.

Mely egy igen finom levesbetét. Bármikor elkészíthető, akár a főzés közben is, csak egy sütő kell hozzá, meg egy pici idő és odafigyelés.

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és gyorsan elkészíteni a krutont. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb módon elkészíteni a fűszerek változtatásával.

kruton

Kruton (crouton) készítése

Pár gerezd fokhagymát olívaolajon megfonnyasztunk, hogy az íze beleoldódjon.
A kenyeret (vagy a zsömlét, bagettet) centis kockákra felvágjuk, majd meglocsoljuk az időközben leszűrt olívaolajjal.
Sóval, borssal fűszerezzük, s az egészet alaposan átkeverjük, hogy a zsiradék és a kenyérdarabok rendesen elkeveredjenek.
Ezután az egészet betehetjük egy 200 fokra előmelegített sütőbe, s negyed óra alatt készre sütjük.
A kruton hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
sütés 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Levesek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű tepsi
  • serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 4 szelet kenyér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olíva olaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, hogy rendesen felmelegedjen.
    Ha van, kapcsoljuk be a légkeverést is!
  • A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
  • A fokhagymát beletesszük egy kis serpenyőbe, s hozzáadjuk az olívaolajat.
    Takarék lángon kevergetve a fokhagyma olaj keveréket, hagyjuk, hogy a fokhagyma íze beleoldódjon az olívaolajba.
  • Amikor a fokhagymás olaj elkészült (amikor már intenzíven érezni lehet az illatát), akkor az olajat tegyük félre, s hagyjuk kicsit kihűlni.
    Majd az olajat szűrjük át, hogy a fokhagymát eltávolítsuk az olajból.
  • Ezután a kenyeret kisebb darabokra felvágjuk, az esetleges morzsát félretesszük (jó lesz prézlinek például panírozáshoz).
  • A felaprított kenyeret tegyük egy rétegben a tepsibe, locsoljuk meg a fokhagymás olajjal.
    Majd keverjük át az egészet, hogy az olaj és kenyér egyenletesen elkeveredjen (s hogy az olajat a kenyérdarabok felszívják)
  • Az előmelegített sütőben maximum negyed óra alatt készre sütjük a krutont.
  • Menetközben egyszer átforgatjuk az egészet, hogy a kenyérdarabok mindegyik oldala megpiruljon.
  • Akkor jó a kruton, ha már kezd megbarnulni (karamellizálódni) a kelttészta fehér része.
    Szabad levegőn hagyjuk a kenyérkockákat kihűlni, hogy jó ropogósak, kemények legyenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, saláta, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Néhány gondolat a kruton elkészítéséhez

A kruton (franciásan crouton) gyakorlatilag egy fűszeres kétszersült, amit levesbetétként vagy saláta összetevőként használunk.

Ízét nagy mértékben tudja befolyásolni az elkészítés során használt  fűszer, aminek a legfőbb oka, hogy a kruton alapja egy nem túl erős alapízzel rendelkező pékáru: kifli, zsemle, fehérkenyér, francia bagett stb.

 

Ami azt is jelenti, hogy töltött vagy cukrozott pékárú (például egy briós) nem jó hozzá. De egy félbarna vagy barna kenyér sem igazán jó választás (mint ahogy a pirítóshoz sem igazán megfelelőek).

A fenti receptben egy viszonylag bonyolultabb, de nagyon finom, fokhagymás változat szerepel. Aminél a legfontosabb, hogy a fokhagyma az olívaolajban ne égjen meg (mert megkeseredik).

Ha nem akarunk a kruton elkészítésével túl sokat szöszmötölni, van pár egyszerűbb megoldás is:

  • A legegyszerűbb megoldás egy-két szelet kenyeret vagy zsömlét megpirítani kenyérpirítóban, s abból kivéve kisebb darabokra felvágva beletenni a levesekbe.
    Akár az elkészült pirítóst meg is locsolhatjuk kevés olvasztott vajjal, hogy a levesek ízét kicsit feldobjuk vele.
  • A másik lehetőség, hogy a kegyeret felvágjuk kisebb darabokra, s egy rétegben simán sütőpapírra tesszük egy tepsiben, s simán megpirítjuk 10-12 perc alatt.
  • A harmadik lehetőség, hogy a felvágott kenyeret olívaolajjal vagy felmelegített vajjal meglocsoljuk a tepsiben.
    Sóval, fekete, fehér vagy tarka borssal, esetleg zöldfűszerrel meghintjük, s az egészet átkeverjük.

Mekkora legyen a kenyérkocka mérete?

Ha a krutont krémlevesbe szánjuk, lehet nagyobb darabokra vágni, hogy a belseje több levet tudjon magába szívni.

 

Ha viszont egy tartalmas levesbe vagy Cézár salátába szánjuk, érdemesebb kisebb, maximum 1 centiméteres darabokra felvágni a kenyeret, hogy könnyebben el tudjuk keverni a többi összetevőjével a levesnek.

Jó étvágyat a krutonhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating