Ízletes rizibizi receptje pergő rizzsel, finom zöldborsóval, petrezselyemmel megszórva, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
Alaplé tartalmú receptek
Az alaplé sokféle ételt tehet tartalmasabbá, finomabbá. Az alábbi lista pár jellegzetes példát vesz sorra, az elkészítés lépéseit részletesen bemutatva.
Alapvető elképzelés az volt az alaplé használata mögött, hogy az ételek elkészítésének leghosszabb részét, a hús megfőzését időben és térben elválasszák az összes többi lépéstől.
Ezért egy nagyobb konyha ma már elképzelhetetlen egy olyan szakács nélkül, aki az alaplevek elkészítéséért és a belőlük készíthető mártásokért felel.
Idehaza, a mindennapok során alapvetően 4 alaplé típust használunk:
Húsleves alaplé (ebben többféle fús is lehet)
Csirke alaplé
Marha alaplé
Zöldséges alaplé (ebben nincs hús)
A francia konyha ismeri a halas alaplét is, de az idehaza nem igazán terjedt el. S teljesen más jellegű, mint amit idehaza halászlé alapléként ismerünk.
Legújabb alaplevet tartalmazó receptek:
Retro lencsefőzelék
Retro lencsefőzelék recept húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Lencsefőzelék rántással
Lencsefőzelék recept rántással, húsleves alappal, vöröshagymával, babérlevéllel, fokhagymával s mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Tejfölös vöröslencse főzelék
Tejfölös vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehérborssal, mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Tejszínes vöröslencse főzelék
Tejszínes vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, fehér borssal mustárral és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Egyszerű vöröslencse főzelék
Egyszerű vöröslencse-főzelék receptje hagymával, fokhagymával, leveskockával és sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Borsóleves
A borsóleves receptje zsenge zöldborsóból zöldségekkel petrezselyemmel, kevés belefőzött tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Palócleves csirkemellből
Palócleves recept csirkemellből, zöldbabbal, krumplival, babérlevéllel és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Eredeti palócleves
Eredeti palócleves recept ürühússal, hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldbabbal, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Tarhonyaleves
Egyszerű tarhonyaleves recept vöröshagymával, krumplival, sóval, borssal, pirospaprikával, az elkészítés részletes leírásával.