Fokhagymás leves

Fokhagymás leves receptje fokhagymával, rántással, húsleves alappal, kevés kifőtt tésztával, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni is egyszerű, s a fokhagyma erős antibiotikus hatása miatt a téli időszakban jót tesz a meghűléses panaszok ellen, azok megelőzésére, kezelésére.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a fokhagymás levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Fokhagymás leves

Fokhagymás leves recept

A fokhagymás leves elkészítése nagyon egyszerű, pár perc alatt megvan.
Lisztet lepirítjuk egy kis zsíron vagy olajon, hozzátesszük a fokhagymát, és paprikát, majd az egészet felengedjük sok vízzel.
Leveskockát adunk hozzá, megfőzzük, s valamilyen tésztát főzünk bele.
A fokhagymás leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

Rántásos alap elkészítéséhez:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika

A leves felfőzéséhez:

  • 1 liter víz
  • 2 húsleveskocka
  • 10 dkg kiskocka

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • Az olajon a lisztet megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd pirulni (barnulni), hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
  • Pár keverés után az egészet felengedjük vízzel.
  • A felengedett rántáshoz hozzáteszünk 2 leveskockát, megsózzuk és felforraljuk.
  • A felforrt levesbe beletesszük a tésztát, s megfőzzük a lében.
  • Amikor a tészta is megfőtt (10-12 perc tojásos tésztáknál), akkor van kész a leves.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a fokhagymás leves elkészítéséhez

A fokhagyma leves elkészítésének két kulcspontja van.

Az egyik maga a fokhagymás rántás, aminél a megpirult paprika és fokhagyma időben való lehűtése kulcsfontosságú.

Ha a fokhagyma vagy a paprika odakap, érdemes az egészet elölről kezdeni, mert az égett paprika illetve az égett fokhagyma keserű.

Érdemes a rántás elkészítését úgy elkezdeni, hogy a kezünk ügyében legyen a felöntéshez az víz.

 

A levesbe belefőzhetünk kevés apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy eperlevelet is, hogy picit tartalmasabb legyen a fokhagymaleves.

De szaggathatunk bele kevés nokedlit, vagy akár még gríznokedli is szóba jöhet.

(Maga a leves íze nem fog érdemben megváltozni attól, hogy pár perccel tovább főzünk benne valamilyen tésztát.)

Ha nem lelkesedünk annyira a tésztás levesekért, akár egy tucat pingponglabda méretű krumpligombócot is főzhetünk bele.

 

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a fokhagymáé és a főtt tésztáé.

Az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A fokhagymaleveshez a legjobb választás a többféle húsból készült húsleves vagy a marhahúsleves alaplé.

Jó étvágyat a fokhagymaleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating