A pörkölt alap receptje hagymával, fűszerpaprikával, sóval, borssal, paradicsommal és paprikával, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek az elkészítése egyszerű, s számtalan étel elkészítésének alapja. Csupán pár egyszerű dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.
Először megnézzük, hogyan lehet elkészíteni a pörkölt alapot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Pörkölt alap elkészítése
Eszközök
- nagyobb serpenyő
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 darab TV paprika
- 2 darab paradicsom
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A a pörkölt alap elkészítéséhez a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paprikát és a paradicsomot megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk. Majd az egészet összevágjuk apróra.
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Addig pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
- Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttőrt fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymávalA hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma picit meg fog pirulni, s megjelenik az illata.
- Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot.Jól összekeverjük az egészet, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
- Amikor a pirospaprika színe intenzív vörössé vált, a készülő pörköltalaphoz hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a paradicsomot.Átkeverjük az egészet, s hagyjuk hogy a hőtől a zöldségek levet eresszenek.
- A pörkölt alap akkor kész, ha paprika és a paradicsom leve elfőtt.
Praktikus tanácsok a pörköltalap elkészítéséhez
A pörkölt alap a magyar konyha egyik alapvető összetevője.
A pörkölt recepteken kívül megjelenik a gulyás leves és a paprikáskrumpli receptjében is.
Az elkészítés során nem mindegy, mennyi hőt kap az egyes lépéseknél az edény, amiben készül. Ugyanis a fokhagyma és a fűszerpaprika könnyen megéghet.
Ezért szerepel a receptben az a lépés, hogy a fokhagyma hozzáadása előtt a lábost (vagy a serpenyőt) vegyük le a tűzhelyről, s csak a felaprított paprika és paradicsom hozzáadásakor tegyük arra vissza.
Fontos: Abban az esetben, ha a pörkölt alaphoz húst is adunk (tehát a legtöbb esetben), a húst mindig hamarabb adjuk hozzá a hagymához, mint a pirospaprikát és a fokhagymát, mert nem igazán bírják a hosszabb idejű pirítást.
A hús a hő hatására vizet fog veszíteni, amit érdemes elfőzni, s utána a húsnak egy pici kéret süni, hogy a hús íze benne maradjon.
Majd amikor már a hús picit megsült minden oldalán, akkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát és az áttőrt fokhagymát.
Pörkölt alap igényesen
Megjegyzés: Egyre többen használnak a főzéshez olívaolajat, de van vele egy pró gond. Az extraszűz olívaolaj nem alkalmas pörköltalap és rántás készítésé, mert a szükséges magas hőmérsékleten könnyen megég (pontosan úgy, ahogy nem lehet rántást sem készíteni extra szűz olívaolajjal).
Viszont ma már lehet kapni idehaza is főzéshez való olívaolajat (amit a mediterrán országokban a zsír illetve a napraforgóolaj helyett használnak), s ami a pörkölt alaphoz is megfelelő.
Ami nem keverendő össze a pomace vagy sanca megjelölésű olajokkal (mely ciklohexán nevű szerves oldószer maradékát tartalmazza).
Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a pörkölt alapot, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk.
Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsától.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a pörköltalapot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.