7 finom lencse recept: levesek, főzelékek és saláták fűszerekkel, esetleg zöldségekkel, az elkészítés lépéseinek részletes bemutatásával.
A lencséből lehet készíteni leves, főzeléket és salátát is, s az elkészítéshez felhasználhatunk az idehaza jól ismert barna lencsét, de akár vöröslencsét is.
Amire érdemes odafigyelni, hogy a kétfajta lencsét picit másképp kell megfőzni, s másképp is kell fűszerezni. Mert a kétfajta lencse alapvetően más karakterű étel (jobban különböznek egymástól, mint a tarkaka bab a fehér babtól).
Lencse leves
A legegyszerűbb étel, amit lencséből készíthetünk, az a lencseleves. Ráadásul nem nem csak egy féle módon, hanem különböző zöldségeket és fűszereket felhasználva többféle képen is,
Mivel a lencse ízét jól kiemeli a füstölt hús ízvilága, érdemes az elkészítéshez füstölt hús levét használni.
S az is egy jó lehetőség, ha sárgarépával, a fehérrépával és a krumplival egy finom és tartalmas levest készítünk a lencséből.
Lencse leves füstölt hússal —>
Vöröslencse leves
Lencselevest készíthetünk akár a vöröslencséből is. Főleg azért is, mert a vörös lencsét nem kell előre beáztatni, s pillanatuk alatt megpuhul.
Az alábbi recept egy kifejezetten magyaros (egyszerű) vöröslencse leves receptjét mutatja be. Melyet akár egy kezdő szakács is könnyedén elkészíthet.
Lencsegulyás
A lencsegulyás abban tér el a lencselevestől, hogy a lencsét és a húst egyszerre, egy lében főzik meg. S a végén a zöldségek ezek mellé kerülnek bele, s abban puhulnak meg.
A felhasznált húst egy paprikás-hagymás alap felengedett levében kezdik főzni, ami lehet akár marha, akár sertés hús is. S amikor az összetevők megpuhultak, csipetkét szaggatnak bele, s avval lesz teljes a végeredmény.
Lencse főzelék
A lencsefőzelék az egyik legismertebb és legkeresettebb lencsés étel idehaza. Minden második háznál újévkor lencsefőzelék kerül az asztalra ebédkor.
Elkészítése során érdemes ebben az esetben is valamilyen (füstölt)hús levet használni, Amit a végén kesernyés, csípős és savanykás összetevőkkel tehetünk igazán egyedivé.
Vöröslencse főzelék
A vöröslencse főzelék főleg a Dél-Mediterrán vidék kedvelt étele. Némileg más a fűszerezése, mint a barnalencsés változatnak.
A vöröslencsét nem magában főzzük meg, mint a lencsefőzeléknél, hanem, a lencseleveshez hasonlóan, a hagymás alaphoz adjuk hozzá a főzőlét és a lencsét. S a végén nem tejföllel és ecettel savanyítjuk meg, hanem joghurttal.
Lencse saláta
A lencse saláta egy igazi zöldséges étel. Ízletesen megfőzött lencsével, zellerrel, sárgarépával, hagymával, fokhagymával.
Mely nagyszerű étek akár önmagában is, vagy zöldségköretnek ebédhez. S amit akár egy túrára is magunkkal vihetünk élelem gyanánt.
Vöröslencse saláta
Természetesen vöröslencséből is lehet ízletes salátát készíteni. Melynek elkészítése fél óra alatt megvan, s hagymás, lilahagymán kívül más zöldséget nem is igazán kell hozzá felhasználni.
S míg fő a vöröslencse, a édes-savanykás-fűszeres öntet is könnyedén elő lehet készíteni.