Brokkolis csirkemell recept tejszínnel, hagymával, fokhagymával, parmezánnal, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed, finom s laktató étel, ami mindezeken túl még tele van egészséges összetevőkkel is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a brokkolis csirkemellt. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni, s hogyan készíthető el ez a recept filézett csirkecombból.
Brokkolis csirkemell recept (tejszínesen)
Eszközök
- nagyobb serpenyő (a tejszínes alap elkészítéséhez)
- fokhagymanyomó
- 2 literes fazék (a brokkoli megfőzéséhez)
- szűrőkanál (a megfőtt brokkoli kiszedéséhez)
A recept hozzávalói
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- ½ kg csirkemell
- 1 csokor petrezselyem
- 3-4 bazsalikom levél
- 8-10 dkg parmezán (lehet más sajt is)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kiskanál só (a tejszínes alaphoz)
- bors (ízlés szerint)
- 40 dkg brokkoli
- 1 kanál só (a brokkoli főzővízébe)
- 1 liter víz (a brokkoli megfőzéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A csirkemellet megmossuk, s másfél-két centis darabokra felaprítjuk.
- Apróra felvágjuk a friss bazsalikomot és a petrezselymet.
- A sajtot is lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A tejszínes alap elkészítése
- Először melegítsük össze az olívaolajat és a vajat.
- Ezután a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk az felmelegített zsiradékon.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a felaprított csirkemellet, s kifehéredésig sütjük.
- Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított bazsalikomot és a petrezselymet.
- Majd jöhet hozzá a megzúzott fokhagyma.
- Párat keverünk rajta, hogy egy picit megcsapja a hő a zöldfűszereket és a fokhagymát.
- Végül hozzáadjuk a tejszínt, s kevés őrölt szerecsendiót. Még egyet keverünk az egészen, s kis lángon főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul.
A brokkoli megfőzése
- Amikor a tejszínes alap elkezd rotyogni, felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
- Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
- Amikor a víz felforrt, hozzáteszünk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.Maximum 5 percig főzzük a brokkolit, mert ha tovább fő, könnyedén szétesik.
- A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.Majd egy rácsra kiterítve a brokkoli rózsáit hagyjuk lecsepegni.
A brokkolis csirke elkészítése
- Amikorra a hús megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőzött a brokkolit és a reszelt sajtot.
- Óvatosan összeforgatva az egészet az elolvadó sajt be fogja sűrűsíteni a szósz. Ekkor lehúzhatjuk a brokkolis csirkét a tűzről, mert elkészült és tálalható.
Tippek és tanácsok a brokkolis csirkemell elkészítéséhez
A brokkolis csirkemell receptjének leírása ugyan sok lépésből ál, de igazából pillanatok alatt megvan. Nem érdemes tőle megijedni, mert az végeredmény megéri a fáradságot.
Az elkészítés kritikus pontja a brokkoli megfőzése. Inkább legyen egy picit keményebb a brokkoli a főzés után, mint hogy szétessen (a sütés után).
Illetve alaposan sózzuk meg a brokkoli blansírozásához használt főzővizet, hasonlóan ahhoz, ahogy a csőben sült brokkoli elkészítésekor is tesszük, különben a brokkoli ízetlen lesz.
A másik kritikus pont a fűszerezés. Ha nincs otthon friss bazsalikom és/vagy petrezselyem, nyugodtan használjunk szárított verziót. Mivel a csirkemell a pirítás után is minimum 20-25 percet fog főni a hagymás-tejszínes alapban, a szárított fűszerek íze bele fog kerülni az ételbe.
Tipp1: Ha nem szeretjük a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív (karakteres).
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk az elkészült brokkolis csirkemellhez némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp4: Mielőtt a tejszínt hozzáadnánk a húshoz, hozzáadhatunk egy deci fehérbort a megfűszerezett húshoz. Pár percig forralva az alkohol eltávozik, s utána hozzáöntve a húshoz a tejszínt, a fehérbor aromája benne marad a tejszínes szószban.
A fenti recept egyébként nem csak csirkemellből készíthető el, hanem filézett csirkecombból is.
Arra viszont mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a csirkecomb nem színhús, vannak benne ínak. Amit az előkészítés során érdemes a csirkecomb felkockázásakor kivágni.
A brokkolis csirkét tálalhatjuk főtt rizzsel vagy egy finom tésztával (fodros kockával, orsó tésztával, szélesmetélttel, rövid metélttel, csavart csővel, rövid csővel) vagy nokedlivel.