Brokkolis csirkemell tejszínesen

Brokkolis csirkemell recept tejszínnel, hagymával, fokhagymával, parmezánnal, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed, finom s laktató étel, ami mindezeken túl még tele van egészséges összetevőkkel is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a brokkolis csirkemellt. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni, s hogyan készíthető el ez a recept filézett csirkecombból.

brokkolis csirke

Brokkolis csirkemell recept (tejszínesen)

A megpucolt és felaprított vöröshagymát egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a felaprított csirkemellet, s kifehéredésig sütjük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított bazsalikomot és a petrezselymet, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, és kettőt keverünk rajta.
Végül hozzáadjuk a tejszínt, s kevés őrölt szerecsendiót. Kis lángon főzzük, amíg a hús megpuhul.
Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt. Ekkor kivesszük a brokkolit a vízből (mert könnyen szétfő), s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
Amikorra a hús megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőzött a brokkolit és a reszelt sajtot.
Óvatosan összeforgatva az egészet az elolvadó sajt be fogja sűrűsíteni a szósz. Ekkor lehúzhatjuk a brokkolis csirkét a tűzről, mert elkészült és tálalható.
A brokkolis csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő (a tejszínes alap elkészítéséhez)
  • fokhagymanyomó
  • 2 literes fazék (a brokkoli megfőzéséhez)
  • szűrőkanál (a megfőtt brokkoli kiszedéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ½ kg csirkemell
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 bazsalikom levél
  • 8-10 dkg parmezán (lehet más sajt is)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kiskanál (a tejszínes alaphoz)
  • bors (ízlés szerint)
  • 40 dkg brokkoli
  • 1 kanál (a brokkoli főzővízébe)
  • 1 liter víz (a brokkoli megfőzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A csirkemellet megmossuk, s másfél-két centis darabokra felaprítjuk.
  • Apróra felvágjuk a friss bazsalikomot és a petrezselymet.
  • A sajtot is lereszeljük apró lyukú reszelőn.

A tejszínes alap elkészítése

  • Először melegítsük össze az olívaolajat és a vajat.
  • Ezután a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk az felmelegített zsiradékon.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a felaprított csirkemellet, s kifehéredésig sütjük.
  • Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított bazsalikomot és a petrezselymet.
  • Majd jöhet hozzá a megzúzott fokhagyma.
  • Párat keverünk rajta, hogy egy picit megcsapja a hő a zöldfűszereket és a fokhagymát.
  • Végül hozzáadjuk a tejszínt, s kevés őrölt szerecsendiót.
    Még egyet keverünk az egészen, s kis lángon főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul.

A brokkoli megfőzése

  • Amikor a tejszínes alap elkezd rotyogni, felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
  • Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
  • Amikor a víz felforrt, hozzáteszünk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.
    Maximum 5 percig főzzük a brokkolit, mert ha tovább fő, könnyedén szétesik.
  • A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
    Majd egy rácsra kiterítve a brokkoli rózsáit hagyjuk lecsepegni.

A brokkolis csirke elkészítése

  • Amikorra a hús megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőzött a brokkolit és a reszelt sajtot.
  • Óvatosan összeforgatva az egészet az elolvadó sajt be fogja sűrűsíteni a szósz.
    Ekkor lehúzhatjuk a brokkolis csirkét a tűzről, mert elkészült és tálalható.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsos ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a brokkolis csirkemell elkészítéséhez

A brokkolis csirkemell receptjének leírása ugyan sok lépésből ál, de igazából pillanatok alatt megvan. Nem érdemes tőle megijedni, mert az végeredmény megéri a fáradságot.

Az elkészítés kritikus pontja a brokkoli megfőzése. Inkább legyen egy picit keményebb a brokkoli a főzés után, mint hogy szétessen (a sütés után).

 

Illetve alaposan sózzuk meg a brokkoli blansírozásához használt főzővizet, hasonlóan ahhoz, ahogy a csőben sült brokkoli elkészítésekor is tesszük, különben a brokkoli ízetlen lesz.

A másik kritikus pont a fűszerezés. Ha nincs otthon friss bazsalikom és/vagy petrezselyem, nyugodtan használjunk szárított verziót. Mivel a csirkemell a pirítás után is minimum 20-25 percet fog főni a hagymás-tejszínes alapban, a szárított fűszerek íze bele fog kerülni az ételbe.

Tipp1: Ha nem szeretjük a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív (karakteres).

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

 

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk az elkészült brokkolis csirkemellhez némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp4: Mielőtt a tejszínt hozzáadnánk a húshoz, hozzáadhatunk egy deci fehérbort a megfűszerezett húshoz. Pár percig forralva az alkohol eltávozik, s utána hozzáöntve a húshoz a tejszínt, a fehérbor aromája benne marad a tejszínes szószban.

A fenti recept egyébként nem csak csirkemellből készíthető el, hanem filézett csirkecombból is.

Arra viszont mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a csirkecomb nem színhús, vannak benne ínak. Amit az előkészítés során érdemes a csirkecomb felkockázásakor kivágni.

A brokkolis csirkét tálalhatjuk főtt rizzsel vagy egy finom tésztával (fodros kockával, orsó tésztával, szélesmetélttel, rövid metélttel, csavart csővel, rövid csővel) vagy nokedlivel.

Jó étvágyat a brokkolis csirkéhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating