Tejfölös karfiolleves

A tejfölös karfiolleves receptje sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, zellerrel és petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tejfölös karfiollevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tejfölös karfiolleves

Tejfölös karfiolleves recept

A tejfölös karfiolleveshez a zöldségeket, a karalábét, a zellergumót, megpucoljuk, s kisebb kockákra vágjuk fel.
A karfiolt is megmossuk, kisebb rózsákra szedjük szét.
A karfiolon kívül a többi felaprított összetevőt olajon megfuttatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk, s zöldfűszerrel ízesítjük.
Amikor a zöldségek kicsit megpirultak, felöntjük az egészet vízzel, s hozzáadjuk a zellerzöldet és a petrezselymet is.
10-15 perc főzés után a karfiolt is hozzá tesszük a leveshez, s további 10 perc alatt alatt készre főzzük az egészet.
Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselymet és a zellerzöldet eltávolítjuk.
A tejfölt felkeverjük egy tálba, hozzákeverünk a levesből, majd az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé.
A levest apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel tálaljuk.
A tejfölös karfiolleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • egy kisebb tál

A recept hozzávalói
  

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 félbevágott karalábé
  • 1 negyed zellergumó
  • 1 fej karfiol (közepes)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
  • morzsolt majoránna (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 7-8 dl víz (a leves felöntéséhez)
  • 1 szál zellerzöld (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 dl tejföl

A tálaláshoz

  • snidling
  • petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.
    A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
  • A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük.
  • A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal.
    Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
  • Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát.
    Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
  • Majd hozzá tesszünk annyi vizet, hogy jól ellepje, mellé helyezett zellerzölddel és a petrezselyemzölddel együtt.
    Visszatesszük a lábost a tűzhelyre, s 5-10 percig hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

A tejfölös karfiolleves készre főzése

  • Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a víz maradékát is hozzáadjuk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.
    További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
  • Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.
    (Aki szereti nyugodtan beleapríthatja a levesbe, de nem mindenki szereti.)
  • Ezután egy kisebb tálban elkeverjük a tejfölt 1-2 merőkanál levessel.
    Amikor az egész homogén és könnyen folyóssá válik az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé, s alaposan elkeverjük a levesben.
  • Az elkészült tejfölös karfiollevest levesgyönggyel, friss snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a tejfölös karfiolleves elkészítéséhez

Ahhoz, hogy igazán finom karfiollevest készítsünk, érdemes mindenképpen friss karfiolt használni. Aminek legfontosabb ismertető jele, hogy a rózsái tiszta fehérek. Ha már sárgul, az már nem az igazi.

Előfordulhat az, hogy a karfiol rózsáin apró barna pöttyök jelennek meg. Azokat mindenképp vágjuk ki, mert az keserű.

 

A karfiollevesnek egyébként több féle változata van. A fenti receptben a tejföl savanykás íze kerül előtérbe a karfiol mellett.

Ugyan ezt elkészíthetjük arányaiban több zöldséggel, készítve egy finom zöldséges karfiollevest.

Ha intenzívebb karfiol ízre vágyunk, próbáljuk ki a karfiolkrémlevest, melynek receptjében a karfiol mellett csak hagyma és krumpli szerepel, más zöldség nem.

Ugyan ebben a receptben nem szerepel a hagymás, fokhagymás alap, de bátran azzal is elkészíthetjük a tejfölös karfiollevest. A zöldségek megpirítása előtt egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát nyugodtan megpiríthatunk az olajban.

 

A leves még finomabb lesz, a zöldségek megfőzéséhez zöldség alaplét használunk. Vagy kétszeresére felhígított maradék zöldségleves levét, mert abban kevésbé főnek ki az ízek a zöldségekből.

Ha nincs otthon maradék levesünk, s szoktunk leveskockát használni a főzéshez, nyugodtan tehetünk a levesbe 1-2 zöldségleves kockát is, attól is finomabb lesz ez a leves.

Amire viszont érdemes lehet odafigyelni, hogy a karfiol rózsája picit kesernyés ízű, amit nem mindenki szeret. Ezért érdemes lehet külön foglalkozni a karfiol előfőzésével.

  1. Ilyen esetben is a zöldségekkel együtt kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, de nem tesszük be a főzőlébe a zöldségek mellé, hanem a karfiolt külön kezdjük el megfőzni egy kis fazékban.
  2. Pár perc után a karfiolt kiszedjük a vízből, s csak a megpuhuló zöldségek mellé kerül bele a levesbe.

Ha pedig szeretnénk kicsit gazdagabb karfiollevest, főzhetünk a levesbe egy kisebb krumplit, egy kis adag grízgaluskát vagy nokedlit, esetleg eperlevelet.

Arra figyeljünk, hogy a krumpli belefőzésekor tegyünk a levesbe extrán sót, míg a grízgaluska és a nokedli vizet vesz fel, ami miatt a leveshez extra mennyiségű víz és só is kell.

Jó étvágyat a tejfölös karfiolleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating