A sonkás tészta receptje vajjal, fokhagymával, tejszínnel, reszelt sajttal, finom tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Egy egyszerű és ízletes recept, mely laktató, tele van energiával, s pillanatok alatt elkészíthető.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sonkás tésztát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sonkás tészta recept
Eszközök
- 2 literes lábos (a tészta megfőzéséhez
- nagy méretű serpenyő (a mártáshoz és az összekeveréshez)
A recept hozzávalói
- 1 liter víz (a tészta megfőzéséhez)
- 1 evőkanál có (a tészta főzővízébe)
- ¼ kg tészta (pl. penne, spagetti vagy fusilli)
- 15 dkg sonka
- 5 dkg vaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl tejszín (20 %-os)
- 10 dkg sajt (pl.: trappista, cheddar, parmezán)
- 1-2 csipet só
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- petrezselyem vagy bazsalikom (a tálaláshoz)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
- Miközben felmelegszik a víz, összevágjuk apró darabokra a sonkát.Illetve a fokhagymát is megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttőrjük.
- Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a nagy kockatésztát hozzáadjuk.A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
- Ezek után egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Hozzáadjuk fokhagymát, és megpirítjuk 1-2 perc alatt.
- Amikor a fokhagyma illata megjelent, beletesszük a serpenyőbe a sonkacsíkokat is. Tovább pirítjuk az egészet további 3-4 percig.
- Amikor a sonka is kezd már pirulni, ráöntjük a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.Néhány percig hagyjuk főni az egészet, amíg kissé besűrűsödik, majd félre tesszük.
- Míg várunk a tészta elkészültére, a sajtot lereszeljük.
- Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s hozzáadjuk a tejszínes sonkához.Visszatéve a serpenyőt a tűzre alaposan összekeverjük őket, hogy a tészta és a tejszínes szósz egyenletesen elkeveredjen és felforrósodjon (hogy az ízek összeérjenek).
- Amikor a szószos tészta átmelegedett, levesszük a tűzről, megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.Majd a serpenyőt lefedve hagyjuk, hogy a sajt megolvadjon és melegedjen.
- Tálalás előtt megszórjuk a sonkás tészta tetejét friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.
Tippek és tanácsok a sonkás tészta elkészítéséhez
A sonkás tészta ízvilága nagyon hasonlít a
A sonkás tészta elkészítéséhez többféle tészta közül választhatunk:
- Az olasz tészták közül a fusilli, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a makaróniról sem.
- Tojásos tészták közül ugyancsak a spagetti, a szarvacska, a fodros kocka illetve a nagy kocka (csusza) épp úgy jó lehet, mint az orsó tészta, a szélesmetélt, a csavart cső, vagy a kis kagyló.
Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:
- Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a tejszínes szószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
- A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kóstolással.
Ha durum tésztát használunk, akkor vegyük figyelembe, hogy kevésbé sós az íze, mint a tojásos tésztáknak. Ezért a tejszínes öntetbe érdemes kicsit több sót tenni.
Tipp: A sonkás tésztát elkészíthetjük a megmaradt húsvéti sokából is. Ami ennek kapcsán fontos, hogy a főtt sonkát ne pirítsuk meg, hanem a tejszínnel együtt kerüljön a fokhagyma mellé a serpenyőbe.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sonkás tésztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.