Káposztás bableves recept fejtett babbal, savanyú káposztával, füstölt hússal, hagymával s tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Két laktató zöldség találkozása egy tányérban, melyet a füstölt hús és hagymás íz tessz igazán egyedivé és különlegessé.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a káposztás bableves. S majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Káposztás bableves recept
Eszközök
- közepes tál (a bab beáztatásához)
- 3 literes fazék
A recept hozzávalói
- 30 dkg fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír)
- 20 dkg füstölt tarja (lehet comb vagy oldalas is)
- 1,5 liter víz
- 2-3 darab babérlevél
- 25 dkg savanyú káposzta
- 3,5 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A káposztás bableveshez a babot előző este beáztatjuk.
- Másnap a hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
- A lábos alján megmelegítjük az olajat, s rádobjuk a hagymát.Folyamatos kevergetés közben a hagymát picit megpirítjuk, amíg üvegessé nem válik.
- Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, ráborítjuk az előző este beáztatott babot az áztató levével együtt. Hozzátesszük az összevágott füstölt húst s a babérlevelet, s annyi vizet, mely rendesen ellepi. Közepes lángon elkezdjük főzni az egészet.
- Míg fő a bab és a csülök, a savanyú káposztát picit átmossuk, lecsöpögtetjük, s kicsit összevagdossuk, hogy rövidebbek legyenek a káposzta csíkjai.
- Durván egy óra elteltével, amikor a bab már félig megfőtt,hozzá tesszük a babhoz káposztát is. Felöntjük a víz maradékával, hogy a végén egy sűrű levest kapjunk.
- Míg készre fő a bab és a káposzta, addig a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel.
- Amikor a bab, a hús és a káposzta is megpuhult, a főzőléből hozzáadunk a kikevert tejfölhöz, s azzal is kikeverjük.Majd az egészet hozzáadjuk a leveshez, folyamatos kevergetés közben.
- Végül még forralunk a levesen még egyet, hogy a lisztes-tejfölös habarástól besűrűsödjön.
Tippek és tanácsok a káposztás bableves elkészítéséhez.
A káposztás bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.
Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.
Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el a bablevest. S ez minden babot tartalmazó levesre igaz, legyen az akár csülkös bableves vagy babgulyás.
Sokan ezért a bab főzéséhez elő szokták venni a kuktát, mert a megemelkedett nyomáson a víz magasabb hőfokon forr, ami segíti (s lerövidíti) a bab főzését.
Amit a káposztás bableves elkészítésénél is bevethetünk, ha káposzta megfőzése előtt a babot és a tarját előfőzzük a fűszerekkel 30-40 percig. S utána egy lábosba áttéve főzzük puhára a káposztát, a babot és az oldalast.
(A káposzta nem bírja a kuktában főzést, ezért a főzés második részét mindenképpen egy sima fazékban végezzük el.)
A legtöbb bableves recepttel ellentétben a káposztás bablevesben nincsenek zöldségek a káposztán kívül. Ennek következtében az ízvilága is sokkal közelebb áll a székelykáposztához.
Ezért is érdemes behabarni tejföllel.
Tipp1: Ha gluténérzékenyek vagyunk, a tejföltbe nyugodtan tehetünk kukorica keményítőt is a finomliszt helyett.
Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Sőt azt is megtehetjük, hogy apróra felvágott 10-15 deka füstölt szalonnát kisütünk a lábos alján még a hagyma hozzáadása előtt. A keletkező szalonna pörc egy extra ízt fog belecsempészni a levesbe.
Az elkészült káposztás bablevest friss kenyérrel tálaljuk.
Édeskáposztából is elkészíthető?
A káposztás bableves alapvetően egy savanykás étel, épp ezért az édes káposztát én nehezen tudom hozzá elképzelni.
Ha nem szeretjük a túlságosan savanyú ízeket, mert mondjuk a gyomrunk nem bírja, megtehetjük azt, hogy mielőtt a káposztát hozzátesszük főni a babhoz, a savanykás ízt minimálisra csökkentjük. Amihez a káposztát 2-3 alkalommal hideg vízben alaposan átmossuk.
Ettől a káposzta enyhén savanykás lesz, de maga az étel nem lesz savanyú, s nem fogja irritálni a gyomrot sem.