Sonkás tészta

A sonkás tészta receptje vajjal, fokhagymával, tejszínnel, reszelt sajttal, finom tésztával, az elkészítés részletes leírásával.

Egy egyszerű és ízletes recept, mely laktató, tele van energiával, s pillanatok alatt elkészíthető.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sonkás tésztát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sonkás tészta

Sonkás tészta recept

Felforralunk bőséges mennyiségű sós vizet, s kifőzzük benne a tésztát. Amikor megfőtt, szűrd le és tedd félre.
Összevágjuk apró darabokra a sonkát, a fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Hozzáadjuk fokhagymát, és megpirítjuk 1-2 perc alatt.
Hozzáadjuk a sonkacsíkokat, és tovább pirítjuk az egészet további 3-4 percig.
Ezután ráöntjük a tejszínt, majd néhány percig hagyjuk főni az egészet, amíg kissé besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Amikor a tészta megpuhult, hozzáadjuk a tejszínes sonkához, és alaposan összekeverjük őket.
Megszórjuk a lereszelt sajttal, majd a serpenyőt lefedve hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon és melegedjen.
Tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal a tetejét, és azonnal tálaljuk.
A sonkás tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Magyar, Olasz
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a tészta megfőzéséhez
  • nagy méretű serpenyő (a mártáshoz és az összekeveréshez)

A recept hozzávalói
  

  • 1 liter víz (a tészta megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tészta főzővízébe)
  • ¼ kg tészta (pl. penne, spagetti vagy fusilli)
  • 15 dkg sonka
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl tejszín (20 %-os)
  • 10 dkg sajt (pl.: trappista, cheddar, parmezán)
  • 1-2 csipet
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • petrezselyem vagy bazsalikom (a tálaláshoz)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
  • Miközben felmelegszik a víz, összevágjuk apró darabokra a sonkát.
    Illetve a fokhagymát is megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a nagy kockatésztát hozzáadjuk.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
  • Ezek után egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon.
    Hozzáadjuk fokhagymát, és megpirítjuk 1-2 perc alatt.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelent, beletesszük a serpenyőbe a sonkacsíkokat is.
    Tovább pirítjuk az egészet további 3-4 percig.
  • Amikor a sonka is kezd már pirulni, ráöntjük a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
    Néhány percig hagyjuk főni az egészet, amíg kissé besűrűsödik, majd félre tesszük.
  • Míg várunk a tészta elkészültére, a sajtot lereszeljük.
  • Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s hozzáadjuk a tejszínes sonkához.
    Visszatéve a serpenyőt a tűzre alaposan összekeverjük őket, hogy a tészta és a tejszínes szósz egyenletesen elkeveredjen és felforrósodjon (hogy az ízek összeérjenek).
  • Amikor a szószos tészta átmelegedett, levesszük a tűzről, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.
    Majd a serpenyőt lefedve hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon és melegedjen.
  • Tálalás előtt megszórjuk a sonkás tészta tetejét friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a sonkás tészta elkészítéséhez

A sonkás tészta ízvilága nagyon hasonlít a  Carbonara spagettire.

A legfontosabb különbség, hogy nem annyira zsíros, hisz a tejszínes mártásban csak sonka és fokhagyma van, de a tojások és a szalonna kimarad. Pont ezért nem annyira nehéz a gyomornak.

 

A sonkás tészta elkészítéséhez többféle tészta közül választhatunk:

  • Az olasz tészták közül a fusilli, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a makaróniról sem.
  • Tojásos tészták közül ugyancsak a spagetti, a szarvacska, a fodros kocka illetve a nagy kocka (csusza) épp úgy jó lehet, mint az orsó tészta, a szélesmetélt, a csavart cső, vagy a kis kagyló.

Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:

  • Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a tejszínes szószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
  • A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kóstolással.

Ha durum tésztát használunk, akkor vegyük figyelembe, hogy kevésbé sós az íze, mint a tojásos tésztáknak. Ezért a tejszínes öntetbe érdemes kicsit több sót tenni.

Tipp: A sonkás tésztát elkészíthetjük a megmaradt húsvéti sokából is. Ami ennek kapcsán fontos, hogy a főtt sonkát ne pirítsuk meg, hanem a tejszínnel együtt kerüljön a fokhagyma mellé a serpenyőbe.

 

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sonkás tésztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sonkás tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating