Gulyásleves

A gulyásleves egy népszerű, húsos-zöldséges étel, köménymaggal és fokhagymával. Az év bármely részében igazán jó, laktató egytálétel.

Tele van fehérjével, rostokkal, vitaminokkal és némi zsiradékkal, hogy az egész szervezetünket táplálhassa. S ha pluszban még szénhidrátra vágyunk, ehetünk hozzá akár egy szelet kenyeret is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gulyáslevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gulyásleves

Gulyásleves recept

A gulyásleves elkészítés időigényes, de nem túl bonyolult.
A hagymást megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat, babérlevelet, paradicsomot, zöldpaprikát, s bő másfél óráig főzzük.
Amikor a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a krumplit, a répákat és a zellert, felöntjük vízzel, és főzzük tovább a forrástól számított további 20 percig.
Majd beletesszük a csipetkét, és azt is megfőzzük.
Előkészítési idő 10 min
Főzési/sütési idő 2 ó
Összes idő 2 ó 10 min
Fogás Egytálételek, Főétel, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

Hozzávalók
  

  • 1 fej vöröshagyma (nagy)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg marhalábszár
  • 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 30 dkg krumpli
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt bors (csapott)
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab zöldpaprika
  • ½ csokor petrezselyem (díszítéshez)
  • 2 zellerlevél
  • 1,8 liter víz
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt

Az elkészítés lépései
 

  • Hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A lábszárt megmossuk, s 2 centis (nagyobb) kockákra összevágjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk.
    A paradicsomot apróra felvágjuk, a paprikát kicsumázzuk, s hosszában félbe (vagy negyedbe) szétvágjuk.
  • A zsíron elkezdjük a hagymát pirítani. Amikor már üveges, lehúzzuk a tűzről, s hozzátesszük a fűszerpaprikát, hogy az is egy picit megpiruljon.
  • Amikor a paprikának mélybordó színe lett, hozzáadjuk a marhalábszárat. Visszatéve a tűzhelyre a hús fehéredésig pirítjuk.
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a sót, a borsot, az őrölt köményt, az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott és elfelezett paprikát és a babérleveleket.
    Annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje, s fedő alatt legalább másfél óráig főzzük (megjegyzést lásd lentebb!)
  • Ezután, míg fő a hús, megmossuk és megpucoljuk a sárgarépát és a fehérrépát. Majd karikára felvágjuk..
  • A zellert és a krumplit is megpucoljuk, a zellert félcentis, a krumplit centis kockákra feldaraboljuk.
    Majd a petrezselymet és zellerzöldet is megmossuk, a petrezselymet fel is aprítjuk.
  • Amikor a hús kezd már puhulni, hozzáadjuk a felaprított répákat, a krumplit, a zellert, a petrezselymet és az egészben hagyott zellerzöldet.
    Az egészet felönjük legalább másfél liter vízzel.
  • Csipetkét készítünk: 
    - a lisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
    - a tésztát kisujjnyi vastagságóra nyújtjuk, s fél centis darabokra vágjuk össze.
    - Kézzel minden egyes darabból kicsi golyókat formázunk.
  • Miután a zöldségeket bő negyed órán át főztük, hozzáadjuk a csipetkét, s még 10 percig főzzük a levest,
  • A zellerzöldet (ha nem szeretjük) a végén kivehetjük a levesből.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a gulyásleves elkészítéséhez

A gulyásleves elkészítésének legfontosabb része a hús megfőzése. Minél öregebb volt a marha, annál tovább fog főni.

A 2 óra az a legkevesebb, amit a marhahús főzésére rá kell szánni, de egy öregebb állat húsa akár 3-3 és fél órát is igényelhet.

Ennek megfelelően a krumplit és a zöldségeket lehet hogy nem másfél óra főlés után tesszük bele a levesbe, hanem akár két, két és fél óra után.

Pontosabban akkor, ha a puhuló húsba a kés vagy a villa helyét már könnyen bele tudjuk nyomni.

Ez teljesen független attól, hogy a levest marhalábszárból, tarjából, hátszínből, bélszínből vagy marhafarból készítjük el. Mindegyikből nagyszerű gulyáslevest lehet készíteni, habár az ízük egy picit más lesz.

Ha szeretnénk egy picit a levesen savanyítani, hozzáadhatunk egy kevés tejfölt a főzés végén.

Ha kesernyésebb ízvilágot szeretnénk a gulyáslevesnek, a zöldségekkel együtt adhatunk a leveshez 1-2 szem borókabogyót.

Jó étvágyat a gulyásleveshez!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése