A zöldség alaplé receptje zöldségekből, babérlevéllel, szemes feketeborssal, sóval és sok vízzel, az elkészítés részletes leírásával.
Sokféle receptben a húsleves alaplé különböző változatait helyettesíthetjük vele, adva egy egyedi alapízt az ételeknek és egyes köreteknek.
Egyébként a zöldséges alaplét elkészíteni sokkal gyorsabb, mint a húsleves alaplevet.
Zöldség alaplé
Eszközök
- 3 literes fazék
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller (közepes)
- 3 darab babérlevél
- 5 szem feketebors
- só
- 2 liter víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Tisztítsuk meg a vöröshagymát, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert.
- Daraboljuk fel a zöldségeket, a hagymát és a zellert négybe, a répákat ujjnyi hosszúságú darabokra.
- Az egészet tegyük bele a lábosba, öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a borsot és a babérlevelet.
- Tegyünk a lábosra fedőt, és forrásig melegítsük nagy lángon.
- Amikor a forrás elindul, vegyük vissza a lángot, s főzzük meg a zöldségeket (kb. 20 perc).
- Amikor a zöldség megfőtt, emeljük ki a zöldségeket, s a levet szűrjük le.
- Az így elkészített zöldség alaplé napokig eláll, melyet könnyedén felhasználhatunk más ételek alapjául.
Tippek és tanácsok zöldség alaplé elkészítéséhez
A zöldség alaplé eredetileg a konyhai nyesedékek, levelek és a hámozás maradékának feldolgozásával készült. Mindenféle zöldségmaradék belekerült, ami nem volt rohadt, penészes vagy földes.
Így a zöldség alaplé elkészítéséhez mi is bátran használjuk fel (apróra vágva) az összes megmaradt, esetleg már fonnyadásnak indult zöldséget. Só és még pár fűszer összefőzve egy óra alatt lehet egy nagyszerű ízletes alaplevünk.
Természetesen az ínyencek és a séfek főzhetik az alaplevet (péppé főzve a zöldségeket) akár órákig is. Patikamérlegen kimért fűszermennyiségekkel, és pontosan meghatározott adagokkal, de ez a mindennapokban picit túlzásnak hat.
A zöldség alaplé könnyen tárolható. Vákuum fóliába téve akár le is fagyasztható, s simán hónapokig ott lehet a fagyasztóban arra várva, hogy felhasználjuk.
Ha friss zöldségekből készítjük el a zöldséges alaplét, akkor amegfőtt zöldséget simán megehetjük, felhasználhatjuk köretnek, vagy a lé egy részét felhasználva tejszívvel vagy kefirrel csinálhatunk belőle egy jó krémlevest
Ez a zöldség alaplé recept talán a legegyszerűbb, de sok más zöldséget is tehetünk bele, például édesköményt, póréhagymát, gombát, fokhagymát vagy paradicsomot.
S természetesen a fűszerek és a víz mennyiségét is lehet növelni. Használhatunk petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.
Persze ezen lehetőségeknek a megszokott ízeink határt szabnak. Ha nem szeretjük az erősen fűszeres ízeket, ne használjunk sokféle fűszert.
Ha pedig nem szeretjük a csípőset, akkor ne erőltessük a csilit és a római köményt…
Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!