Pesztós tészta

Eredeti pesztós tészta recept finom pestóból, durum tésztából, hagymával, fokhagymával s olívaolajjal, az elkészítés részletes leírásával.

Melyet csak egy módon lehet elrontani, ha nem a megfelelő alapanyagokból készítjük el, hanem olcsó, kelet-európai pesztóból.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a pesztós tésztát. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

pesztós tészta

Pesztós tészta recept

A pesztós tészta egy nagyon egyszerű olasz étel, aminél az alapanyagok megválasztása nagyon fontos.
A pesztós tésztához durum tésztát válasszunk, a tojásos tészták nem ismeretek Olaszországban.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne.
Fontos, hogy ne ragadjon össze a tészta a főzés közben, ezért amikor a tésztát beletesszük a főzővízbe, elkezdjük kevergetni.
S ezt mindaddig folytatjuk, amíg a főzővíz nem kezd el újra forrni.
Amikor a csomagoláson jelzett idő eltelt, a tésztát egyből leszűrjük, s hideg vízzel átmossuk.
Majd az elkészült tésztát összekeverjük a vörös vagy a zöld pestóval, s már tálalhatjuk is.
A pesztós tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg olasz tészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (vagy chili)
  • 2 teáskanál
  • 1 kiskanál bors
  • 20 dkg parmezánsajt
  • 40 dkg peszto (piros vagy zöld)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.
    (Durum tésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
  • Amikor a tészta megpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A pesztós mártás elkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Egy serpenyőben, az olívaolajon kis lángon elkezdjük a hagymát megfonnyasztani, hogy üvegessé váljon.
  • Ekkor hozzátesszük a megzúzott foghagymát is, hogy az is megpiruljon.
    (Ha túlságosan pirul, húzzuk le a serpenyőt a tűzhelyről)
  • Végül ehhez a hagymás-paprikás alaphoz hozzákeverjük a pestót is.
    Sózzuk, borsozzuk, s hozzákeverjük a (chili) paprikát is.
  • Az egészet alaposan összekeverjük, hogy az ízek összeérjenek.
  • Amikor a tészta elkészült, leszűrjük, s a pesztós mártással jó alaposan elkeverjük.
  • A tálaláskor a tányérokba kimert pesztós tésztát frissen reszelt parmezánnal megszórjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Pár gondolat a pesztós tészta elkészítéséhez

A pesztós tészta egy eredeti olasz étel, s ha igazán finomat szeretnénk enni, érdemes az eredeti recept összetevőit használni.

Maga a pesto egy olívaolajból, fenyőmagból, fokhagymából, és sajtból (többnyire parmezánból vagy juhsajtból) készül.

Idehaza két fajta pestot ismerünk: a zöldet (pesto genovese) és a pirosat. (pesto rosso). Ezek abban különböznek egymástól, hogy míg a zöld pesto bazsalikom levelet tartalmaz, addig a piros szárított paradicsomot.

S az egész mártást eredetileg mozsárban készítették el, melynek révén az összetevők aromái benne maradtak a szószban. Amit akár te is megtehetsz, ha házilag készítesz pestót.

 

Idehaza a delikát üzletekben és a hipermarketekben sok helyen lehet kapni pesto néven zöld és piros mártásokat, melyek elméletileg (de sok esetben csak elméletileg) nagyszerű tésztaszószok.

A valóság az, hogy nagyon sok (olcsóbb) változat nem olívaolajjal készül, hanem napraforgó olajjal, aminek az eredeti pesto ízhez nem sok köze van. Ugyanis hiányoznak belőlük az extra szűz olívaolaj íz- és illatanyagai.

Arról nem is beszélve, hogy a napraforgóolajnak annyira magas savtartalma, hogy a hasonló savtartalmú olívaolajokat közvetlenül nem is használják fel étkezési célokra az olaszok.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a magyar fűszerpaprika helyett chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tészta főzés olasz módra

Az olaszok alapvetően a durum búzából készült tojásmentes tésztát használják az ételeikhez.

A pesztós tésztához alapvetően a kisebb méretű tésztákat szokták használni: farfallét, csavartat, rövid csövet, kagyló tésztát, gnoccit.

A megfőzése is picit furcsa lehet elsőre, mert sok esetben nem főzik meg rendesen a tésztát, csak félig. Úgy nevezik ezt, hogy al dente, ami fogkeményt jelen. S olyan az állaga, mint a rágós húsnak.

Az al dente főzés lényege, hogy pontosan ugyan annyi ideig főzik a tésztát, mint ami rá van írva a durum tészta csomagolására. De amikor a főzővíz újra elkezd forrni, lekapcsolják a tűzhelyet, s fedőt tesznek a tésztára.

S a forró, de nem lobogó vízben főzik meg a tésztát, amitől picit kemény marad a belseje.

Jó étvágyat a pesztós tésztához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating