Vissza Email link
pesztós tészta

Pesztós tészta recept

A pesztós tészta egy nagyon egyszerű olasz étel, aminél az alapanyagok megválasztása nagyon fontos.
A pesztós tésztához durum tésztát válasszunk, a tojásos tészták nem ismeretek Olaszországban.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne.
Fontos, hogy ne ragadjon össze a tészta a főzés közben, ezért amikor a tésztát beletesszük a főzővízbe, elkezdjük kevergetni.
S ezt mindaddig folytatjuk, amíg a főzővíz nem kezd el újra forrni.
Amikor a csomagoláson jelzett idő eltelt, a tésztát egyből leszűrjük, s hideg vízzel átmossuk.
Majd az elkészült tésztát összekeverjük a vörös vagy a zöld pestóval, s már tálalhatjuk is.
A pesztós tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Tésztás ételek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg olasz tészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (vagy chili)
  • 2 teáskanál
  • 1 kiskanál bors
  • 20 dkg parmezánsajt
  • 40 dkg peszto (piros vagy zöld)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.
    (Durum tésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
  • Amikor a tészta megpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A pesztós mártás elkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Egy serpenyőben, az olívaolajon kis lángon elkezdjük a hagymát megfonnyasztani, hogy üvegessé váljon.
  • Ekkor hozzátesszük a megzúzott foghagymát is, hogy az is megpiruljon.
    (Ha túlságosan pirul, húzzuk le a serpenyőt a tűzhelyről)
  • Végül ehhez a hagymás-paprikás alaphoz hozzákeverjük a pestót is.
    Sózzuk, borsozzuk, s hozzákeverjük a (chili) paprikát is.
  • Az egészet alaposan összekeverjük, hogy az ízek összeérjenek.
  • Amikor a tészta elkészült, leszűrjük, s a pesztós mártással jó alaposan elkeverjük.
  • A tálaláskor a tányérokba kimert pesztós tésztát frissen reszelt parmezánnal megszórjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek