Rizibizi

Ízletes rizibizi receptje pergő rizzsel, finom zöldborsóval, petrezselyemmel megszórva, az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

Mely tele van rengeteg ásványi anyaggal, fehérjével, vitaminnal és rosttal. Remek kiegészítője a sült húsoknak, de egy pörkölt mellé is nagyszerű választás.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizibizit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rizibizi

Rizibizi recept

A rizibizi elkészítéséhez először a zöldborsót megdinszteljük kevés vajon (vagy olajon).
Negyed óra után a rizst átmossuk, lecsepegtetjük, s hozzákeverjük a zöldborsóhoz.
Megsózzuk, s picit megpirítjuk a zöldboróval együtt.
Majd felöntjük vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön 15 perc alatt puhára főzzük.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
A rizibizi hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Köret, Zöldséges ételek
Konyha Mediterrán, Olasz
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel

A recept hozzávalói
  

  • 25-30 dkg zöldborsó
  • 10-15 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj, repceolaj, kókuszzsír esetleg szezámolaj)
  • 2 kiskanál
  • 1 börge rizs
  • 2 börge víz
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A friss borsót kifejtjük, a fagyasztott borsót forró vízzel kiengedjük, a konzerv borsót kinyitjuk
  • A lábosban felmelegítjük a vajat, és az olajat.
  • Amikor az zsiradékot felmelegítettük, hozzátesszük a zöldborsót, megsózzuk,s kevés vizet mellé téve 10-15 percig takarékon megdinszteljük a zöldborsót fedő alatt.
    (Ha konzerv borsót használunk, annak levét is felhasználhatjuk.)
  • Amikor a borsó már kezd megpuhulni, levesszük a fedőt a lábasról, hozzádjuk a rízt, s alaposan elkeverjük a zöldborsóval.
  • Majd hozzáadjuk a 2 bögre vizet, s hagyjuk az egészet felforrni.
  • Majd a tűzhelyet takarékra visszavéve újra lefedjük a lábost, s bő negyed óra alatt hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a vizet.
  • A végén a petrezselymet apróra összevágjuk, s a tálaláskor finoman megszórjuk a rizibizi tetejét.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a rizibizi elkészítéséhez.

A rizibizi eredetileg egy olasz előétel (olaszul: risi e bisi azaz rizs és borsó), melyet előételként esznek, s nem köretként.

Másrészt inkább nevezhető egy sűrű levesnek, mint köretnek. Mart az elkészítés során sokkal több folyadékot (alaplét), mint a magyar receptben, s sokkal hangsúlyosabb benne a borsó.

Másrészt az olaszok bacon szalonnát kisütnek, azon megpirítják a hagymát, s azt felengedve kezdik el előbb a borsót, majd a rizst is megfőzni.

A fenti recept némileg átmenet a sima rizs és a dinsztelt zöldborsó összekeverésével előállított rizibizi, illetve az eredeti olasz rizibizi recept között.

 

S éppen ezért kerül az olaj mellé a lábosba a vaj is, mert a vaj kiemeli dinsztelés során a borsó ízét.

Ha inkább olajjal készítenénk el a rizibizit, akkor bátran használhatunk napraforgóolajat, repceolajat, olívaolajat, kókuszzsírt vagy akár szezámolajat is. Amire figyeljünk, hogy minden egyes olajnak meg van a saját íze, mely a rizibiziben kicsit ki fog érződni.

Ami még egy picit tud javítani az ízélményen, ha sikerül a termelői piacon cukorborsót vennünk, mert annak édeskés íze még jobban kiemeli a rizs picit kesernyés ízét.

Ha csak velőborsónk van, ahhoz is tehetünk a dinsztelés elején egy csapott kiskanálnyi cukrot. Pontosan úgy, ahogy a borsófőzelék elkészítésekor.

 

Az elkészült rizibizi nagyszerű kísérője lehet a sült kacsacombnak épp úgy, mint egy jó rántott húsnak vagy a Stefánia szeletnek.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizibizit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a rizibizihez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating