Vissza Email link
rántott leves

Rántott leves recept

Zsíron megpirítjuk az egész köménymagot és a lisztet.
Amikor a liszt megpirult, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük. S hagyjuk, hogy az egész felforrjon.
Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt. Esetleg belefőzhetünk kevés csigatésztát vagy kiskockát, de belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.
A rántott leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál sertészsír (lehet napraforgó- vagy olívaolaj is)
  • 1 kávéskanál köménymag (egész)
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 liter víz
  • 1 kávéskanál
  • őrölt bors (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A rántás elkészítéséhez a zsírt megolvasztjuk, s hozzáadjuk a köménymagot.
  • Amikor a köménymag elkezd pattogni, hozzáadjuk a zsiradékhoz a lisztet is, s elkezdjük kevergetni, hogy a liszt egyenletesen megpiruljon.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
  • Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük.
  • A levest felforraljuk, s még legalább 5 percig hagyjuk közepes vagy kis lángon bugyborékolni (hogy a rántásban a liszt rendesen megfőljön).
  • Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt.
    De belefőzhetünk a rántott levesbe kevés csigatésztát vagy kiskockát, esetleg belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek