5 lencseleves recept a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával. Melynek fogyasztása a legtöbb családban az újév napjához kötődik. A néphit szerint ugyanis aki újév napján lencsét eszik, annak sok pénze lesz.
Ebben az írásban azt nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha újévi lencsét inkább leves formájában fogyasztanánk el, sem mint főzelékként.
Mármint akkor, ha a lencse főzést nem akarjuk letudni egy lencsefőzelékkel, mely konzervből készült.
A lencse főzése
A cél tehát az, hogy egy tál lencséből valami finomat főzzünk, még akkor is, ha sosem főztünk lencsét, amihez érdemes pár apró dologra odafigyelni.
Első fontos lépés, hogy a boltban kapható lencse sajnos nem túl megbízható, érdemes azt átválogatni. Az átválogatásnál az apró kavicsdarabokat szokás keresni, de előfordul benne a főzeléklencse apró szárdarabja is.
Másrészt a lencsét érdemes főzés előtt minimum 8 órára beáztatni, mert különben szemek nem egyenletesen főnek meg. Részletesen a lencse főzéséről —>
Lencsefőzelék
Amikor lencseételről beszélünk, a legtöbbünknek a lencsefőzelék jut eszébe. Ez nem is véletlen, mert egy kiadós újévi mulatság után a kesernyés-savanykás íze igazi gyógyír a bélrendszernek.
Természetesen a lencsefőzeléknek is van pár apróbb trükkje, amitől igazán finom lesz. S ezeket is igyekeztem összegyűjteni. Részletesen a lencsefőzelékről —>
Lencseleves
A lencseleves az év bármely estéjén megállja a helyét, s ha előre gondolkodunk, akkor az elkészítése is hamar meglesz.
A lencselevesben is benne van a lencse összes nagyszerű vitaminja és rostanyaga, a levesbe belefőtt zöldségek magukba fogják szívni a fűszerek, a lencse és a füstölthús ízét, aminek révén az ízeket többszörösen is élvezhetjük.
S a végén az egészet a paradicsomlé teszi majd pikánssá és savanykássá, mely a lencselevesnek egy egyedi ízt fog kölcsönözni. Részletesen a lencselevesről —>
Lencsesaláta
Lencsesaláta is egy laktató étel, melyet ehetjük magában salátaként, de lehet nagyszerű kiegészítője a főtt és sült húsoknak köretként is.
Arra azonban vigyázzunk, hogy csak annyi mustár és ecet kerüljön bele, amennyi nekünk jól esik. S ha nem szeretjük az erős, csípős ízeket, még véletlenül se próbáljuk meg elkészíteni a lencsesalátát dijoni mustárral!
A lencsesaláta elkészítése során a lencse és a zöldségek külön készülnek el. A zöldségek ugyanis pirítva kerülnek bele a salátába, hogy a bennük lévő vitaminok nagyobb része megmaradjon. Részletesen a lencsesalátáról —>
Lencsegulyás
A lencsegulyásban a lencse, a zöldség, a marhahús és a csipetke együttesen hozzák létre azt a fajta értéket, amit egy ízletes ételtől elvárhatunk.
Természetesen a lencsegulyásnak is megvan az a jellegzetes kesernyés-fanyar ízvilága, mely a lencse valódi ízét kiemeli. Részletesen a lencsegulyásról —>
Jó étvágyat az ízletes lencsés ételekhez!
Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!