Krumplis tészta

A krumplis tészta receptje hagymával, krumplival, fűszerpaprikával, és tésztával, az elkészítés részletes leírásával.

Mely az egyik legnépszerűbb tésztaételünk, s az éve bármely időszakában nagyszerű vacsora válhat belőle.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplis tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

krumplis tészta

Krumplis tészta recept

A krumplistészta (grenadírmars vagyis gránátoskocka) elkészítése egyszerű.
A hagymát és a krumplit megpucoljuk, a hagymát apróra, a krumplit centis kockákra felvágjuk.
A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát és egy kevés borsot, hogy egy picit megpiruljon.
Majd hozzáadjuk a krumplit, s 2.3 deciliter vizet. Lassú tűzön jó puhára főzzük a krumplit.
Közben a tésztát is megfőzzük, s leszűrjük.
Amikor a krumpli megfőtt, krumplitörővel a krumplit krémes állagúra törjük, s a végén a megfőtt tésztával összekeverjük.
A krumplis tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Tésztás ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • 2 literes fazék
  • krumplitörő

A recept hozzávalói
  

  • 80 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1+1 teáskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2-3 dl víz (a krumpli főzéséhez)
  • 50 dkg tészta

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra felaprítjuk.
  • A krumplit is meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk.
  • Feltesszük a tésztának való vizet forrni a fazékban, mely legalább 1 liter legyen.
  • A hagymát a lábosban zsíron megpirítjuk. Amikor már üveges, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk fűszerpaprikával, s jól átkeverjük.
  • Hozzáadjuk a krumplit is a lábos tartalmához, s jól átkeverjük, hogy a krumplit egyenletesen érje a paprikás-zsíros hagyma.
    Felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit ellepje, s a tűzhelyre visszatéve puhára főzzük a krumplit.
  • Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan nagykockát vagy fodros kockát). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
  • Amikor a krumpli puhára főtt (durván 20 perc alatt), húzzuk le lábost, ha nem forrta el a levének zömét, keveset vegyünk ki belőle, s krumplitörővel törjük össze az egészet.
    Akkor jó, ha lágy krémes állagú az egész. Ha nagyon kemény (mint egy kelttészta), akkor adjunk hozzá még a kiszedett levéből, s keverjük el a masszával.
  • Amikor a massza is kész, és a tésztát is leszűrtük, a tésztát öntjük hozzá a masszához. Egy fakanállal lassú mozdulatokkal keverjük össze jól a masszát és a kifőtt tésztát.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a krumplis tészta elkészítéséhez

A krumplistészta nagyon egyszerű és finom, de a modern illetve a fúziós konyha rajongóinak komoly csalódásokat okozhat.

Az első és legfontosabb, hogy ebbe az ételbe kell a sült íz, amit a sertészsír és a pirított hagyma ad meg.

Lehet olajjal használni zsiradékként, meg dinsztelni a hagymát, de a végeredmény nem sokban fog hasonlítani az eredeti krumplis tészta ízére.

Ha az igazi magyaros ízre vágyunk, akkor a szükséges zsiradékot 10 dkg apróra vágott szalonna kisütésével teremthetjük meg igazán.

 

Ez pontosan ugyan úgy van, mint amikor a paprikás krumplit készítjük el. Az egyetlen különbség, hogy a szalonnából megmaradó pörcöt a kisütés után kivesszük a hagyma alól. S csak a tálalásnál szórjuk vissza a kész krumplistészta tetejére.

A másik buktatópont a tészta kiválasztása. Ehhez az ételhez nem igazán passzol a durum tésztából készített tojásmentes tészta. Egyszerűen a 4-6-8 tojásos tészta íze ennek az ételnek az alapízéhez hozzátartozik.

Arra viszont figyeljünk, hogy a tojásos tészta érzékeny a túlfőzésre, ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.

A harmadik pont a savanyúság, s ezen belül is a savanyú uborka, ami ennek az ételnek igazán ki tudja emelni az ízét.

 

Látni a neten, akik csalamádét ajánlanak hozzá, vagy tejföllel tálalják, de a pirított hagyma és a tejföl találkozása sem túl szerencsés.

A krumplistészta változatossága csupán a krumplis massza és a tészta arányától lehet. Ha krumplisabban szeretjük, akár másfélszer ennyi krumplit is főzhetünk ugyan ennyi tésztához, amihez simán felhasználhatunk akár két közepes fej hagymát is.

Illetve azzal lehet még játszani, hogy a fűszerpaprika fele lehet csípős, ha szeretjük. Vagy akár valami sokkal erősebb is, mint például a chili vagy a Cayenne bors (ami ugyancsak egy paprikafajta egyébként).

Az őrölt feketebors helyett pedig használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is (melyeknek picit lágyabb, pikánsabb az íze).

Jó étvágyat a krumplis tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating