Brokkolileves recept hagymával, sárgarépával, fehérrépával, krumplival és borsóval, sok sóval és vízzel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a zöldségeket változtatva több, egymáshoz hasonló ízvilágú ételt is el tudunk készíteni, melynek egyik fő összetevője a brokkoli.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni egy finom brokkolilevest. S közben megnézzük azt is, mik azok az apró dolgok, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
Brokkolileves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
- 1 fej hagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1-2 közepes krumpli
- 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt (csapott)
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 és ½ liter víz
- 2 evőkanál só
- 40-50 dkg brokkoli (2 fej)
- 2 dl tejszín
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát, a répákat megpucoljuk.A hagymát egészben hagyjuk, a répákat karikára vágjuk össze.
- A is krumplit megpucoljuk, s nagyjából egy centis kockákra vágjuk össze.
- Végül a brokkolit is megmossuk, s kisebb rózsákra vágjuk fel.Ha a szára nem túl fás, apróra összevágva azt is beletehetjük a levesbe.
- A répát és a gyökeret kis olajon s vízen folyamatos kevergetés közben megdinszteljük.
- Amikor a vizet elfőtte, megszórjuk a répákat liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
- Majd lehúzzuk a tűzről a lábast, s megszórjuk az egészet pirospaprikával. Jól átkeverjük, hogy az is picit megpiruljon, majd vizet adunk hozzá, s elkeverjük avval is.
- Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és az egész hagymát, s jó alaposan megsózzuk.
- Közepes lángon hagyjuk, hogy 20 perc alatt a zöldségek puhára főjenek.
- Amikor már a zöldségek kezdenek megpuhulni, a brokkolit is hozzáadjuk a leveshez.
- Ha szeretjük, a brokkolival együtt eperlevelet, cérnametéltet vagy csipetkét is főzhetünk bele a levesbe.
- Végül a levesben elkeverjük a tejszínt is.
Tippek és tanácsok a brokkolileves elkészítéséhez
A fenti recept nagyon egyszerű, s önmagában is nagyon finom, de pár zöldséggel változatosabbá tehető.
Az íze némiképp eltér a brokkolikrémlevestől, de azért a brokkoli íze ebben a levesben is dominál. Az ízét sokkal jobban leírja a brokkolis zöldségleves kifejezés.
S ahhoz hasonlóan felaprított krumpli és az egészben hagyott hagyma mellé bátran betehetünk a levesbe:
- 10-12 dkg pucolt s aprított gombát;
- 10-15 dkg zöldborsót;
- 1 szál paszternákot (akár az egyik sárgarépa helyett)
- egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
- egy csokor petrezselyemzöldet;
- a zeller levelét (egy alapos mosás után);
- esetleg kevés morzsolt majoránnát, tárkonyt vagy bazsalikomot
A gomba kapcsán fontos megjegyezni, hogy a wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a gombánál rengeteg lehetőség közül választhatunk.
Viszont ha nem vagyunk gombaszakértők, erdőben szedett gombát mindig nézessük át.
Ha nem feltétlen akarunk zöldséglevest a vegetáriánus elvek alapján megfőzni, tehetünk a felengedő vízbe 1 leveskockát (fél literenként), ami lehet tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskocka is.
Ha van otthon alaplevünk, használjuk azt, mert azzal még finomabb lesz a zöldségleves. Elsősorban a zöldség alaplé és a csirke alaplé passzol a brokkolileveshez.
Arra viszont mindenképp fontos kitérni, hogy a klasszikus brokkolileves recept nem tartalmaz rántást.