Besamel mártás

A besamel mártás a rakott ételeknek és a sült húsoknak nagyszerű kiegészítője. Egy apró trükkel garantáltan csomómentes lesz minden helyzetben.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a besamel mártást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

besamel mártás

Besamel mártás recept

A besamelmártás alapja egy vajas rántás.
Amikor a liszt elkezd barnulni, egy hírtelen mozdulattal hozzáöntjük az előmelegített tejet.
Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
S a végén az egészet 8-10 percig kis lángon főzzük, hogy a liszt megfőjön, s a rántás besűrűsödjön.
Főzési/sütési idő 20 min
Összes idő 20 min
Konyha Francia

Eszközök

  • nyeles lábos
  • Egy kisebb lábos

Hozzávalók
  

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • szerecsendió (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései
 

  • Tejet felmelegítjük egy nyeles lábosban. Akkor hagyjuk abba a melegítést, amikor kezd feljönni a teteje.
  • Egy lábosban melegítsük fel a vajat, majd amikor megolvadt, adjuk hozzá a lisztet.
    Folyamatos kevergetés közben pirítsok meg picit a lisztet
  • Amikor a liszt kezd barnulni, az előremelegített tejet egy hírtelen mozdulattal öntjük hozzá, s keverjük át az egészet
    (kicsit forrni fog, ettől nem lesz csomós)
  • 8-10 perc után az egész be fog sűrűsödni, akkor lesz kész.
A recept jellemzői húsmentes ételek, tojásmentes

Tippek és tanácsok a besamel mártás elkészítéséhez és használatához

A besamelmártásnak sokféle variációja van. A kiindulási pont az egy kanál vajhoz (ami 2 dkg) egy kanál liszt használata (ami ugyan csak 2 dkg). Pontosan úgy, ahogy a rántást is csináljuk. S ehhez adjuk hozzá a 4-5 dl tejet.

Szokás a rakott ételekhez a besamelt csak félig felfőzni (4-5 perc főzés idővel), s belekeverni reszelt sajtot, s hagyni, hogy a sajt felolvadjon a tejes szószban. A sajt lehet akár trappista sajt is, de az edami és a parmezán sokkal ízletesebb választás.

Másrészt az is egy lehetőség, hogy a besűrített besamelt 2 dl tejföllel a végén elkeverik, amitől lazább lesz az állaga a sütés során

A fenti recept alapvetően a rakott ételek leöntésére való. Ha ennél sűrűbb mártást szeretnénk (mondjuk egy pulyka dubarry elkészítéséhez), akkor tehetünk a fenti receptbe két evőkanál liszt helyet akár hármat is.
VAGY tehetünk ugyanennyi liszthez és vajhoz kevesebb tejet, mondjuk 3 decit (ez utóbbi krémesebb lesz).

DE ugyan ezt a krémes jelleget elérhetjük avval is, hogy a fehérmártásba belecsempészünk 1 dl főzőtejszínt.

Jó étvágyat a besamel mártást tartalmazó ételekhez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése