Kruton (crouton) készítése kenyérből, zsömléből, bagettből olívaolajjal vagy vajjal, sóval és borssal, zöldfűszerrel vagy fokhagymával.
Mely egy igen finom levesbetét. Bármikor elkészíthető, akár a főzés közben is, csak egy sütő kell hozzá, meg egy pici idő és odafigyelés.
Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és gyorsan elkészíteni a krutont. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb módon elkészíteni a fűszerek változtatásával.
Kruton (crouton) készítése
Eszközök
- Nagyobb méretű tepsi
- serpenyő
A recept hozzávalói
- 4 szelet kenyér
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl olíva olaj
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, hogy rendesen felmelegedjen. Ha van, kapcsoljuk be a légkeverést is!
- A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
- A fokhagymát beletesszük egy kis serpenyőbe, s hozzáadjuk az olívaolajat.Takarék lángon kevergetve a fokhagyma olaj keveréket, hagyjuk, hogy a fokhagyma íze beleoldódjon az olívaolajba.
- Amikor a fokhagymás olaj elkészült (amikor már intenzíven érezni lehet az illatát), akkor az olajat tegyük félre, s hagyjuk kicsit kihűlni.Majd az olajat szűrjük át, hogy a fokhagymát eltávolítsuk az olajból.
- Ezután a kenyeret kisebb darabokra felvágjuk, az esetleges morzsát félretesszük (jó lesz prézlinek például panírozáshoz).
- A felaprított kenyeret tegyük egy rétegben a tepsibe, locsoljuk meg a fokhagymás olajjal.Majd keverjük át az egészet, hogy az olaj és kenyér egyenletesen elkeveredjen (s hogy az olajat a kenyérdarabok felszívják)
- Az előmelegített sütőben maximum negyed óra alatt készre sütjük a krutont.
- Menetközben egyszer átforgatjuk az egészet, hogy a kenyérdarabok mindegyik oldala megpiruljon.
- Akkor jó a kruton, ha már kezd megbarnulni (karamellizálódni) a kelttészta fehér része.Szabad levegőn hagyjuk a kenyérkockákat kihűlni, hogy jó ropogósak, kemények legyenek.
Néhány gondolat a kruton elkészítéséhez
A kruton (franciásan crouton) gyakorlatilag egy fűszeres kétszersült, amit levesbetétként vagy saláta összetevőként használunk.
Ízét nagy mértékben tudja befolyásolni az elkészítés során használt fűszer, aminek a legfőbb oka, hogy a kruton alapja egy nem túl erős alapízzel rendelkező pékáru: kifli, zsemle, fehérkenyér, francia bagett stb.
Ami azt is jelenti, hogy töltött vagy cukrozott pékárú (például egy briós) nem jó hozzá. De egy félbarna vagy barna kenyér sem igazán jó választás (mint ahogy a pirítóshoz sem igazán megfelelőek).
A fenti receptben egy viszonylag bonyolultabb, de nagyon finom, fokhagymás változat szerepel. Aminél a legfontosabb, hogy a fokhagyma az olívaolajban ne égjen meg (mert megkeseredik).
Ha nem akarunk a kruton elkészítésével túl sokat szöszmötölni, van pár egyszerűbb megoldás is:
- A legegyszerűbb megoldás egy-két szelet kenyeret vagy zsömlét megpirítani kenyérpirítóban, s abból kivéve kisebb darabokra felvágva beletenni a levesekbe.
Akár az elkészült pirítóst meg is locsolhatjuk kevés olvasztott vajjal, hogy a levesek ízét kicsit feldobjuk vele. - A másik lehetőség, hogy a kegyeret felvágjuk kisebb darabokra, s egy rétegben simán sütőpapírra tesszük egy tepsiben, s simán megpirítjuk 10-12 perc alatt.
- A harmadik lehetőség, hogy a felvágott kenyeret olívaolajjal vagy felmelegített vajjal meglocsoljuk a tepsiben.
Sóval, fekete, fehér vagy tarka borssal, esetleg zöldfűszerrel meghintjük, s az egészet átkeverjük.
Mekkora legyen a kenyérkocka mérete?
Ha a krutont krémlevesbe szánjuk, lehet nagyobb darabokra vágni, hogy a belseje több levet tudjon magába szívni.
Ha viszont egy tartalmas levesbe vagy Cézár salátába szánjuk, érdemesebb kisebb, maximum 1 centiméteres darabokra felvágni a kenyeret, hogy könnyebben el tudjuk keverni a többi összetevőjével a levesnek.