Tojás főzés, azaz a főtt tojás elkészítése

A tojás főzése elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de van pár olyan apróság, mely a végeredményt nagyban meghatározza.

A tojás főzése nem csak arról szól, hogy átmelegítjük a tojást (mint a virsli főzésénél), hanem konkrétan a tojás belsejét is át kell forrósítani, s időt hagyni arra is, hogy a sárgája is megfőjön.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a főtt tojást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Főtt tojás

Főtt tojás, azaz tojás főzés

A tojást egy kisebb lábosban hideg vízben feltesszük főni.
Jól megsózzuk, s forrástól számítva minimum 10 percig forró-lobogó vízben főzzük.
A főzés végén hírtelen lehűtjük a tojásokat, hogy a tojáshéjat könnyen el tudjuk távolítani.
Előkészítési idő 5 min
Főzési/sütési idő 10 min
Összes idő 15 min
Fogás Egytálételek, Előétel, Saláta
Konyha Amerikai, Francia, Magyar, Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Egy kisebb lábos

Hozzávalók
  

  • 8 darab tojás
  • 1 evőkanál
  • víz (a tojás főzéséhez)

Az elkészítés lépései
 

  • A tojásokat tegyük bele a lábosba, s annyi vizet öntsünk hozzá, hogy a víz bőven elfedje
  • Adjunk hozzá 1 evőkanál jót, és közepes lángon kezdjük el melegíteni a tojást
  • Forrástól számított 8-10 perc után vegyük le a tűzről, öntjük le a róla a forró vizet.
  • Hideg vízzel többször átöblítve hűtsük le a lábost és a tojásokat is. Fél percig folyamatosan engedve rá a hidegvizet a legegyszerűbb ezt megtenni.
  • Végül hagyjuk a tojásokat hideg vízben 5-10 percig tovább állni (hogy a belseje is teljesen kihűljön).
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a főtt tojás elkészítéséhez

A főtt tojás akkor lesz szép, ha főzés közben nem reped szét, a belseje is rendesen megfő, s a héját is úgy tudjuk leszedni, hogy a fehérje nem tapad hozzá a tojásfehérjéhez.

A tojás akkor reped meg főzés közben, ha hírtelen találkozik a forró vízzel. Ezért kezdjük el a tojás főzését hideg vízben.

Ha már megrepedt a tojás, a fehérje egy része gyakran ki is jön belőle, fodros kusza formákat létrehozva a főzővízen. Mivel maga a tiszta víz nem tesz kárt a tojásfehérjében, a kifolyt és időközben megkeményedő tojásfehérjét nyugodtan kiszűrhetjök egy villával (isteni csemege).

A második pont a tojás belsejének megfőzése. Ahhoz, hogy a belseje is kemény legyen, a forrás megkezdése utáni 8-10 percig kell főzni. Főleg akkor, ha a tojásokat a hűtőből vagy a hűvös spejzból vesszük elő (akkor simán főhet akár 15 percet is a forró vízben).

A harmadik pont a tojás gyors lehűtése. Ha kimarad, s csak lehúzzuk a tűzről a tojást, hogy kihűljön a főzővízében, akkor a fehérje nem fog elválni a tojáshéjról, s a fehérje összetöredezik, beleragad a héjba.

A tojás feltöréséhez az egyik módszer, hogy megtörjük az oldalán, s kisebb darabokban szedjük le. A másik lehetőség a laposabb végén megpróbálni megtörni a tojást, mert ott rendszerint van egy pici légbuborék, amitől kiindulva a tojáshéj könnyedén leszedhető.

A főtt tojást felhasználhatjuk reggelikhez és vacsorákhoz vajaskenyérre téve, de nagyszerű kiegészítője lehet a sóska főzeléknek vagy összetörve a töltött dagadó töltelékében.

Jó étvágyat a főtt tojáshoz!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése