Fűszerek listája

fűszerek

Az alábbi listában a magyar mindennapok során leggyakrabban használt 46 fűszer listáját találod meg ábécé sorrendbe.

Mindegyik fűszer alatt van egy tömör összefoglaló, ami bemutatja a fűszer lelőhelyét, ízét és azt, hogy milyen ételek elkészítéséhez használjuk azt.

S a legtöbb fűszer nevére rákattintva konkrét recepteket is találsz, melyek az adott … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

5 lencse recept

lencseleves füstölt hússal

A lencse fogyasztása az újév napjához kötődik, mert a néphit szerint aki újév napján lencsét eszik, annak sok pénze lesz.

Ebben az írásban azt nézzük meg, milyen alapvető választásaink lehetnek, ha újévkor lencsét szeretnénk enni.

Mármint akkor, ha a lencse főzést nem akarjuk letudni egy lencsefőzelékkel, mely konzervből készült.

Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

Az olívaolaj fajtái (GyÍK)

olajbogyó préselés

Az olívaolaj a mediterrán világból származik. Több fajtája létezik, érdemes tisztában lenni, mi micsoda, és mire jó.

A sokféle név és márka között néha nem is feltétlen tudjuk, mit is jelent a finomítás, az extrakció, mit is jelent a szűz és az extraszűz elnevezés (minősítés), illetve mitől lesz egy olívaolaj … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

Rántás készítése

A rántás elkészítése sok magyar recept elengedhetetlen összetevője. Többnyire rántást a leveseinkbe és a főzelékeinkbe teszünk, de néhány más ételben is előfordul.

A rántás elkészítése több módon is lehetséges, függően attól, mi a szerepe a rántásnak az étel elkészítésében. Többnyire ettől lesz sűrűbb hatása az ételnek.

De sok esetben a … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

6 tonhalas recept

tonhal saláta

Ugyan a tonhal idehaza nem őshonos (hisz egy tengeri halfaj), mégis sokan keresik a tonhalas recepteket.

Részben azért, mert a tonhalas konzerv sokáig eláll, akár hűtés nélkül is. Másrészt azért, mert magából a konzervből sokféle ételt el lehet készíteni. Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

5 finom rizottó recept

csirkés rizottó

A rizottó egy tipikusan olasz étel. Sokféleképpen variálható, s éppen ezért nagyszerű lehetőség az étkezésünk színesítésére.

Ugyan a magyar étkezési hagyományokhoz nagyon hasonló étekről van szó, de sokaknak fura lehet, hogy sok helyen a rizst picit szétfőzik, hogy nyálkás legyen. Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

4 tenger gyümölcsei recept

Tenger gyümölcsei spagetti

A tenger gyümölcsei egy tengeri herkentyűket tartalmazó keverék, mely nagyszerű olaszos ételek lapja lehet. Ismerjük meg a legnépszerűbbeket.

Többnyire garnélarákot, tintahalat és tengeri kagylót tartalmaz maga a keverék, ami fehérjében és telítetlen zsírokban dús, de szénhidrátokban szegény alapanyagot jelent..

Elkészítésük nagyon egyszerű, mert mire a keverék 20-25 perc alatt megfő, … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

4 alaplé recept

húsleves alaplé

Az alaplé készítés és használat szokása a francia konyha művészetből terjedt el a világban.

Alapvető elképzelés az volt az alaplé használata mögött, hogy az ételek elkészítésének leghosszabb részét, a hús megfőzését időben és térben elválasszák az összes többi lépéstől.

Ezért egy nagyobb konyha ma már elképzelhetetlen egy olyan szakács nélkül, … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

6 vöröslencseleves recept

zöldséges vöröslencse recept

A vöröslencse levesnek többféle formájával is találkozhatunk, ebben az összefoglalóban a 6 legnépszerűbb formáját vesszük sorra.

Mindegyik változat egyedi, mindegyiknek van egy sajátos karaktere, érdemes őket mind kipróbálni az idők során. Van köztük vegán változat épp úgy, mint olyan, melynek pirított sonka van a tetején.

Oszd meg másokkal, ha tetszett … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!

A vöröslencse főzése

marokkói vöröslencse leves

A vöröslencse főzése sokkal egyszerűbb, mint az ideahaza jól ismert barna lencsét. Főleg azért, mert nem kell a főzés előtt órákkal korábban beáztatni,

Simán egy-két perc alatt megszívja magát vízzel.

Másrészt mivel sokkal lágyabb a szerkezete, sokkal könnyebb a vöröslencsét puhára főzni, s az esetleges fűszerek ízeit is sokkal jobban … Megnézem a receptet

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!