Zsíron megpirítjuk az egész köménymagot és a lisztet.Amikor a liszt megpirult, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy az is megpiruljon.Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük. S hagyjuk, hogy az egész felforrjon.Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt. Esetleg belefőzhetünk kevés csigatésztát vagy kiskockát, de belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.A rántott leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
2evőkanálsertészsír(lehet napraforgó- vagy olívaolaj is)
1kávéskanálköménymag(egész)
4evőkanálfinomliszt
1evőkanálfűszerpaprika
1,5litervíz
1kávéskanálsó
őrölt bors(ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A rántás elkészítéséhez a zsírt megolvasztjuk, s hozzáadjuk a köménymagot.
Amikor a köménymag elkezd pattogni, hozzáadjuk a zsiradékhoz a lisztet is, s elkezdjük kevergetni, hogy a liszt egyenletesen megpiruljon.
Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük.
A levest felforraljuk, s még legalább 5 percig hagyjuk közepes vagy kis lángon bugyborékolni (hogy a rántásban a liszt rendesen megfőljön).
Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt. De belefőzhetünk a rántott levesbe kevés csigatésztát vagy kiskockát, esetleg belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.