Török rizs (bulgur pilaf)

A török rizs receptje bulgurból paradicsommal, paprikával, hagymával, olívaolajjal s egy csipet borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely a török eredete ellenére jellegzetes magyar ízekkel rendelkező, nagyon gyorsan elkészíthető, igazán finom köret.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni házilag a török rizst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

bulgur, török rizs

Török rizs recept

A hagymát megpucoljuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, majd apróra felkockázzuk az egészet.
Olivaolajon megpirítjuk a hagymát, majd amikor kezd üvegesedni, a felkockázott paprikát is hozzátesszük.
2-3 perc kevergetés után hozzátesszük a paradicsomot is, azt is 1-2 percig pirítjuk, párszor átkeverve.
Ezután kerül mellé a bulgur és a sűrített paradicsom, amit picit ugyancsak megpirítunk.
Ezután felöntjük az egészet annyi vízzel (vagy alaplével), hogy rendesen elfedje, sózzuk, borsozzuk, s jól felforraljuk.
Amikor felforrt, takarékon főzzük a burgurt 10 percig.
10 perc után félrehúzzuk a lábost, s hagyjuk, hogy további negyed óráig puhuljon a török rizs a saját gőzében.
A török rizs hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 50 perc
Fogás Köretek
Konyha Török
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab TV-paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 6 dl víz (vagy alaplé)
  • ½ teáskanál
  • 1 csipet őröltbors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • Olivaolajon megpirítjuk a hagymát, majd amikor kezd üvegesedni, a felkockázott paprikát is hozzátesszük.
  • 2-3 perc kevergetés után hozzátesszük a lábosba a paradicsomot is
    1-2 percig pirítjuk tovább az egészet, párszor átkeverve, hogy a paradicsom leve elfőjön kicsit.
  • Ezután kerül a lábosba a bulgur és a sűrített paradicsom, amit ugyancsak megpirítunk picit.
  • Ezután felöntjük az egészet annyi vízzel (vagy alaplével), hogy rendesen elfedje.
    Sózzuk, borsozzuk, s felforraljuk.
  • Amikor a víz elkezd forrni, takarékra vesszük a főzőlapot, s 10 percig hajuk a bulgurt főni.
  • Végül félrehúzzuk a lábost, s hagyjuk, hogy további negyed óráig puhuljon a török rizs a saját gőzében.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Pár gondolat a török rizs elkészítéséhez

Sokakat meglephet, de a török rizs valójában nem rizsből készül, hanem búzaféléből.

A boltokban kapható bulgur úgynevezett durumbúzából készül, melyet félig megérve vagy éretten leszüretelnek, félig megpárolnak, Napon kiszárítják és hozzávetőlegesen rizs nagyságú szemekre törnek szét.

 

A fenti receptben tulajdonképpen egy lecsós alapba főzzük bele ezt a gabonatöretet, s a végeredmény egy húsmentes piláf lesz, azaz zöldséggel ízesített gabonaétel.

Ízvilága a lecsós tarhonyához áll közel, habár annál picit édesebb. Ha szeretnénk még egy picit édesebbre, tehetünk a TV-paprikából akár két darabot is bele.

Ahhoz, hogy finomabb legyen a köret, érdemes egy zöldséges vagy egy csirkehúsos alaplét használni a főzéshez, mert annak összes ízanyagát a bulgur magába fogja szívni.

Ugyan megfő a bulgur sima vízben is, de az íze nem igazán karakteres, hogy érdemes valamivel ízesíteni.

 

Ha nem szoktunk alaplével főzni, egy finom zöldségleves leve is jó szolgálatot tehet. De végső soron egy zöldségleves vagy egy tyúkhúsleves kocka is megteszi. Attól is finom lesz.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk egy csipet őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Tipp2: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a törökrízst, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk a feldarabolás előtt.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele kisebb adagokban a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsáról.

Jó étvágyat a török rizshez!

Eredeti (angol nyelvű) recept az Turkey’s For Life oldalon található.

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating