A krumplis tészta receptje hagymával, krumplival, fűszerpaprikával, és tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Mely az egyik legnépszerűbb tésztaételünk, s az éve bármely időszakában nagyszerű vacsora válhat belőle.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a krumplis tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Krumplis tészta recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- 2 literes fazék
- krumplitörő
A recept hozzávalói
- 80 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1+1 teáskanál só
- bors (ízlés szerint)
- 2-3 dl víz (a krumpli főzéséhez)
- 50 dkg tészta
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra felaprítjuk.
- A krumplit is meghámozzuk, s centis kockákra feldaraboljuk.
- Feltesszük a tésztának való vizet forrni a fazékban, mely legalább 1 liter legyen.
- A hagymát a lábosban zsíron megpirítjuk. Amikor már üveges, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk fűszerpaprikával, s jól átkeverjük.
- Hozzáadjuk a krumplit is a lábos tartalmához, s jól átkeverjük, hogy a krumplit egyenletesen érje a paprikás-zsíros hagyma.Felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit ellepje, s a tűzhelyre visszatéve puhára főzzük a krumplit.
- Menet közben, amikor a tészta vize felforr, adjunk hozzá sót, és a tésztát (tipikusan nagykockát vagy fodros kockát). Az újraforrás elindulásáig párszor keverjük meg, hogy ne hogy összetapadjon.
- Amikor a krumpli puhára főtt (durván 20 perc alatt), húzzuk le lábost, ha nem forrta el a levének zömét, keveset vegyünk ki belőle, s krumplitörővel törjük össze az egészet.Akkor jó, ha lágy krémes állagú az egész. Ha nagyon kemény (mint egy kelttészta), akkor adjunk hozzá még a kiszedett levéből, s keverjük el a masszával.
- Amikor a massza is kész, és a tésztát is leszűrtük, a tésztát öntjük hozzá a masszához. Egy fakanállal lassú mozdulatokkal keverjük össze jól a masszát és a kifőtt tésztát.
Tippek és tanácsok a krumplis tészta elkészítéséhez
A krumplistészta nagyon egyszerű és finom, de a modern illetve a fúziós konyha rajongóinak komoly csalódásokat okozhat.
Az első és legfontosabb, hogy ebbe az ételbe kell a sült íz, amit a sertészsír és a pirított hagyma ad meg.
Lehet olajjal használni zsiradékként, meg dinsztelni a hagymát, de a végeredmény nem sokban fog hasonlítani az eredeti krumplis tészta ízére.
Ha az igazi magyaros ízre vágyunk, akkor a szükséges zsiradékot 10 dkg apróra vágott szalonna kisütésével teremthetjük meg igazán.
Ez pontosan ugyan úgy van, mint amikor a paprikás krumplit készítjük el. Az egyetlen különbség, hogy a szalonnából megmaradó pörcöt a kisütés után kivesszük a hagyma alól. S csak a tálalásnál szórjuk vissza a kész krumplistészta tetejére.
A másik buktatópont a tészta kiválasztása. Ehhez az ételhez nem igazán passzol a durum tésztából készített tojásmentes tészta. Egyszerűen a 4-6-8 tojásos tészta íze ennek az ételnek az alapízéhez hozzátartozik.
Arra viszont figyeljünk, hogy a tojásos tészta érzékeny a túlfőzésre, ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kostolással.
A harmadik pont a savanyúság, s ezen belül is a savanyú uborka, ami ennek az ételnek igazán ki tudja emelni az ízét.
Látni a neten, akik csalamádét ajánlanak hozzá, vagy tejföllel tálalják, de a pirított hagyma és a tejföl találkozása sem túl szerencsés.
A krumplistészta változatossága csupán a krumplis massza és a tészta arányától lehet. Ha krumplisabban szeretjük, akár másfélszer ennyi krumplit is főzhetünk ugyan ennyi tésztához, amihez simán felhasználhatunk akár két közepes fej hagymát is.
Illetve azzal lehet még játszani, hogy a fűszerpaprika fele lehet csípős, ha szeretjük. Vagy akár valami sokkal erősebb is, mint például a chili vagy a Cayenne bors (ami ugyancsak egy paprikafajta egyébként).
Az őrölt feketebors helyett pedig használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is (melyeknek picit lágyabb, pikánsabb az íze).