Kínai tojásos rizs receptje szezámolajjal, szója szósszal, zöldségekkel, alaposan átsütve, az elkészítés részletes leírásával.
Mely bármely magyaros ételhez is bátran párosítható, mert a könnyed zöldséges ízvilága remekül kiegészíti az sültek és pörköltök ízvilágát.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sült tojásos rizs. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tojásos rizs recept
Eszközök
- kisebb tál (a tojás felveréséhez)
- mélyebb serpenyő vagy wok
- 2,5 dl-es bögre (a rizs méréséhez)
A recept hozzávalói
- 3x1 evőkanál olaj (szezám, pálma vagy napraforgó)
- 1 bögre rizs
- 2 börge víz
- 2 darab tojás
- 1 kisebb hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 10-15 dkg borsókonzerv
- 1 csipet só
- 1 dl szójaszósz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tojásos rizs elkészítéséhez a rizst alaposan átmossuk és alaposan lecsepegtetjük.
- Egy lábosban az első adag olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a rizst, s alaposan átpirÍtjuk.
- Amikor a rizs kezd üvegesedni, kétszeres mennyiségű vizet adunk hozzá.A vizet felforraljuk, majd a tűzhelyet takarékra vesszük, s bő negyed óra alatt hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a vizet.
- Amíg a rizs megpuhul, a tojásokat egy tálban alaposan felverjük, s borsókonzervet leszűrjük.
- A sárgarépát megmossuk és meghámozzuk.Majd centis lapokra vágjuk, a lapokból centis hasábokat, végül a hasábokat kockákra vágjuk.
- A hagymát is megpucoljuk, s apróra összevágjuk.
A tojásos rizs összeállítása
- Ezután egy mélyebb serpenyőben (vagy wokban) felmelegítünk a második adag olajat, amire ráütjük a felvert tojásokat.
- Folyamatos keverés mellett egy alaposan összetört rántottát készítünk, mely sok kicsi darabra esett szét.
- A rántottát félretéve egy tálkába a serpenyőbe újabb adag olajat teszünk, amihez hozzáadjuk a répákat, s folyamatosan kevergetve picit megpirítjuk.
- Amikor a répa kezd picit kifehéredni hozzáadjuk a hagymát, folyamatos keverés közben picit pirítunk rajta is
- Végül a zöldborsó is hozzáadjuk a zöldségekhez, s azt is picit megpirítjuk.
- Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a serpenyőt a tűzhelyről, s az előre megfőzött rizst elterítjük a zöldségeken.
- Szójaszószt adunk az egészhez, s az egészet alaposan összekeverjük.
Tippek s tanácsok a tojásos rizs elkészítéséhez
A kínai tojásos rizs elkészítésének rengeteg sok féle verziója van.
Ami sokféle változatban minden esetben megjelenik, az a só nélkül (!) megfőzött rizs, a rántotta készítés, a pirított hagyma és sárgarépa, s a végén hozzáadott szójaszósz és a sózás.
Ami még biztos, az a hosszúszemű rizs használata, ami lehet akár basmati rizs vagy jázmin rizs is.
De már a tojásrántotta elkészítésének is több megközelítése van.
- Van aki direktbe a wokba üti le a tojásokat, s ott kezdi el a fehérjét és a sárgáját összekeverni.
- Míg mások a fenti receptnek megfelelően egy rántottát készítenek felvert tojásból.
Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a tojás aránya sokkal nagyobb, mint amit idehaza a kínai éttermekben megszoktunk. Simán elképzelhető, hogy a fenit mennyiséghez nem 2, hanem 4-5 tojást is felhasználnak a rántottához.
A hagyma felhasználása sem egységes:
- Van, ahol zöldhagymát vágnak apróra, s a zöldjének a felét a tojáshoz keverik, a másik fele pedig az összekeverésnél a rízs tetejére kerül. S csak a fehér része kerül a zöldségek mellé.
- Mások egy egész vöröshagymát vágnak össze nagyobb darabokra, s azt sütik meg a zöldségekkel.
- S az is előfordul, hogy a hagymát ampróra összevágják, ahogy a magyar konyhában is szokás.
Arról nem beszélve, hogy sokan 1-2 gerezd fokhagymát is apróra összevágnak, s a zöldségekhez teszik a hagyma után. (Magyarországon nem szoktak a kínai éttermekben fokhagymát használni, azért maradt ki a fenti receptből.)
A zöldségek használata sem egységes. Sokan szeretik a tojásos rizshez hozzáadni a sötétzöld hüvelyű babot, de például a borsót sokan kihagyják. Míg mások tesznek a zöldségekhez apróra vágott fehér káposztát is.
Amire érdemes odafigyelni, hogy a végén ne túl sok sót adjuk a tojásos rizshez, mert a szójaszósz maga is sós.
Az elkészült tojásosrizst bátran elkészthetjük egy pincepörkölt vagy egy sült mézes-mustáros csirke, egy hagymás rostélyos, vagy akár egy jó pincepörkölt mellé is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tojásos rizst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.