Rántott leves

Rántott leves recept rántás alappal, sóval, borssal, piros paprikával s köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely sok háztartásban a mindennapok része volt nagyanyáink illetve dédanyaink idejében. Amikor hírtelen kellet valamilyen leves az asztalra.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a rántott levest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rántott leves

Rántott leves recept

Zsíron megpirítjuk az egész köménymagot és a lisztet.
Amikor a liszt megpirult, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük. S hagyjuk, hogy az egész felforrjon.
Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt. Esetleg belefőzhetünk kevés csigatésztát vagy kiskockát, de belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.
A rántott leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál sertészsír (lehet napraforgó- vagy olívaolaj is)
  • 1 kávéskanál köménymag (egész)
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 liter víz
  • 1 kávéskanál
  • őrölt bors (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A rántás elkészítéséhez a zsírt megolvasztjuk, s hozzáadjuk a köménymagot.
  • Amikor a köménymag elkezd pattogni, hozzáadjuk a zsiradékhoz a lisztet is, s elkezdjük kevergetni, hogy a liszt egyenletesen megpiruljon.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
  • Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük.
  • A levest felforraljuk, s még legalább 5 percig hagyjuk közepes vagy kis lángon bugyborékolni (hogy a rántásban a liszt rendesen megfőljön).
  • Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt.
    De belefőzhetünk a rántott levesbe kevés csigatésztát vagy kiskockát, esetleg belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Néhány tipp a rántott leves elkészítéséhez

A rántott levest szinte bármikor el lehet készíteni, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Az ízét pedig elég sok féle képen lehet variálni.

Tipp1: Ha szeretnénk kicsit ízletesebb rántott levest, nyugodtan tehetünk bele 1-2 zöldség- vagy tyúkhúsleves kockát a levesbe. Ha bátrabbak vagyunk, s van otthon alaplevünk, azzal is felönthetjük.

Tipp2: Ha szeretjük a fokhagyma ízvilágát, a 1-2 két gerezdet megpucolhatunk és fokhagymanyomón áttőrjük. Amikor a liszt megpirult, a fűszerpaprikával együtt adjuk a rántáshoz, és az egészet rendesen átkeverjük, s az egészet ezután engedjük fel a vízzel.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehérborsot is, melynek sokkal lágyabb az ízvilága.

 

Tipp4: Ha szeretjük a picit különlegesebb ízeket, kömény mag helyett használhatunk római köményt is a rántott leves elkészítéséhez.

Tipp4: Ha szeretjük a savanykás ízeket, tehetünk a rántott levesbe kevés ecetet, mely a köménymag ízét ki fogja emelni.

Az ecet akkor is jó szolgálatot tehet, ha egy-két felvert tojással behabarjuk (besűrítjük) a rántott levest, amivel gyakorlatilag egy könnyed tojáslevest kapunk.

Tipp6: Ha apró tésztát (eperlevelet, csigatésztát, kiskockát) főzünk bele a rántott levesbe, kicsit jobban sózzuk meg, mert a tészta főzés során a tészta magába szívja a só egy részét.

 

Tipp7: Ha krutont (pirított kenyérkockát) illetve levesgyöngyöt teszünk a levesbe, érdemes kicsit több víz és sót használni a leves felengedéséhez, mert képesek a leves egy részét magukba szívni.

Jó étvágyat a rántott leveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating