Pörkölt alap

A pörkölt alap receptje hagymával, fűszerpaprikával, sóval, borssal, paradicsommal és paprikával, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek az elkészítése egyszerű, s számtalan étel elkészítésének alapja. Csupán pár egyszerű dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.

Először megnézzük, hogyan lehet elkészíteni a pörkölt alapot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

pörkölt alap

Pörkölt alap elkészítése

Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük a zsírt vagy az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttőrt fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymával, amíg a fokhagyma illata meg nem jelenik.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot, majd jól összekeverjük az egészet.
Amikor a pirospaprika színe intenzív vörössé vált, visszatesszük a lábost vagy a serpenyőt a tűzhelyre.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, átkeverjük az egészet, s hagyjuk hogy a hőtől a zöldségek levet eresszenek.
Amikor a pörköltalap elfőtte a levét, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalót.
A pörkölt alap hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 5 perc
Összes idő 10 perc
Fogás Pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab TV paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A a pörkölt alap elkészítéséhez a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paprikát és a paradicsomot megmossuk.
    A paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot a szár végénél félbevágjuk, s a kocsányhoz kapcsolódó fehér (ízetlen) részt kivágjuk.
    Majd az egészet összevágjuk apróra.
  • Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát.
    Addig pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
  • Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttőrt fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymával
    A hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma picit meg fog pirulni, s megjelenik az illata.
  • Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot.
    Jól összekeverjük az egészet, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
  • Amikor a pirospaprika színe intenzív vörössé vált, a készülő pörköltalaphoz hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a paradicsomot.
    Átkeverjük az egészet, s hagyjuk hogy a hőtől a zöldségek levet eresszenek.
  • A pörkölt alap akkor kész, ha paprika és a paradicsom leve elfőtt.
A recept jellemzői gluténmentes, húsmentes ételek, húsos ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vega receptek

Praktikus tanácsok a pörköltalap elkészítéséhez

A pörkölt alap a magyar konyha egyik alapvető összetevője.

A pörkölt recepteken kívül megjelenik a gulyás leves és a paprikáskrumpli receptjében is.

Az elkészítés során nem mindegy, mennyi hőt kap az egyes lépéseknél az edény, amiben készül. Ugyanis a fokhagyma és a fűszerpaprika könnyen megéghet.

Ezért szerepel a receptben az a lépés, hogy a fokhagyma hozzáadása előtt a lábost (vagy a serpenyőt) vegyük le a tűzhelyről, s csak a felaprított paprika és paradicsom hozzáadásakor tegyük arra vissza.

 

Fontos: Abban az esetben, ha a pörkölt alaphoz húst is adunk (tehát a legtöbb esetben), a húst mindig hamarabb adjuk hozzá a hagymához, mint a pirospaprikát és a fokhagymát, mert nem igazán bírják a hosszabb idejű pirítást.

A hús a hő hatására vizet fog veszíteni, amit érdemes elfőzni, s utána a húsnak egy pici kéret süni, hogy a hús íze benne maradjon.

Majd amikor már a hús picit megsült  minden oldalán, akkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát és az áttőrt fokhagymát.

Pörkölt alap igényesen

Megjegyzés: Egyre többen használnak a főzéshez olívaolajat, de van vele egy pró gond. Az extraszűz olívaolaj nem alkalmas pörköltalap és rántás készítésé, mert a szükséges magas hőmérsékleten könnyen megég (pontosan úgy, ahogy nem lehet rántást sem készíteni extra szűz olívaolajjal).

 

Viszont ma már lehet kapni idehaza is főzéshez való olívaolajat (amit a mediterrán országokban a zsír illetve a napraforgóolaj helyett használnak), s ami a pörkölt alaphoz is  megfelelő.

Ami nem keverendő össze a pomace vagy sanca megjelölésű olajokkal (mely ciklohexán nevű szerves oldószer maradékát tartalmazza).

Tipp: Ha igényesebben szeretnénk elkészíteni a pörkölt alapot, akkor a paradicsomot meg is hámozhatjuk.

Amihez egy kisebb lábosban forraljunk fel vizet, s a paradicsomokat tegyük bele a már forró (lobogó) vízbe 10-15 másodpercre (mondjuk egy szűrővel). Majd a forró vízből kivett paradicsom héját egy kisebb késsel könnyedén leszedjük a paradicsom húsától.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a pörköltalapot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a pörköltalappal készült ételekhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating