Ízletes rizibizi receptje pergő rizzsel, finom zöldborsóval, petrezselyemmel megszórva, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
Mely tele van rengeteg ásványi anyaggal, fehérjével, vitaminnal és rosttal. Remek kiegészítője a sült húsoknak, de egy pörkölt mellé is nagyszerű választás.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizibizit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rizibizi recept
Eszközök
- 2 literes lábos fedővel
A recept hozzávalói
- 25-30 dkg zöldborsó
- 10-15 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj, repceolaj, kókuszzsír esetleg szezámolaj)
- 2 kiskanál só
- 1 börge rizs
- 2 börge víz
- 1 csokor petrezselyemzöld
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A friss borsót kifejtjük, a fagyasztott borsót forró vízzel kiengedjük, a konzerv borsót kinyitjuk
- A lábosban felmelegítjük a vajat, és az olajat.
- Amikor az zsiradékot felmelegítettük, hozzátesszük a zöldborsót, megsózzuk,s kevés vizet mellé téve 10-15 percig takarékon megdinszteljük a zöldborsót fedő alatt.(Ha konzerv borsót használunk, annak levét is felhasználhatjuk.)
- Amikor a borsó már kezd megpuhulni, levesszük a fedőt a lábasról, hozzádjuk a rízt, s alaposan elkeverjük a zöldborsóval.
- Majd hozzáadjuk a 2 bögre vizet, s hagyjuk az egészet felforrni.
- Majd a tűzhelyet takarékra visszavéve újra lefedjük a lábost, s bő negyed óra alatt hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a vizet.
- A végén a petrezselymet apróra összevágjuk, s a tálaláskor finoman megszórjuk a rizibizi tetejét.
Tippek s tanácsok a rizibizi elkészítéséhez.
A rizibizi eredetileg egy olasz előétel (olaszul: risi e bisi azaz rizs és borsó), melyet előételként esznek, s nem köretként.
Másrészt inkább nevezhető egy sűrű levesnek, mint köretnek. Mart az elkészítés során sokkal több folyadékot (alaplét), mint a magyar receptben, s sokkal hangsúlyosabb benne a borsó.
Másrészt az olaszok bacon szalonnát kisütnek, azon megpirítják a hagymát, s azt felengedve kezdik el előbb a borsót, majd a rizst is megfőzni.
A fenti recept némileg átmenet a sima rizs és a dinsztelt zöldborsó összekeverésével előállított rizibizi, illetve az eredeti olasz rizibizi recept között.
S éppen ezért kerül az olaj mellé a lábosba a vaj is, mert a vaj kiemeli dinsztelés során a borsó ízét.
Ha inkább olajjal készítenénk el a rizibizit, akkor bátran használhatunk napraforgóolajat, repceolajat, olívaolajat, kókuszzsírt vagy akár szezámolajat is. Amire figyeljünk, hogy minden egyes olajnak meg van a saját íze, mely a rizibiziben kicsit ki fog érződni.
Ami még egy picit tud javítani az ízélményen, ha sikerül a termelői piacon cukorborsót vennünk, mert annak édeskés íze még jobban kiemeli a rizs picit kesernyés ízét.
Ha csak velőborsónk van, ahhoz is tehetünk a dinsztelés elején egy csapott kiskanálnyi cukrot. Pontosan úgy, ahogy a borsófőzelék elkészítésekor.
Az elkészült rizibizi nagyszerű kísérője lehet a sült kacsacombnak épp úgy, mint egy jó rántott húsnak vagy a Stefánia szeletnek.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizibizit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.