Receptek étrendek szerint

A táplálkozási szokások alapvetően a felhasznált alapanyagok csoportjaitól függenek, hogy mit engedünk be az alapanyagok közé és mit nem.

Ezen elemeket figyelembe véve osztottam csoportosítottam az egytaletelek.hu oldalon lévő recepteket a táplálkozási szokások szerint:

Paleo étrend

Ebbe csak olyan receptek kerültek, melyek a klasszikus paleo étrend alapelveinek megfelelnek. Éppen ezért nem tartalmaznak
gabonát, krumplit, hüvelyeseket, tejet és tejterméket.

Helyette sokféle sülthússal, hallal, diófélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, bogyókkal, gomba- és tojásétellel találkozhatsz itt.

Ebbe a listába bekerült a tojásleves, de kimaradtak a krémlevesek (például a sütőtökkrémleves), mely tejszínt és lisztet/keményítőt tartalmaznak.

Húsos ételek

Ebbe a listába minden olyan étel bekerült, ami húst tartalmaz.

A paleo étrendtől ez a lista például abban különbözik, hogy ebbe a listába belekerült a zöldborsós tokány is, mely olyan húsos étel, mely hüvelyest is tartalmaz.

Egészséges ételek

Ebbe a listába a nem túl zsíros, nem túl szénhidrátos, kiegyensúlyozott összetételű ételek kerültek bele.

A fenti definícióból adódóan kevés étel került ebbe a listába, mert sem a fehérjedús húsos ételek, sem a szénhidrátokban gazdag ételek nem kerülhettek bele (például a káposzta-főzelék sem).

Húsmentes ételek

Ebbe a listába csak azok az ételek kerültek bele, melyek nem tartalmaznak húst.

De belekerültek például a halételek épp úgy, mint az olajjal is elkészíthető paprikás krumpli illetve a krumplis tészta (habár ezek íze az olaj használata miatt jelentősen megváltozik).

Gluténmentes ételek

Ebbe minden olyan étel belekerült, ami nem használ fel glutént tartalmazó gabonákat: búzát, árpát, rozst és zabot, illetve az ezekből készült liszteket.

Ennek következtében olyan receptek is belekerültek ezen listába, melyek alapvetően lisztes-tejfölös habarással készülnek, de a habaráshoz felhasználható liszt kiváltható például kukorica keményítővel (melyet a legtöbb esetben a receptnél is szerepel).

Mint például a zellerkrémleves.

Tojásmentes ételek

Ennek a csoportnak a lényege a nevében benne van. Minden olyan recept belekerült, ami nem tartalmaz tojást.

Illetve minden olyan tésztaétel, mely tojást nem tartalmazó durum tésztával is élvezetes (finom), vagy a bele főzött tészta vagy csipetke nélkül is finom és ízletes (mint például a tárkonyos raguleves).

Laktózmentes ételek

Ennek a listának az összeállítása során szigorúan a tej és tejtermék mentes ételeket gyűjtöttük össze, ezért azok is bátran böngésszenek benne, akiknek tejfehérje allergiája van. Ami nem feltétlen jelenti azt, hogy le kel mondanunk a tartalmas ételekről (például a gulyáslevesről).

Egyetlen kivételt van, amikor az ételek receptjében a tálalásnál tejföl vagy kefir szerepel ízesítőül, mely elhagyható. Azok bekerültek a listába, ha attól még az elkészült étel élvezetes marad (a tejfölös habarás viszont már kizáró ok volt).

Vegetáriánus receptek

Ez a lista nem keverendő össze a húsmentes ételek listájával.

Alapvetően laktovegetáriánus ételek listájáról van szó, mely olyan ételeket tartalmaz, melyek nem tartalmaznak húst, halat, tojást, de a tejet és a tejterméket igen (mint például a tejfölös habarást is tartalmazó tökfőzelék).