Tojásrántotta

A tojásrántotta az egyik legegyszerűbb ételünk. Csak egy tál kell hozzá, amiben a tojásokat felverjük, és egy serpenyő, amiben megsütjük.

A rántotta viszont nem keverendő össze az omlettel, melyet egyben szokás megsütni, mindenféle kevergetés nélkül.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tojásrántottát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rántotta

Tojásrántotta recept

A tojásrántotta elkészítése egyszerű.
Először felütjük a tojásokat, majd a felütött tojásokat felverjük, hogy homogén legyen.
Időnként megkeverve jól átsütjük a tojást, s 3-4 perc alatt elkészül.
Végén sajttal vagy pirospaprikával megszórjuk.
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 5 min
Összes idő 10 min
Fogás Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • tál a tojás felveréséhez
  • serpenyő a tujás megsütéséhez

Hozzávalók
  

  • 12 darab tojás
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (zsír vagy vaj is lehet)
  • (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései
 

  • A tojásokat felütjük s egy tálba helyezzük.
  • A felütött tojásokat megsózzuk, majd felverjük, hogy homogén legyen.
    (tehetünk hozzá kevés tejet, hogy könnyebb legyen az állaga)
  • Serpenyőben forrósítsuk fel a zsiradékot.
  • Amikor a zsiradék felforrósodott, vegyük lejjebb a tűzet, s öntjük rá a felvert tojásokat.
  • A tojás zömmel a serpenyővel érintkezve fog megsülni (mint a palacsintánál), ezért időnként a megsült tojást egy széles és lapos végű fakanállal (spatulával) elválasztjuk a serpenyőtől.
    3-4 forgatás után a rántotta el fog készülni.
A recept jellemzői gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, reggeli receptek

Tippek és tanácsok a rántotta elkészítéséhez

A tojásrántotta elkészítése során van pár apróság, amire érdemes odafigyelni.

Ha nem túl jó a serpenyőnk alja vagy túl forró a serpenyő, akkor érdemes sűrűbben kevergetni a tojást, hogy oda ne kapjon.

A sűrű kevergetés hatására viszont a tojásrántotta kisebb darabokra fog szétesni. Ami például akkor jöhet jól, ha zsömlébe szeretnénk tölteni, és magunkkal akarjuk vinni szendvicsnek.

Nem kell feltétlen kőkeményre sütni a rántottát, ha szeretjük a lágytojást, akkor a nyugodtan meghagyhatjuk a végén egy pici lágy részt is.

A rántotta tökéletes önmagában, kenyérrel. Vagy megszórhatjuk a tetejét kevés őrölt borssal és/vagy pirospaprikával.

Süthetünk bele gombát, vöröshagymát, szalonnát vagy cukkinit is, melyeket a tojások hozzáadása előtt érdemes apróra felvágni és kicsit átsütni a zsiradékon. Majd a hozzá adott felvert tojásokkal jól elkeverni.

Arra figyeljünk, hogy amikor a szalonna sós, akkor a tojást nem érdemes külön megsózni (mert túlságosan sós íze lesz a rántottának).

Illetve a rántotta mellé is tehetünk friss zöldségeket is, például paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát vagy újhagymát, esetleg főtt virslit.

Jó étvágyat tojásrántottához!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése