Brokkolis-csirkés tészta recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyed s mégis laktató csirkés étel mely gyorsan elkészül, tele van tápanyagokkal és ízekkel vacsorára vagy egy könnyed ebédre.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a brokkolis csirkés tésztát. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Brokkolis-csirkés tészta recept
Eszközök
- 1 literes lábos (a brokkoli megfőzéséhez)
- 2 literes lábos (a tészta kifőzéséhez)
- Magas falú serpenyő
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 40 dkg tészta
- 1 liter víz (a tészta kifőzéséhez)
- 1 evőkanál só (a tészta főzővízébe)
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg csirkemell filé
- 2 evőkanál vaj
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 fej brokkoli
- ½ liter víz (a brokkoli megfőzéséhez)
- 1 kiskanál só (a brokkoli főzővízébe)
- 2 dl főzőtejszín (20 %-os)
- 20 dkg reszelt sajt (a brokkolis-csirkés tészta tetejére)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tészta főzéséhez vizet melegítünk egy nagyobb lábasban.
- Amikor a víz felforrt, sót adunk hozzá, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit, hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
- Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A csirkemell elkészítése
- Amíg a tészta fő, megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát apróra kockákra összevágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lukú reszelőn.
- A húst megmossuk, és 1-2 cm-es kockákra összevágjuk.
- Miután a tésztát leszűrtük, egy magasabb falú serpenyőben beletesszük a vajat, s közepes lángon felmelegítjük.
- Amikor a vaj felolvadt, elkezdjük pirítani a hagymát.
- Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadjuk az összevágott csirkehúst.Sózzuk, borsozzuk, majd az összevágott csirkemelleket alaposan megpirítjuk.
- Amikor a hús kifehéredett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát. Az egészet alaposan átkeverjük, hogy fokhagyma is kicsit megpiruljon a hőtől.
- Végül egy deci vizet öntünk a hús alá, és fedő alatt puhára pároljuk.
A brokkolis-csirkés tészta befejezése
- Míg a csirkemell megpuhul, a brokkoli megfőzéséhez kisebb lábosban vizet melegítünk
- Míg a víz felforr, a brokkolit kicsi rózsákra szétszedjük.(Ha a brokkoli még zsenge, a kisebb szárakat is apróra vágva hozzátehetjük a rózsákhoz.)
- Amikor a víz felforrt, a megsózzuk a vizet, s beletesszük a brokkolit főni.6-8 perc után a brokkoli megpuhul, amit leszűrhetünk.
- Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt és a megfőtt brokkolit5 percig hagyjuk, hogy a főzés hatására az ízek összeérjenek.
- Végül a lecsöpögött tésztát is hozzákeverjük a brokkolis-csirkés alaphoz.Egyet forralunk az egészen, hogy a tészta is újra fel melegedjen.
- A brokkolis-csirkés tésztát reszelt sajttal a tetején tálaljuk.Ha szeretjük, kevés apróra vágott snidlinget is tehetünk a sajt tetejére.
Pár gondolat a brokkolis tészta elkészítéséről
A brokkolis tésztásnak többféle elkészítési módja és fűszerezése lehetséges.
A fenti receptben a brokkolit előfőzzük (blansírozzuk). Míg más receptben azt találhatjuk, hogy a csirkemellet alaposabban átsütik, s a végén a brokkolit is hozzáteszik.
A végeredmény nagyon hasonló lesz, a blansírozás azért lehet előnyösebb, mert a brokkoli több sót tud felvenni, s jobban kijön az íze. Hasonlóan ahhoz, ahogy a brokkolis csirkemell illetve a csőben sült brokkoli elkészítésekor is tesszük.
A brokkolis tészta fűszerezésben is vannak eltérő változatok:
- Van aki a tejszínes mártásba bele tesz kevés bazsalikomlevelet.
- Sokan kevés ételízesítőt adnak a húshoz, vagy előveszik a szárított petrezselymet, oregánót, lestyánt, kakukkfüvet az ízlésüktől függően
- Az is előfordul, hogy az elkészült brokkolis tésztát beteszik egy kivajazott/kiolajozott jénaiba, többféle sajttal is megszórják, s 20-25 percre sütőben átsütik, melyet 200 fokra előmelegítenek.
(Ilyen esetben a tejszínnel csak meglocsolják az összekevert tésztát s a brokkolit) - De az is lehetőség, hogy nem tejszínnel öntik le a brokkolis tésztát, hanem egy finom tejszínes besamellel.
Ami a fűszerezésben állandó, az a fokhagyma.
Tipp1: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a fokhagymaport csak a tejszínes felengedés után adjuk hozzá a brokkolihoz és a répához.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
A tészta és a sajt kiválasztása
A brokkolis-csirkés tészta elkészítéséhez választhatunk szarvacskát, orsó tésztát, rövid metéltet, csavart csőt, rövid csőt, kis kagylót, pennét, fusilit, farfallét, gnocchit.
.
A tészta megfőzésénél figyeljünk arra, hogy a tojásos tésztákat rövidebb ideig kell főzni (s könnyebben szét is fő), mint a tojás mentes durum tésztából készült típusok.
Ezért mindig olvassuk el a csomagoláson, hogy mennyi idő alatt fő meg a tészta, s azt az időtartamot ne lépjük túl a főzéssel, mart a tojásos tészták hajlamosak a túlfőzésre!
A sajttal való megszóráshoz (vagy a besamel mártásba) használhatunk trappista sajton kívül Edami vagy Karaván sajtot is. De ha különlegesebb ízekre vágyunk, használhatunk Cheddar sajtot is.
Amire viszont érdemes vigyázni, hogy a parmezán sajt íze nagyon intenzív, hogy inkább csak ízesítő, másodlagos sajtként használjuk, s ne önmagában.
Jó étvágyat a brokkolis-csirkés tésztához!
Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!