Fokhagymás leves receptje fokhagymával, rántással, húsleves alappal, kevés kifőtt tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni is egyszerű, s a fokhagyma erős antibiotikus hatása miatt a téli időszakban jót tesz a meghűléses panaszok ellen, azok megelőzésére, kezelésére.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fokhagymás levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Fokhagymás leves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
Rántásos alap elkészítéséhez:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 2 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
A leves felfőzéséhez:
- 1 liter víz
- 2 húsleveskocka
- 10 dkg kiskocka
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
- Az olajon a lisztet megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd pirulni (barnulni), hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
- Pár keverés után az egészet felengedjük vízzel.
- A felengedett rántáshoz hozzáteszünk 2 leveskockát, megsózzuk és felforraljuk.
- A felforrt levesbe beletesszük a tésztát, s megfőzzük a lében.
- Amikor a tészta is megfőtt (10-12 perc tojásos tésztáknál), akkor van kész a leves.
Tippek és tanácsok a fokhagymás leves elkészítéséhez
A fokhagyma leves elkészítésének két kulcspontja van.
Az egyik maga a fokhagymás rántás, aminél a megpirult paprika és fokhagyma időben való lehűtése kulcsfontosságú.
Ha a fokhagyma vagy a paprika odakap, érdemes az egészet elölről kezdeni, mert az égett paprika illetve az égett fokhagyma keserű.
Érdemes a rántás elkészítését úgy elkezdeni, hogy a kezünk ügyében legyen a felöntéshez az víz.
A levesbe belefőzhetünk kevés apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy eperlevelet is, hogy picit tartalmasabb legyen a fokhagymaleves.
De szaggathatunk bele kevés nokedlit, vagy akár még gríznokedli is szóba jöhet.
(Maga a leves íze nem fog érdemben megváltozni attól, hogy pár perccel tovább főzünk benne valamilyen tésztát.)
Ha nem lelkesedünk annyira a tésztás levesekért, akár egy tucat pingponglabda méretű krumpligombócot is főzhetünk bele.
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a fokhagymáé és a főtt tésztáé.
Az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A fokhagymaleveshez a legjobb választás a többféle húsból készült húsleves vagy a marhahúsleves alaplé.