Tojásos rizs

Kínai tojásos rizs receptje szezámolajjal, szója szósszal, zöldségekkel, alaposan átsütve, az elkészítés részletes leírásával.

Mely bármely magyaros ételhez is bátran párosítható, mert a könnyed zöldséges ízvilága remekül kiegészíti az sültek és pörköltök ízvilágát.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sült tojásos rizs. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tojásos rizs

Tojásos rizs recept

A tojásos rizs elkészítéséhez a rizst alaposan átmossuk, egy lábosban olajon lepirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízben megpároljuk.
Amíg a rizs megpuhul a tojásokat egy tálban alaposan felverjük. Majd a répákat és a hagymát megpucoljuk és felkockázzuk. A borsókonzervet pedig leszűrjük.
Ezután egy mélyebb serpenyőben (vagy wokban) felmelegítünk olajat, amire ráütjük a felvert tojásokat.
Folyamatos keverés mellett egy alaposan összetört rántottát készítünk, mely sok kicsi darabra esett szét.
A rántottát félretéve a serpenyőbe újabb adag olajat teszünk, amihez hozzáadjuk előbb a répákat, s picit megpirítjuk.
Majd hozzáadjuk a hagymát, folyamatos keverés közben picit pirítunk rajta, majd a zöldborsó is hozzáadjuk, s azt is picit megpirítjuk.
Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a serpenyőt a tűzhelyről, s az előre megfőzött rizst elterítjük a zöldségeken.
Szójaszószt adunk az egészhez, picit utánasózunk, s az egészet alaposan összekeverjük.
A tojásos rizs hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Köretek, Zöldséges ételek
Konyha Kínai
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • kisebb tál (a tojás felveréséhez)
  • mélyebb serpenyő vagy wok
  • 2,5 dl-es bögre (a rizs méréséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 3x1 evőkanál olaj (szezám, pálma vagy napraforgó)
  • 1 bögre rizs
  • 2 börge víz
  • 2 darab tojás
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 10-15 dkg borsókonzerv
  • 1 csipet
  • 1 dl szójaszósz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tojásos rizs elkészítéséhez a rizst alaposan átmossuk és alaposan lecsepegtetjük.
  • Egy lábosban az első adag olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a rizst, s alaposan átpirÍtjuk.
  • Amikor a rizs kezd üvegesedni, kétszeres mennyiségű vizet adunk hozzá.
    A vizet felforraljuk, majd a tűzhelyet takarékra vesszük, s bő negyed óra alatt hagyjuk, hogy a rizs magába szívja a vizet.
  • Amíg a rizs megpuhul, a tojásokat egy tálban alaposan felverjük, s borsókonzervet leszűrjük.
  • A sárgarépát megmossuk és meghámozzuk.
    Majd centis lapokra vágjuk, a lapokból centis hasábokat, végül a hasábokat kockákra vágjuk.
  • A hagymát is megpucoljuk, s apróra összevágjuk.

A tojásos rizs összeállítása

  • Ezután egy mélyebb serpenyőben (vagy wokban) felmelegítünk a második adag olajat, amire ráütjük a felvert tojásokat.
  • Folyamatos keverés mellett egy alaposan összetört rántottát készítünk, mely sok kicsi darabra esett szét.
  • A rántottát félretéve egy tálkába a serpenyőbe újabb adag olajat teszünk, amihez hozzáadjuk a répákat, s folyamatosan kevergetve picit megpirítjuk.
  • Amikor a répa kezd picit kifehéredni hozzáadjuk a hagymát, folyamatos keverés közben picit pirítunk rajta is
  • Végül a zöldborsó is hozzáadjuk a zöldségekhez, s azt is picit megpirítjuk.
  • Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a serpenyőt a tűzhelyről, s az előre megfőzött rizst elterítjük a zöldségeken.
  • Szójaszószt adunk az egészhez, s az egészet alaposan összekeverjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a tojásos rizs elkészítéséhez

A kínai tojásos rizs elkészítésének rengeteg sok féle verziója van.

Ami sokféle változatban minden esetben megjelenik, az a só nélkül (!) megfőzött rizs, a rántotta készítés, a pirított hagyma és sárgarépa, s a végén hozzáadott szójaszósz és a sózás.

 

Ami még biztos, az a hosszúszemű rizs használata, ami lehet akár basmati rizs vagy jázmin rizs is.

De már a tojásrántotta elkészítésének is több megközelítése van.

  • Van aki direktbe a wokba üti le a tojásokat, s ott kezdi el a fehérjét és a sárgáját összekeverni.
  • Míg mások a fenti receptnek megfelelően egy rántottát készítenek felvert tojásból.

Arról nem is beszélve, hogy sok esetben a tojás aránya sokkal nagyobb, mint amit idehaza a kínai éttermekben megszoktunk. Simán elképzelhető, hogy a fenit mennyiséghez nem 2, hanem 4-5 tojást is felhasználnak a rántottához.

A hagyma felhasználása sem egységes:

  • Van, ahol zöldhagymát vágnak apróra, s a zöldjének a felét a tojáshoz keverik, a másik fele pedig az összekeverésnél a rízs tetejére kerül. S csak a fehér része kerül a zöldségek mellé.
  • Mások egy egész vöröshagymát vágnak össze nagyobb darabokra, s azt sütik meg a zöldségekkel.
  • S az is előfordul, hogy a hagymát ampróra összevágják, ahogy a magyar konyhában is szokás.

 

Arról nem beszélve, hogy sokan 1-2 gerezd fokhagymát is apróra összevágnak, s a zöldségekhez teszik a hagyma után. (Magyarországon nem szoktak a kínai éttermekben fokhagymát használni, azért maradt ki a fenti receptből.)

A zöldségek használata sem egységes. Sokan szeretik a tojásos rizshez hozzáadni a sötétzöld hüvelyű babot, de például a borsót sokan kihagyják. Míg mások tesznek a zöldségekhez apróra vágott fehér káposztát is.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a végén ne túl sok sót adjuk a tojásos rizshez, mert a szójaszósz maga is sós.

Az elkészült tojásosrizst bátran elkészthetjük egy pincepörkölt vagy egy sült mézes-mustáros csirke, egy hagymás rostélyos, vagy akár egy jó pincepörkölt mellé is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tojásos rizst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tojásos rizshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating