Csülkös bableves

Füstölt csülkös bableves recept hagymával, fokhagymával, zöldségekkel, petrezselyemmel és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyet ugyan elég sokáig tart megfőzni, de a végeredmény egy tápláló, laktató, ízletes, és tápanyagokban gazdag leves.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csülkös bablevest. Majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

csülkös bableves

Csülkös bableves recept

A füstölt csülkös bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy az jól ellepje.
Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba, beletesszük a főzőlébe a beáztatott babot, a babérlevelet, a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert.
Ezek után előkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
Bő másfél óra után, amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük, s rántást készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Az elkészült rántást ezután levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, egyet keverünk rajta, majd felengedjük hideg vízzel és a leveshez öntjük.
Ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
A csülök húsát felkockázzuk, leveses tányérokba szedjük, és rámerjük a forró levest.
Friss kenyérrel és tejföllel tálalhatjuk a levest.
A füstölt csülkös bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 20 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg tarkabab
  • 50 dkg füstölt csülök (csont nélkül)
  • 8 dl víz
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • fél zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 darab babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez

  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 10 dkg finomliszt

A rántáshoz

  • 1 evőkanál zsír (lehet napraforgóolaj is)
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A füstölt csülkös bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
  • Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy azt jól ellepje.
    S lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük megfőzni.
  • Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba (bő fél óra főzés után), beletesszük a főzőlébe az előre beáztatott babot az áztatóvízével együtt.
  • Ezután elkezdjük megpucolni a sárgarépát és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel őket.
  • A fél zellert is megpucoljuk, s kisebb darabokra vágjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes a bablevesből a rántás hozzákeverése előtt kihalászni.)
  • S végül a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk.
  • Miután a bab legalább fél órát főtt a csülök mellett, hozzáadjuk a bableveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert.
    Ízesítjük a levest babérlevelekkel, a csokor petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.

A csipetke és a rántás előkészítése

  • Míg a zöldségek megfőnek, előkészítjük a csipetkét.
    A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
  • Ezután a rántáshoz előkészülve a füstölt kolbászt vékony karikára vágjuk fel.
  • A a vöröshagymát is megpucoljuk, s apró kockákra aprítjuk.
  • S egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a tűzhely mellé a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
  • Amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük a főzőléből, s félretesszük.

A csülkös bableves berántása és készre főzése

  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
  • Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s hozzáadjuk a leveshez a csipetkét.
    További 10 percig főzzük a levest, hogy egyenletesen besűrűsödjön, és a csipetke is megfőljön.
  • A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
  • Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, és rámerjük a forró levest.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a csülkös bableves elkészítéséhez

A csülkös bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.

 

Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el a csülkös bablevest. S ez minden bablevesre, még a babgulyásra is igaz.

A másik fontos összetevője a csülkös bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.

A harmadik fontos összetevő a füstölt hús. Ugyan a recept alapvetően füstölt csülökről szól, de ugyan ilyen mennyiségekkel el lehet készíteni a bablevest füstölt combból, lapockából vagy tarjából is.

Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy magába a levesbe nem teszünk sót (a receptből tudatosan maradt ki).

 

Ugyanis a füstölt csülök, mint minden füstölt hús) alap esetben sós, ami a főzés közben kioldódik a főzőlébe, ami bőségesen elegendő a bableveshez.

Csülkös bableves egyéni ízlésre szabva

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a répák mellé szórhatjuk be az elkészítés során.

Ha viszont szeretjük a fokhagymát, simán tehetünk a bablevesbe 1-2 gerezddel többet is.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Jó étvágyat a csülkös bableveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating