A rizs főzése

A rizs főzésének receptje az elkészítés részletes leírásával. Nagyszerű köret, süt húsokhoz, pörköltökhöz épp ugyan olyan jó választás, mint sok zöldséges étel kisérőjeként. S rengeteg rakott ételbe is a rizs az egyik fő összetevő.

Távol-Keleten egy étkezés el sem képzelhető anélkül, hogy az étkezésnek ne legyen része a rizs, mivel tápláló s tele van értékes vitaminokkal és rostanyagokkal is.

Viszont a rizs főzése némiképp eltér, ha köretnek szeretnénk használni, illetve akkor, ha mondjuk egy rakott ételbe szeretnénk tenni összetevőként. S mind a kettőnél megnézzük azt is, miként kerülhető el, hogy kemény legyen, illetve hogy szétfőjön.

Rizs fajtái

Ahhoz, hogy a riszt megfőzzük, érdemes tisztázni, milyen rizst szeretnénk megfőzni.

  1. Van a hosszúszemű rizs (A rizsnek hívják idehaza), melynek a széleségéhez képest a hossz 4-5-ször nagyobb. Ez a típus lapvetően köretnek való, illetve rizses húsnak. Ebbe a csoportba tartozik a basmati és a jázminrizs is, amelyek idehaza is egyre népszerűbbek.
  2. A közepes hosszúságú rizs hossza csak 2-3-szorosa a szélességének. Könnyebben, kevesebb vízben is megfő, cserébe viszont könnyen összetapad. Ideális rizottókhoz, tejberizshez. Olasz szakboltokban lehet ezeket a fajtákat megtalálni például arborio és carnaroli nével jelölve.
  3. A rövid szemű vagy kerek rizs hossza nem sokkal nagyobb, mint a szélessége. Ez volt régen a B rizs idehaza, mely könnyen összetapad hidegen, de mégsem lesz kemény, miközben könnyen felmelegíthető, s szemeire esik szét melegen. Szusihoz például ez a legjobb választás.

A főzést ennek megfelelően kell megcsinálni. A hosszúszeműt nagyon nehéz szétfőzni, a másik kettő meg bármit csinálsz, össze fog tapadni.

S nyilván minden egyéb ez után jön.

főtt rízs

A rizs főzése (köretnek)

Mérjük ki pohárral a rizst, majd tegyük egy kislyukú szűrőbe. Folyóvíz alatt mossuk át alaposan.
Egy lefedhető lábosban tegyünk olajat (vagy vajat), s amikor az olaj kezd melegedni, adjuk hozzá a rizst, s kezdjük el kevergetve megpirítani.
Amikor a rizs megpirult, adjuk hozzá a vizet és a sót, keverjük át alaposan, majd fedjük le.
Vegyük takarékra a tűzhelyet, hagyjuk, hogy negyed óra alatt a rizsszemek magukba szívják a vizet.
Ez alatt a rizs nem fog lekapni, s nem is fog szétesni, s nem lesz nyálkás sem.
Negyed óra után a rizs meg kész lesz, s már tálalható is.
A rizs főzés hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Köretek
Konyha arab, Indiai, Japán, Kínai, Magyar, Mexikói, Török
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • kis lyukú szűrő
  • 1 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 2,5 dl rizs
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír, olívaolaj vagy kókuszolaj is)
  • 5 dl víz
  • 1 teáskanál (púpozott)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Az első lépés, hogy a hosszúszemű rizst kimérjük egy pohárral. (a pontos arányok fontosak)
  • A kimért rizst tegyük egy kislyukú szűrőbe, s folyóvíz alatt mossuk át alaposan.
    Akkor jó, ha a távozó víz már nem opálos, mert az összes keményítőport lemostuk a rizsszemekről.
  • Csak ez után kezdjük a lábosba beletenni az olajat (vagy zsírt), s elkezdeni melegíteni (hogy legyen a rizsnek ideje lecsöpögni).
  • Mérjük ki az első adag vizet a felhevült rizs lehűtéséhez ugyan azzal a pohárral, amivel magát a rizst is kimértük.
  • Amikor az olaj felhevült öntsük rá az egész rizst az olajra.
    Fel fog egy pillanatra csapni a gőz, de utána folyamatosan keverjük, hogy az egész egyenletesen megpiruljon.
  • Amikor a rizs javarészt megpirult, a kezdetben matt szemek kivilágosodtak, add hozzá az előre elkészített vizet. Vigyázz, mert itt is kicsaphat a gőz.
    EZ egy kritikus pont! Ha a keverés után kezded a vizet kimérni, a rizs simán leég. Dobhatod ki az egészet (mert az égett rizs keserű), és kezdheted elölről az egészet.
  • A második adag folyadék hozzáadása után óvatosan keverd át az egészet (hogy ne legyenek letapadt szemek), s utána fedd le a lábost, és takarék lángon hagyd megpuhulni a rizst.
  • Negyed óra után vedd le a fedőt, s kóstold meg, hogy a rizs megpuhult-e? Ha igen, vedd le a tűzről, s a fedőt félretéve hagyd, hogy a rizs kihűljön
A recept jellemzői gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes

Tippek és tanácsok a rizs főzéséhez

A rizs főzésének legfontosabb titka a gyakorlat. Illetve, hogy a jó minőségű rizshez kétszer annyi lé kerüljön.

 

Amikor a rizst villanytűzhelyen készíted el, a pirítás után nyugodtan le is kapcsolhatod a főzőlapot. Az addig felhalmozott hő bőven elegendő lesz ahhoz, hogy a rizst melegen tartsa, míg megpuhul (természetesen ez indukciós tűzhelyekre nem igaz).

A gáztűzhelyekhez lehet kapni hőtartó vaslapot, ami ugyan ezt lehetővé teszi. Sokkal biztonságosabb választás, mint a takarék láng miatt azon izgulni, hogy amikor már majdnem elfogyott a víz, le fog-e kapni a lábos alja.

Ha szoktunk alaplével főzni, a rizst felönthetjük akár azzal is. De egy 2-3-szoros hígítású leves is megteszi alaplé helyett, azzal is ízletesebb lesz a főtt rizs.

Arra figyeljünk, hogy egy marha alaplével (hígított húslevessel) készült rizs nem igazán passzol egy sültcsirkéhez. Mint ahogy a csirke alaplével készült rizs sem jó választás egy sült oldalashoz.

 

De egy zöldség alaplével készült rizsköret szinte bármihez nagyszerűen illeszkedik.

Rizs főzése más nemzeteknél.

Mivel Távol-Keleten főleg a rövidszemű rizst termesztik, ami könnyedén szétfő, ezért először a rizst beáztatják hideg vízbe, mint mi például a babot vagy a lencsét, és miután részben megpuhult, az egészet leszűrik, s felgőzölik.

Így készül például a sima rizs a kínai éttermekben.

(Jó tanács: szánjuk rá azt az 50 forintot, amikor egy kínaiban eszünk, s inkább tojásos rizst kérjünk az étel mellé. Kínában csak a leges legszegényebbek esznek sima rizst, aminek köszönhetően, ha sima rizzsel kérjük az ételt, olcsó Jánosokként fog sok kínai kezelni minket.)

A másik lehetőség, ha bőséges (3-4-szeres) vízben főzzük meg a rizst. Ha ezt 10-12 percig történik, akkor rizs ugyan nem fő meg teljesen, de pont ez az állapot az, mely nagyszerűen felhasználható egy rakott ételben.

Ha ugyan így főzzük a rizst 25-30 (!) percig, akkor garantáltan szétfő, és ragacsos lesz. Ami nagyszerű alapanyag lesz egy jó szusi (ecettel picit megsavanyítva)

A harmadik lehetőség, hogy az ételek elkészítése során direktbe teszik hozzá a riszt, s az étellel együtt fő meg. Magába szívja az étel ízét, s az egésznek rizseshús jellege lesz.

Így készül a spanyol paella, az arab piláf,  az olasz rizottó, és a magyar rizses hús is.

S egyébként jellegébe ennek felel meg a kínai éttermek „tojásos” rizse is, mely a rizs mellett nyomokban tartalmaz sült tojást, sárgarépát és zöldborsót is.

Jó étvágyat a főtt rizshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating