Babos tészta

Babos tészta recept vöröshagymával, fűszerpaprikával, fehér vagy vörös babbal, sóval s borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni nagyon egyszerű, ha konzerv babból csináljuk, mert míg kifő a tészta, addig el tudjuk készíteni a babos-hagymás mártást a tésztához.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a babos tésztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.

babos tészta

Babos tészta recept

A babos tésztához elkezdjük megfőzni a tésztát.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá.
Amikor a víz felforrt a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne főzzük túl, s ne ragadjon össze a főzés közben.
Míg a tészta kifő, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát áttőrjük fokhagymanyomón.
Ezután az olajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, s végül fűszerpaprikát adunk hozzá.
Amikor a pirospaprika is megpirult, hozzáöntjük a hagymás alaphoz a babot, s azt is picit átsütjük.
Közben sózzuk, borsozzuk, s az egészet jól átkeverjük párszor.
Amikor a tészta megpuhult, leszűrjük, átmossuk, s hozzákeverjük a hagymás-babos alaphoz.
A babos tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Tésztás ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék (a tészta megfőzéséhez
  • nagyobb serpenyő (a babos mártáshoz)
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg tészta
  • 1 liter víz (a tészta kifőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tészta kifőzéséhez)
  • 1 kiskanál étolaj (a tészta kifőzéséhez)

A hagymás-babos alap elkészítéséhez

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj vagy zsír
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 40 dkg babkonzerv (fehér vagy vörös vesebab)
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt feketebors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Először a tésztának feltesszük a vizet forrni a lábosban.
  • Amikor a tészta vize felforrt, hozzáadjunk a sót, az olajat, és legvégül a tésztát.
    Az újraforrás elindulásáig párszor megkeverjük, hogy ne tapadjon össze a tészta.
  • Míg a forrásban lévő vízben a tészta megpuhul, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A serpenyőben az olajat felmelegítjük.
    Amikor az olaj fölé téve már érezzük a meleget, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, s elkezdjük megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttőrt fokhagymát is.
    Addig pirítjuk, amíg a fokhagyma jellegzetes illata meg nem jelenik (maximum fél perc).
  • Ezután a hagymás-olajos alapot lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s pár keveréssel azt is megpirítjuk.
  • Amikor a pirospaprika is megpirult, hozzáöntjük a hagymás alaphoz a babot.
    Visszatesszük a tűzhelyre, s a babot is picit átsütjük. Közben sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor a tészta megpuhult, leszűrjük, s forró vízzel átmossuk.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
  • Végül a kifőtt tésztát beletesszük a serpenyőbe, s a hagymás-babos szósszal alaposan elkeverjük.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Pár gondolat a babos tészta elkészítéséhez

A babos tészta gyakorlatilag nem más, mint egy nagyon egyszerű hagymás bab, amit összekeverünk kifőtt tésztával.

Ha szeretnénk egy többféle ízt tartalmazó babos tésztát készíteni, semmi más dolgunk nincs, mint pár fűszert hozzátenni a hagymás-babos alaphoz.

  • Amikor a hagyma megsült, az összetört fokhagyma hozzáadása előtt, egy apróra vágott TV paprikát vagy kaliforniai paprikát is hozzásüthetünk.
  • tehetünk a só és a bors mellé kevés őrölt fűszerköményt is.
  • Hozzátehetünk a bab mellé 2-3 szem apróra vágott paradicsomot is.
  • S a végén megszórhatjuk a babos tésztát apróra összevágott metélőhagymával.

Figyelem! Ha paradicsomot is adunk a hagymás-babos alaphoz, az elkészítési ideje érdemben meg fog nőni. Ezért a paradicsom hozzáadása után valószínűleg a tésztát majd le kell szűrni!

Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a babos tészta alapjához némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: A füstölt íz nagyon jót tesz a babos ételeknek, s ez a babos tésztára is igaz. Amit könnyedén belecsempészhetjük füstölt fűszerpaprika használatával.

De az is lehetséges, hogy a hagyma megsütése előtt 10-15 dkg apróra vágott füstölt szalonnát kisütünk, s arra dobhatjuk rá a hagymákat, s később a többi összetevőt.

Babos tészta szárazbabból

A babos tésztát szárazbabból is elkészíthetjük. Amihez érdemes a babot előző este vízben beáztatni.

 

Másnap pedig az első lépés a bab megfőzése legyen. Amihez a főzővízbe tegyünk sót, babérlevelet, esetleg egy kevés petrezselymet.

Mivel még a beáztatott bab is minimum másfél-két óra alatt fő meg, érdemes a bab főzését kuktában elvégezni. Abban maximum egy óra alatt megfő, a magasabb vízhőfok miatt.

A fenti módon egyébként bármilyen babból készíthetünk egy finom babos tésztát. Például fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a babos tésztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a babos tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating