Krumplis tészta

A krumplis tészta az egyik legnépszerűbb tésztaételünk. Hagyma, krumpli, fűszerpaprika, tészta és némi idő kell hozzá, hogy elkészüljön.

S az éve bármely időszakában nagyszerű vacsora válhat belőle.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplis tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

krumplis tészta

Krumplis tészta recept

A krumplistészta (grenadírmars vagyis gránátoskocka) elkészítése egyszerű.
A hagymát és a krumplit megpucoljuk, a hagymát apróra, a krumplit centis kockákra felvágjuk.
A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy kevés borsot, hogy egy picit megpiruljon.
Majd hozzáadjuk a krumplit, s 2.3 deciliter vizet. Lassú tűzön jó puhára főzzük a krumplit.
Közben a tésztát is megfőzzük, s leszűrjük.
Amikor a krumpli megfőtt, krumplitörővel a krumplit krémes állagúra törjük, s a végén a megfőtt tésztával összekeverjük.
Előkészítési idő 10 min
Főzési/sütési idő 20 min
Összes idő 30 min
Fogás Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • 2 literes fazék
  • krumplitörő

Hozzávalók
  

  • 80 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1+1 teáskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2-3 dl víz (a krumpli főzéséhez)
  • 50 dkg tészta

Az elkészítés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra felaprítjuk.
  • A krumplit is meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk.
  • Feltesszük a tésztának való vizet forrni a fazékban, mely legalább 1 liter legyen.
  • A hagymát a lábosban zsíron megpirítjuk. Amikor már üveges, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk fűszerpaprikával, s jól átkeverjük.
  • Hozzáadjuk a krumplit is a lábos tartalmához, s jól átkeverjük, hogy a krumplit egyenletesen érje a paprikás-zsíros hagyma.
    Felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit ellepje, s a tűzhelyre visszatéve puhára főzzük a krumplit.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan nagykockát vagy fodros kockát). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
    Fontos: mindig olvassuk el a csomagoláson, meddig kell főzni a tésztát, s az újraforrás után ha lejárt az idő (s megfőtt), szűrjük le.
  • Amikor a krumpli puhára főtt (durván 20 perc alatt), húzzuk le lábost, ha nem forrta el a levének zömét, keveset vegyünk ki belőle, s krumplitörővel törjük össze az egészet.
    Akkor jó, ha lágy krémes állagú az egész. Ha nagyon kemény (mint egy kelttészta), akkor adjunk hozzá még a kiszedett levéből, s keverjük el a masszával.
  • Amikor a massza is kész, és a tésztát is leszűrtük, a tésztát öntjük hozzá a masszához. Egy fakanállal lassú mozdulatokkal keverjük össze jól a masszát és a kifőtt tésztát.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a krumplistészta elkészítéséhez

A krumplistészta nagyon egyszerű és finom, de a modern illetve a fúziós konyha rajongóinak komoly csalódásokat okozhat.

Az első és legfontosabb, hogy ebbe az ételbe kell a sült íz, amit a sertészsír és a pirított hagyma ad meg.

Lehet olajjal használni zsiradékként, meg dinsztelni a hagymát, de a végeredmény nem sokban fog hasonlítani az eredeti krumplis tésztához.

A másik buktatópont a tészta kiválasztása. Ehhez az ételhez nem igazán jó a durum tésztából készített tojásmentes tészta. Egyszerűen a 4-6-8 tojásos tészta íze ennek az ételnek az alapízéhez hozzátartozik.

A harmadik pont a savanyúság, s ezen belül is a savanyú uborka, ami ennek az ételnek igazán ki tudja emelni az ízét.

Látni a neten, akik csalamádét ajánlanak hozzá, vagy tejföllel tálalják, de valahol a pirított hagyma és a tejföl találkozása sem túl szerencsés.

A krumplistészta változatossága csupán a krumplis massza és a tészta arányától lehet. Ha krumplisabban szeretjük, akár másfélszer ennyi krumplit is főzhetünk ugyan ennyi tésztához, amihez simán elfér a két közepes fej hagyma.

Illetve azzal lehet még játszani, hogy a fűszerpaprika fel lehet csípős, ha szeretjük, illetve az őrölt feketebors helyett használhatunk tarkaborsot (annak kicsit pikánsabb az íze).

Jó étvágyat a paprikás krumplihoz!

Oszd meg másokkal, ha tetszett ez a recept!
Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése