A besamel mártás receptje vajjal, tejjel, sajttal, sóval és borssal, liszttel besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.
Mely a rakott ételeknek és a sült húsoknak nagyszerű kiegészítője. Elkészíteni sem túl nehéz, egy apró trükkel garantáltan csomómentes lesz minden alkalommal.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a besamel mártást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Besamel mártás recept
Eszközök
- nyeles lábos
- Egy kisebb lábos
A recept hozzávalói
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- szerecsendió (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Tejet felmelegítjük egy nyeles lábosban. Akkor hagyjuk abba a melegítést, amikor kezd feljönni a teteje.
- Egy lábosban melegítsük fel a vajat, majd amikor megolvadt, adjuk hozzá a lisztet.Folyamatos kevergetés közben pirítsok meg picit a lisztet
- Amikor a liszt kezd barnulni, az előremelegített tejet egy hírtelen mozdulattal öntjük hozzá, s keverjük át az egészet (kicsit forrni fog, ettől nem lesz csomós)
- 8-10 perc után az egész be fog sűrűsödni, akkor lesz kész.
Tippek és tanácsok a besamel mártás elkészítéséhez és használatához
A besamelmártásnak sokféle variációja van. A kiindulási pont az egy kanál vajhoz (ami 2 dkg) egy kanál liszt használata (ami ugyan csak 2 dkg). Pontosan úgy, ahogy a rántást is csináljuk. S ehhez adjuk hozzá a 4-5 dl tejet.
Szokás a rakott ételekhez a besamelt csak félig felfőzni (4-5 perc főzés idővel), s belekeverni reszelt sajtot, s hagyni, hogy a sajt felolvadjon a tejes szószban. A sajt lehet akár trappista vagy karaván sajt is, de az edami és a parmezán sokkal ízletesebb választás.
Másrészt az is egy lehetőség, hogy a besűrített besamelt 2 dl tejföllel a végén elkeverik, amitől lazább lesz az állaga a sütés során
A fenti recept alapvetően a rakott ételek leöntésére való.
- Ha sűrűbb mártást szeretnénk (mondjuk egy pulyka dubarry elkészítéséhez), akkor tehetünk a fenti receptbe két evőkanál liszt helyet akár hármat is.
- VAGY tehetünk ugyanennyi liszthez és vajhoz kevesebb tejet, mondjuk 3 decit (ez utóbbi krémesebb lesz).
- DE ugyan ezt a krémes jelleget elérhetjük avval is, hogy a fehérmártásba belecsempészünk 1 dl főzőtejszínt.
- Ha pedig lazítani szeretnénk a besamelen, tehetünk hozzá a tejszín helyett akár tejfölt is, amitől egy picit savanykásabb lesz az íze.