A tejfölös karfiolleveshez a zöldségeket, a karalábét, a zellergumót, megpucoljuk, s kisebb kockákra vágjuk fel. A karfiolt is megmossuk, kisebb rózsákra szedjük szét.A karfiolon kívül a többi felaprított összetevőt olajon megfuttatjuk, miközben sózzuk, borsozzuk, s zöldfűszerrel ízesítjük.Amikor a zöldségek kicsit megpirultak, felöntjük az egészet vízzel, s hozzáadjuk a zellerzöldet és a petrezselymet is.10-15 perc főzés után a karfiolt is hozzá tesszük a leveshez, s további 10 perc alatt alatt készre főzzük az egészet.Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselymet és a zellerzöldet eltávolítjuk. A tejfölt felkeverjük egy tálba, hozzákeverünk a levesből, majd az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé.A levest apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel tálaljuk.A tejfölös karfiolleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és karikára vágjuk.A karalábét és zellert is megpucoljuk, fél centis kockákra vágjuk.
A karfiolt megmossuk, és kisebb rózsákra szedjük.
A sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a zellert lábasba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sóval, borssal. Közepes lángon kicsit megpirítjuk őket.
Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Jól átkeverjük, hogy a paprika is egy picit megpiruljon.
Majd hozzá tesszünk annyi vizet, hogy jól ellepje, mellé helyezett zellerzölddel és a petrezselyemzölddel együtt.Visszatesszük a lábost a tűzhelyre, s 5-10 percig hagyjuk, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
A tejfölös karfiolleves készre főzése
Amikor a zöldségek kezdenek megpuhulni, a víz maradékát is hozzáadjuk a leveshez, valamint az apró rózsákra szétszedett karfiolt.További 8-10 percig tovább főzzük a leves, hogy az összes alkotóeleme rendesen megfőljön.
Amikor a karfiolleves elkészült, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet kivesszük a levesből.(Aki szereti nyugodtan beleapríthatja a levesbe, de nem mindenki szereti.)
Ezután egy kisebb tálban elkeverjük a tejfölt 1-2 merőkanál levessel. Amikor az egész homogén és könnyen folyóssá válik az egészet visszaöntjük a zöldségek mellé, s alaposan elkeverjük a levesben.
Az elkészült tejfölös karfiollevest levesgyönggyel, friss snidlinggel vagy petrezselyemmel a tetején tálaljuk.