A tejfölös karfiolleves receptje sárgarépával, fehérrépával, karalábéval, zellerrel és petrezselyemmel az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni nem nehéz, csupán pár apró dologra érdemes odafigyelni, mert a benne lévő zöldségek nem ugyan annyi idő alatt főnek meg.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tejfölös karfiollevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tejfölös karfiolleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- egy kisebb tál
A recept hozzávalói
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 félbevágott karalábé
- 1 negyed zellergumó
- 1 fej karfiol (közepes)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj is)
- morzsolt majoránna (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 7-8 dl víz (a leves felöntéséhez)
- 1 szál zellerzöld (elhagyható)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 dl tejföl
A tálaláshoz
- snidling
- petrezselyemzöld
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
- A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük.
- A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal. Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
- Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
A tejfölös karfiolleves készre főzése
- Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a víz maradékát is hozzáadjuk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
- Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.(Aki szereti nyugodtan beleapríthatja a levesbe, de nem mindenki szereti.)
- Ezután egy kisebb tálban elkeverjük a tejfölt 1-2 merőkanál levessel. Amikor az egész homogén és könnyen folyóssá válik az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé, s alaposan elkeverjük a levesben.
- Az elkészült tejfölös karfiollevest levesgyönggyel, friss snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
Tippek és tanácsok a tejfölös karfiolleves elkészítéséhez
Ahhoz, hogy igazán finom karfiollevest készítsünk, érdemes mindenképpen friss karfiolt használni. Aminek legfontosabb ismertető jele, hogy a rózsái tiszta fehérek. Ha már sárgul, az már nem az igazi.
Előfordulhat az, hogy a karfiol rózsáin apró barna pöttyök jelennek meg. Azokat mindenképp vágjuk ki, mert az keserű.
A karfiollevesnek egyébként több féle változata van. A fenti receptben a tejföl savanykás íze kerül előtérbe a karfiol mellett.
Ugyan ezt elkészíthetjük arányaiban több zöldséggel, készítve egy finom zöldséges karfiollevest.
Ha intenzívebb karfiol ízre vágyunk, próbáljuk ki a karfiolkrémlevest, melynek receptjében a karfiol mellett csak hagyma és krumpli szerepel, más zöldség nem.
Ugyan ebben a receptben nem szerepel a hagymás, fokhagymás alap, de bátran azzal is elkészíthetjük a tejfölös karfiollevest. A zöldségek megpirítása előtt egy kis fej apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát nyugodtan megpiríthatunk az olajban.
A leves még finomabb lesz, a zöldségek megfőzéséhez zöldség alaplét használunk. Vagy kétszeresére felhígított maradék zöldségleves levét, mert abban kevésbé főnek ki az ízek a zöldségekből.
Ha nincs otthon maradék levesünk, s szoktunk leveskockát használni a főzéshez, nyugodtan tehetünk a levesbe 1-2 zöldségleves kockát is, attól is finomabb lesz ez a leves.
Amire viszont érdemes lehet odafigyelni, hogy a karfiol rózsája picit kesernyés ízű, amit nem mindenki szeret. Ezért érdemes lehet külön foglalkozni a karfiol előfőzésével.
- Ilyen esetben is a zöldségekkel együtt kisebb rózsákra szedjük a karfiolt, de nem tesszük be a főzőlébe a zöldségek mellé, hanem a karfiolt külön kezdjük el megfőzni egy kis fazékban.
- Pár perc után a karfiolt kiszedjük a vízből, s csak a megpuhuló zöldségek mellé kerül bele a levesbe.
Ha pedig szeretnénk kicsit gazdagabb karfiollevest, főzhetünk a levesbe egy kisebb krumplit, egy kis adag grízgaluskát vagy nokedlit, esetleg eperlevelet.
Arra figyeljünk, hogy a krumpli belefőzésekor tegyünk a levesbe extrán sót, míg a grízgaluska és a nokedli vizet vesz fel, ami miatt a leveshez extra mennyiségű víz és só is kell.