A vöröslencse főzése

A vöröslencse főzése lépésről lépésre, az elkészítés részletes leírásával. Melyet sokkal egyszerűbb, mint az ideahaza jól ismert barna lencse elkészítése.

Főleg azért, mert nem kell a főzés előtt órákkal korábban beáztatni. Simán egy-két perc alatt megszívja magát vízzel.

Másrészt mivel sokkal lágyabb a szerkezete, sokkal könnyebb a vöröslencsét puhára főzni, s az esetleges fűszerek ízeit is sokkal jobban magába szívja.

A vöröslencse főzés 1. lépése: mosás

A főzés első lépése az, hogy vöröslencsét egy szűrőbe beletéve alaposan megmossuk. Ez szerintem nem bonyolult.

Csupán egy apró lyukú, méretesebb szűrőre van szükség, hogy mosás közben az apró lencseszemek ne másszanak szerteszét a mosogatóban.

 

apró lukú szűrő
Az IKEÁ-ban bárki vehet 1500 forintért egy alkalmas tésztaszűrőt.

A vöröslencse főzés 2. lépése: tisztítás

Vannak esetek, amikor az alapos mosás kevés, mert apró köveket, más növényi darabokat találunk a megvásárolt vöröslencsében. Ilyenkor nincs más megoldás, mint szemenként átválogatni az egészet.

Ettől nem szabad megijedni, egy nagyobb sima felületen egy rétegbe kiterítve könnyedén ki tudjuk szedegetni közüle mindazt, ami nem igazán hasonlít egy kerekded vöröslencse szemre.

A vöröslencse főzés 3. lépése: fűszerezés

A vöröslencsét mindig érdemes főszerekkel együtt megfőzni.

A só nyilván alapvető, sok receptben a babérlevél is megjelenik, de például zöldséges vöröslencse levest akarunk csinálni, ott egy hosszabb lista is előkerül: őrölt kömény, koriander, kurkuma, gyömbér, bors és paprika.

 

Ha viszont egy tál ízletes vöröslencse salátát szeretnénk enni, akkor ízesítőül inkább a méz és a lilahagyma lesz a domináns.

marokkói vöröslencse leves
A marokkói vöröslencse leves is egy fűszeres de nem csípős választási lehetőség.

A vöröslencse főzés 4. lépése: maga a főzés.

A vöröslencse főzés közben könnyen megpuhul, többnyire 15-20 perc alatt.

Ha nem kifejezetten vöröslencse krémlevest vagy indiai vöröslencse levest (dhált) szeretnénk csinálni, érdemes arra odafigyelni, hogy a vöröslencse ezután könnyen szétfő.

Másrészt amikor kevesebb vízzel egy sűrűbb vöröslencse főzeléket készítünk, könnyebben odakaphat. S az ezt megelőzendő érdemes szinte folyamatosan kevergetni, ami kedvez a szemek szétesésének és a szétfőzésnek.

Éppen ezért az elkészítés során, amikor a vöröslencse megpuhult, egyből húzzuk le a tűzről, hogy a forrás abbamaradjon.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján megfőzted a vöröslencsét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a megfőtt vöröslencséhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

0 thoughts on “A vöröslencse főzése”

  1. Üdv a csapatnak!
    Vörös lencsét főztem .(levesnek)
    Kb 1,5-2 óra áztatás után ,negyedóránkénti kostolással is olyan kemény maradt a lencse mint a „kavics” . (Pedig elvileg 15 perc és kész)
    Mit rontottam el ?
    Köszönöm

    1. Alapvetően nem tudom mi lehet a hiba. Mert a vörös lencse áztatás nélkül is 20 perc alatt megpuhul, hasonlóan a borsóhoz.

      Ha a színe egyértelműen nem volt sárgás bordó, hanem inkább világos barnás, akkor az valószínűleg sima lencse volt, aminek simán kellhet 12 óra ázás, és 2-3 óra főzés.

    2. Nem hagyott nyugodni a kérdés, és azt találtam, hogy a túl sós vagy túl kemény víz jelentősen lassítja a lencse főzését.

      Ezért érdemes a túl sós füstölt leveket hígítani. Illetve a túl kemény vizű környékeken (pl: Gödölő környékén, aggteleki vagy bakonyi területeken) a vizet alacsony ásványianyag tartalmú ásványvízzel hígítani.

    3. én szódabikarbónátot szoktam minden hüvelyes ételbe tenni.nrm puffadzt,hamarabb megfő.ezt tapasztalatam

  2. Szeretném megtudni, hogy a főzésnél keletkező dús habot, hogyan lehet eltávolítani, úgyhogy ha leöntjük a levét akkor a lencse szemeket se öntsük ki a főző vízzel együtt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük