Tojás főzés, azaz a főtt tojás elkészítése

A főtt tojás tojás elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de van pár olyan apróság, mely a végeredményt nagyban meghatározza.

A tojás főzése nem csak arról szól, hogy átmelegítjük a tojást (mint a virsli főzésénél), hanem konkrétan a tojás belsejét is át kell forrósítani, s időt hagyni arra is, hogy a sárgája is megfőjön.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a főtt tojást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Főtt tojás

Főtt tojás, azaz tojás főzés

A tojást egy kisebb lábosban hideg vízben feltesszük főni úgy, hogy a víz a tojásokat rendesen ellepje.
Jól megsózzuk, s forrástól számítva minimum 10 percig forró-lobogó vízben főzzük.
A főzés végén hírtelen lehűtjük a tojásokat, hogy a tojáshéjat könnyen el tudjuk távolítani.
A főtt tojás elkészítésének részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
Összes idő 15 perc
Fogás Egytálételek, Előétel, Saláta
Konyha Amerikai, Francia, Magyar, Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Egy kisebb lábos

A recept hozzávalói
  

  • 8 darab tojás
  • 1 evőkanál
  • víz (a tojás főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tojásokat tegyük bele a lábosba, s annyi vizet öntsünk hozzá, hogy a víz bőven elfedje
  • Adjunk hozzá 1 evőkanál sót, és közepes lángon kezdjük el melegíteni a tojást
  • Forrástól számított 8-10 perc után vegyük le a tűzről, öntjük le a róla a forró vizet.
  • Hideg vízzel többször átöblítve hűtsük le a lábost és a tojásokat is. Fél percig folyamatosan engedve rá a hidegvizet a legegyszerűbb ezt megtenni.
  • Végül hagyjuk a tojásokat hideg vízben 5-10 percig tovább állni (hogy a belseje is teljesen kihűljön).
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a főtt tojás elkészítéséhez

A főtt tojás akkor lesz szép, ha főzés közben nem reped szét, a belseje is rendesen megfő, s a héját is úgy tudjuk leszedni, hogy a fehérje nem tapad hozzá a tojásfehérjéhez.

A tojás akkor reped meg főzés közben, ha hírtelen találkozik a forró vízzel. Ezért kezdjük el a tojás főzését hideg vízben.

 

Ha már megrepedt a tojás, a fehérje egy része gyakran ki is jön belőle, fodros kusza formákat létrehozva a főzővízen. A tiszta víz nem tesz kárt a tojásfehérjében, és ez a lényeg. A kifolyt és időközben megkeményedő tojásfehérjét nyugodtan kiszűrhetjük egy villával (különleges csemege a szakácsnak 🙂 ).

A második pont a tojás belsejének megfőzése. Ahhoz, hogy a belseje is kemény legyen, a forrás megkezdése utáni legalább 8-10 percig kell főzni. Főleg akkor, ha a tojásokat a hűtőből vagy a hűvös spejzból vesszük elő (akkor simán főhet akár 15 percet is a forró vízben).

A harmadik pont a tojás gyors lehűtése. Ha ez a lépés kimarad, a tojások külső héja nem válik el a fehérjétől. Amitől a hámozás során a fehérje összetöredezik, beleragad a héjba.

A tojás feltöréséhez az egyik módszer, hogy megtörjük az oldalán, s kisebb darabokban szedjük le. A másik lehetőség a laposabb végén megpróbálni megtörni a tojást. Ott rendszerint van egy pici légbuborék, amitől kiindulva a tojáshéj könnyedén leszedhető.

 

A főtt tojást felhasználhatjuk reggelikhez és vacsorákhoz vajaskenyérre téve, de nagyszerű kiegészítője lehet a sóska főzeléknek is.

Összetörve gyakran töltött dagadó töltelékébe kerül, de lehet belőle készíteni kaszinótojást vagy majonézes tojássalátát is.

Jó étvágyat a főtt tojáshoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating