5 lencse recept

A lencse fogyasztása az újév napjához kötődik, mert a néphit szerint aki újév napján lencsét eszik, annak sok pénze lesz.

Ebben az írásban azt nézzük meg, milyen alapvető választásaink lehetnek, ha újévkor lencsét szeretnénk enni.

Mármint akkor, ha a lencse főzést nem akarjuk letudni egy lencsefőzelékkel, mely konzervből készült.

A lencse főzése

A cél tehát az, hogy egy tál lencséből valami finomat főzzünk, még akkor is, ha sosem főztünk lencsét, amihez érdemes pár apró dologra odafigyelni.

Első fontos lépés, hogy a boltban kapható lencse sajnos nem túl megbízható, érdemes azt átválogatni. Az átválogatásnál az apró kavicsdarabokat szokás keresni, de előfordul benne a főzeléklencse apró szárdarabja is.

Másrészt a lencsét érdemes főzés előtt minimum 8 órára beáztatni, mert különben szemek nem egyenletesen főnek meg. Részletesen a lencse főzéséről —>

lencse

Lencsefőzelék

Amikor lencseételről beszélünk, a legtöbbünknek a lencsefőzelék jut eszébe. Ez nem is véletlen, mert egy kiadós újévi mulatság után a kesernyés-savanykás íze igazi gyógyír a bélrendszernek.

Természetesen a lencsefőzeléknek is van pár apróbb trükkje, amitől igazán finom lesz. S ezeket is igyekeztem összegyűjteni. Részletesen a lencsefőzelékről —>

Lencseleves

A lencseleves az év bármely estéjén megállja a helyét, s ha előre gondolkodunk, akkor az elkészítése is hamar meglesz.

A lencselevesben is benne van a lencse összes nagyszerű vitaminja és rostanyaga, a levesbe belefőtt zöldségek magukba fogják szívni a fűszerek, a lencse és a füstölthús ízét, aminek révén az ízeket többszörösen is élvezhetjük.

lencseleves

S a végén az egészet a paradicsomlé teszi majd pikánssá és savanykássá, mely a lencselevesnek egy egyedi ízt fog kölcsönözni. Részletesen a lencselevesről —>

Lencsesaláta

Lencsesaláta is egy laktató étel, melyet ehetjük magában salátaként, de lehet nagyszerű kiegészítője a főtt és sült húsoknak köretként is.

Arra azonban vigyázzunk, hogy csak annyi mustár és ecet kerüljön bele, amennyi nekünk jól esik. S ha nem szeretjük az erős, csípős ízeket, még véletlenül se próbáljuk meg elkészíteni a lencsesalátát dijoni mustárral!

lencsesaláta

A lencsesaláta elkészítése során a lencse és a zöldségek külön készülnek el. A zöldségek ugyanis pirítva kerülnek bele a salátába, hogy a bennük lévő vitaminok nagyobb része megmaradjon. Részletesen a lencsesalátáról —>

Lencsegulyás

A lencsegulyásban a lencse, a zöldség, a marhahús és a csipetke együttesen hozzák létre azt a fajta értéket, amit egy ízletes ételtől elvárhatunk.

Természetesen a lencsegulyásnak is megvan az a jellegzetes kesernyés-fanyar ízvilága, mely a lencse valódi ízét kiemeli. Részletesen a lencsegulyásról —>

 

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük