Darált húsos rakott krumpli

A darált húsos rakott krumpli egy könnyen elkészíthető, ízletes egytálétel. Sokféle változata révén nem igazán lehet megunni, s még laktató is.

Azt nem merném állítani, hogy diétás étel, de egy hideg téli estén igazán jó tápanyag utánpótlás.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a darált húsos rakott krumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

darált húsos rakott krumpli

Darált húsos rakott krumpli recept

A darálthúsos rakott krumplihoz héjában megfőzzük a krumplit, miközben egy serpenyőben a húst hagymán megpirítjuk fehéredésig.
Majd egy kivajazott (kizsírozott) tepsibe a krumplit és a húst felváltva egymásra rétegezzük.
A tetejére besamel mártást készítünk, azzal az egészet leöntjük, s a tetejét jól megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Előkészítési idő 30 min
Főzési/sütési idő 30 min
Összes idő 1 ó
Fogás Egytálételek, Főétel, Rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • Nagyobb serpenyő (a darálthús elkészítéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • kisebb serpenyő

Hozzávalók
  

  • 1 kg krumpli
  • víz (a krumpli főzéséhez)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • ½ kg darálthús
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 darab tojás sárgája
  • 20 dkg trappista sajt

Az elkészítés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • A krumplit alaposan mossuk meg, majd héjában, sós vízben főzzük forrástól számított 10 percig.
    Fontos, hogy ne essen szét a krumpli, inkább legyen egy picit kemény.
  • Olajon (vagy zsíron) elkezdjük a hagymát pirítani.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a darálthúst, és alaposan átkeverjük, hogy a darálthús minél kisebb darabokra szétessen.
  • Amikor a hús kezd kifehéredni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, s még egyszer átkeverjük az egészet.
    Kis vizet adva hozzáadva fedő alatt 10 percig pároljuk a húst, időnként megkevergetve.
  • Amikor a krumpli ideje lejárt, leszűrjük a vízét egy fedővel, majd a krumplit meghámozzuk, és félcentis karikákra vágjuk.
  • Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal (lehet zsírral is), majd felváltva krumplit és az elkészült darálthúsos szószt egymásra rétegezünk.
    Fontos: az alsó és a felső réteg krumpli legyen.
  • A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
  • Besamel mártást készítünk:
    - Vajat kisebb serpenyőbe felmelegítünk, s lisztet beleszórva picit megpirítjuk.
    - Amikor a liszt kezd barnulni, felöntjük tejjel, sózzuk és felforraljuk.
    - Amikor elkezd forrni, lehúzzuk a tűzről, s adjuk hozzá a tejfölt, a tojássárgáját és a reszelt trappistasajt felét.
  • Az elkészült besamel mártást a krumpli tetejére öntjük, s annak tetejére rászórjuk a reszelt sajt másik felét.
  • Az előmelegített sütőbe az egészet berakjuk, s 25-30 perc alatt készre sütjük.
    (A sütés első felében lehet rajta alufólia, hogy a sajt ne égjen meg)
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a darált húsos rakott krumpli elkészítéséhez

A darált húsos rakott krumpli elsősorban a húsos részt változtatásával lehet sokszínű:

  • Teljesen más lesz az egész étel íze, ha zsíros húsból készül hozzá a darálthús, mintha szárazabb húsból, például pulykamellből készül.
  • A húsos ragut is csinálhatjuk kicsit zsírosabbra, mint a receptben van.
  • Tehetünk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát is megpucolva és fokhagymanyomón áttörve.
  • S tehetünk a fűszerpaprikából egy keveset is az ételre

De a besamelmártással is meg lehet bolondítani a darált húsos rakott krumplit:

  • egy kis szerecsendióval
  • füstöltsajtot használva
  • s egy deci tejszín is fel tudja dobni a besamelmártást.

Ha szeretjük, a húsos rétegekre egy-két főtt tojást felkarikázva plusz rétegként még hozzá tehetünk.

Jó étvágyat a darált húsos rakott krumplihoz!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése