A főtt tojás tojás elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de van pár olyan apróság, mely a végeredményt nagyban meghatározza.
A tojás főzése nem csak arról szól, hogy átmelegítjük a tojást (mint a virsli főzésénél), hanem konkrétan a tojás belsejét is át kell forrósítani, s időt hagyni arra is, hogy a sárgája is megfőjön.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a főtt tojást, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Főtt tojás, azaz tojás főzés
Eszközök
- Egy kisebb lábos
A recept hozzávalói
- 8 darab tojás
- 1 evőkanál só
- víz (a tojás főzéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tojásokat tegyük bele a lábosba, s annyi vizet öntsünk hozzá, hogy a víz bőven elfedje
- Adjunk hozzá 1 evőkanál sót, és közepes lángon kezdjük el melegíteni a tojást
- Forrástól számított 8-10 perc után vegyük le a tűzről, öntjük le a róla a forró vizet.
- Hideg vízzel többször átöblítve hűtsük le a lábost és a tojásokat is. Fél percig folyamatosan engedve rá a hidegvizet a legegyszerűbb ezt megtenni.
- Végül hagyjuk a tojásokat hideg vízben 5-10 percig tovább állni (hogy a belseje is teljesen kihűljön).
Tippek és tanácsok a főtt tojás elkészítéséhez
A főtt tojás akkor lesz szép, ha főzés közben nem reped szét, a belseje is rendesen megfő, s a héját is úgy tudjuk leszedni, hogy a fehérje nem tapad hozzá a tojásfehérjéhez.
A tojás akkor reped meg főzés közben, ha hírtelen találkozik a forró vízzel. Ezért kezdjük el a tojás főzését hideg vízben.
Ha már megrepedt a tojás, a fehérje egy része gyakran ki is jön belőle, fodros kusza formákat létrehozva a főzővízen. A tiszta víz nem tesz kárt a tojásfehérjében, és ez a lényeg. A kifolyt és időközben megkeményedő tojásfehérjét nyugodtan kiszűrhetjük egy villával (különleges csemege a szakácsnak 🙂 ).
A második pont a tojás belsejének megfőzése. Ahhoz, hogy a belseje is kemény legyen, a forrás megkezdése utáni legalább 8-10 percig kell főzni. Főleg akkor, ha a tojásokat a hűtőből vagy a hűvös spejzból vesszük elő (akkor simán főhet akár 15 percet is a forró vízben).
A harmadik pont a tojás gyors lehűtése. Ha ez a lépés kimarad, a tojások külső héja nem válik el a fehérjétől. Amitől a hámozás során a fehérje összetöredezik, beleragad a héjba.
A tojás feltöréséhez az egyik módszer, hogy megtörjük az oldalán, s kisebb darabokban szedjük le. A másik lehetőség a laposabb végén megpróbálni megtörni a tojást. Ott rendszerint van egy pici légbuborék, amitől kiindulva a tojáshéj könnyedén leszedhető.
A főtt tojást felhasználhatjuk reggelikhez és vacsorákhoz vajaskenyérre téve, de nagyszerű kiegészítője lehet a sóska főzeléknek is.
Összetörve gyakran töltött dagadó töltelékébe kerül, de lehet belőle készíteni kaszinótojást vagy majonézes tojássalátát is.