Besamel mártás

A besamel mártás receptje vajjal, tejjel, sajttal, sóval és borssal, liszttel besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.

Mely a rakott ételeknek és a sült húsoknak nagyszerű kiegészítője. Elkészíteni sem túl nehéz, egy apró trükkel garantáltan csomómentes lesz minden alkalommal.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a besamel mártást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

besamel mártás

Besamel mártás recept

A besamelmártás alapja egy vajas rántás.
Amikor a liszt elkezd barnulni, egy hírtelen mozdulattal hozzáöntjük az előmelegített tejet.
Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
S a végén az egészet 8-10 percig kis lángon főzzük, hogy a liszt megfőjön, s a rántás besűrűsödjön.
A besamel mártás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Főzés idő 20 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Rakott ételek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nyeles lábos
  • Egy kisebb lábos

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • szerecsendió (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Tejet felmelegítjük egy nyeles lábosban. Akkor hagyjuk abba a melegítést, amikor kezd feljönni a teteje.
  • Egy lábosban melegítsük fel a vajat, majd amikor megolvadt, adjuk hozzá a lisztet.
    Folyamatos kevergetés közben pirítsok meg picit a lisztet
  • Amikor a liszt kezd barnulni, az előremelegített tejet egy hírtelen mozdulattal öntjük hozzá, s keverjük át az egészet
    (kicsit forrni fog, ettől nem lesz csomós)
  • 8-10 perc után az egész be fog sűrűsödni, akkor lesz kész.
A recept jellemzői húsmentes ételek, tojásmentes

Tippek és tanácsok a besamel mártás elkészítéséhez és használatához

A besamelmártásnak sokféle variációja van. A kiindulási pont az egy kanál vajhoz (ami 2 dkg) egy kanál liszt használata (ami ugyan csak 2 dkg). Pontosan úgy, ahogy a rántást is csináljuk. S ehhez adjuk hozzá a 4-5 dl tejet.

Szokás a rakott ételekhez a besamelt csak félig felfőzni (4-5 perc főzés idővel), s belekeverni reszelt sajtot, s hagyni, hogy a sajt felolvadjon a tejes szószban. A sajt lehet akár trappista vagy karaván sajt is, de az edami és a parmezán sokkal ízletesebb választás.

 

Másrészt az is egy lehetőség, hogy a besűrített besamelt 2 dl tejföllel a végén elkeverik, amitől lazább lesz az állaga a sütés során

A fenti recept alapvetően a rakott ételek leöntésére való.

  • Ha sűrűbb mártást szeretnénk (mondjuk egy pulyka dubarry elkészítéséhez), akkor tehetünk a fenti receptbe két evőkanál liszt helyet akár hármat is.
  • VAGY tehetünk ugyanennyi liszthez és vajhoz kevesebb tejet, mondjuk 3 decit (ez utóbbi krémesebb lesz).
  • DE ugyan ezt a krémes jelleget elérhetjük avval is, hogy a fehérmártásba belecsempészünk 1 dl főzőtejszínt.
  • Ha pedig lazítani szeretnénk a besamelen, tehetünk hozzá a tejszín helyett akár tejfölt is, amitől egy picit savanykásabb lesz az íze.

Sok sikert a besamel mártás elkészítéséhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating