Gasztroblog

sonkaMinden, ami a gasztronómiába beletartozik: Informatív cikkek, receptek meghatározott alapanyagokból, ünnepi menütippek.

Mindezek részletes, a lépéseket és az alapanyagok mennyiségét pontosan bemutató cikkeket felvonultatva, nem csak ínyenceknek.

Mert a minőség ételek és az ízletes finomságok nem csak az elit éttermek asztalain jelenhetnek meg, hanem kár egy hétköznap este a vacsoraasztalon is.

Legújabb írások a gasztroblogon:

Húsvéti sonka főzése

húsvéti sonka főzése

Húsvéti sonka főzése nem túl bonyolult, csak idő és pár apróság kell hozzá. Esetleg tehetünk a főzőlébe hagymát, fokhagymát, répát, babérlevelet, szemes borsot és borókabogyót.

Amire viszont mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy csak minőségi húsból álljunk neki főtt sonkát készíteni, mert a nem megfelelő minőségű alapanyag a legtöbb esetben csapnivaló végeredményt fog eredményezni.

Megnézem a Receptet Húsvéti sonka főzése

Fűszerek listája

fűszerek

Az alábbi listában a magyar mindennapok során leggyakrabban használt 46 fűszer listáját találod meg ábécé sorrendbe.

Mindegyik fűszer alatt van egy tömör összefoglaló, ami bemutatja a fűszer lelőhelyét, ízét és azt, hogy milyen ételek elkészítéséhez használjuk azt.

Megnézem a Receptet Fűszerek listája

5 lencse recept

lencseleves füstölt hússal

5 lencseleves recept a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával. Melynek fogyasztása a legtöbb családban az újév napjához kötődik. A néphit szerint ugyanis aki újév napján lencsét eszik, annak sok pénze lesz.

Ebben az írásban azt nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha újévi lencsét inkább leves formájában fogyasztanánk el, sem mint főzelékként.

Megnézem a Receptet 5 lencse recept

Az olívaolaj fajtái (GyÍK)

olajbogyó préselés

Az olívaolaj a mediterrán világból származik. Több fajtája létezik, érdemes tisztában lenni, mi micsoda, és mire jó (vagy nem jó).

A sokféle név és márka között néha nem is feltétlen tudjuk, mit is jelent a finomítás, az extrakció, mit is jelent a szűz és az extraszűz elnevezés (minősítés), illetve mitől lesz egy olívaolaj pomace vagy sansa.

Megnézem a Receptet Az olívaolaj fajtái (GyÍK)

5 finom rizottó recept

csirkés rizottó

5 finom rizottó recept receptje a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával. mely sokféleképpen variálható, s éppen ezért nagyszerű lehetőség az étkezésünk színesítésére.

Ugyan a rizottó egy tipikusan olasz étel, de a magyar étkezési hagyományokhoz jól illeszkedik. Bár sokaknak fura lehet, hogy sok helyen a rizst picit szétfőzik a rizottóhoz, hogy nyálkás legyen, s könnyen összetapadjon.

Megnézem a Receptet 5 finom rizottó recept

4 tenger gyümölcsei recept

Tenger gyümölcsei spagetti

4 tenger gyümölcsei recept garnélarákból, tintahalból és tengeri kagylóból (saláta, rizottó, leves és spagetti tészta).

Jellegzetes olasz ételek, melyek fehérjében és telítetlen zsírokban gazdagok, de szénhidrátokban szegények.

Megnézem a Receptet 4 tenger gyümölcsei recept

4 alaplé recept

húsleves alaplé

4 alaplé receptje a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával. Melynek készítése és használata a francia konyha művészetből terjedt el a nagyvilágban.

Az alaplé készítés hátterében az az alapvető elképzelés az volt, hogy az ételek elkészítésének leghosszabb részét, a hús megfőzését időben és térben elválasszák az ételkészítés többi lépésétől.

Megnézem a Receptet 4 alaplé recept

6 vöröslencseleves recept

zöldséges vöröslencse recept

6 vöröslencseleves recept a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával. Akár zöldségest, akár fűszerest, vagy akár a húsost keressük, ebben a listában benne lesz.

Mivel idehaza a vöröslencse nem túl gyakran használt alapanyag, ezért a különböző vöröslencse levesek egy része más nemzetek konyhájából került ki.

Megnézem a Receptet 6 vöröslencseleves recept

A vöröslencse főzése

marokkói vöröslencse leves

A vöröslencse főzése lépésről lépésre, az elkészítés részletes leírásával. Melyet sokkal egyszerűbb, mint az ideahaza jól ismert barna lencse elkészítése.

Főleg azért, mert nem kell a főzés előtt órákkal korábban beáztatni. Simán egy-két perc alatt megszívja magát vízzel.

Megnézem a Receptet A vöröslencse főzése