A pesztós tészta egy nagyon egyszerű olasz étel, aminél az alapanyagok megválasztása nagyon fontos.A pesztós tésztához durum tésztát válasszunk, a tojásos tészták nem ismeretek Olaszországban.A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olajat teszünk hozzá, s a tésztát kifőzzük benne. Fontos, hogy ne ragadjon össze a tészta a főzés közben, ezért amikor a tésztát beletesszük a főzővízbe, elkezdjük kevergetni.S ezt mindaddig folytatjuk, amíg a főzővíz nem kezd el újra forrni.Amikor a csomagoláson jelzett idő eltelt, a tésztát egyből leszűrjük, s hideg vízzel átmossuk.Majd az elkészült tésztát összekeverjük a vörös vagy a zöld pestóval, s már tálalhatjuk is.A pesztós tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.(Durum tésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
Amikor a tészta megpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A pesztós mártás elkészítése
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Egy serpenyőben, az olívaolajon kis lángon elkezdjük a hagymát megfonnyasztani, hogy üvegessé váljon.
Ekkor hozzátesszük a megzúzott foghagymát is, hogy az is megpiruljon.(Ha túlságosan pirul, húzzuk le a serpenyőt a tűzhelyről)
Végül ehhez a hagymás-paprikás alaphoz hozzákeverjük a pestót is.Sózzuk, borsozzuk, s hozzákeverjük a (chili) paprikát is.
Az egészet alaposan összekeverjük, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor a tészta elkészült, leszűrjük, s a pesztós mártással jó alaposan elkeverjük.
A tálaláskor a tányérokba kimert pesztós tésztát frissen reszelt parmezánnal megszórjuk.