Vöröslencse saláta

A vöröslencse saláta recept fokhagymával, lilahagymával, citromlével, mézzel, ecettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Ehetjük önmagában (salátaként) vagy akár köretként is. Szinte bármilyen ételhez passzol, színesebbé téve a rizs, krumpli, tészta triumvirátus egyhangúságát.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a vöröslencse salátát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Vöröslencse saláta

Vöröslencse saláta recept

A vöröslencse saláta elkészítésének központjában a lencse előkészítése (esetleges átválogatása), és a lencse megfőzése van.
Ez még akkor is igaz, ha a vörös lencsét nem kell előre beáztatni (szemben a hagyományos lencsével).
Ezért első lépésben érdemes a lencsét megtisztítani, majd a főzést elindítani, mert a dresszinget (az öntetet, amitől igazán finom és pikáns lesz a vöröslencse saláta), a főzéssel párhuzamosan könnyedén megcsinálhatjuk.
A vöröslencse saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Köretek, Saláták
Konyha Indiai
Tálalás 4 főre

A recept hozzávalói
  

  • 250 g vöröslencse
  • 1 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • víz (a lencse megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • 1 ½ evőkanál méz
  • 3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • ½ evőkanál mustár
  • bors
  • petrezselyemzöld (díszítéshez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • Vágjuk apró kockára a lilahagymát!
  • A megtisztított lencsét tegyük egy főzőedénybe, s adjuk hozzá a babérlevelet, a fokhagymát, a felkockázott lilahagymát, sót, és legalább annyi vizet, hogy az egészet jól lelepje!
  • Főzze a lencsét 15-20 percig kis lángon, néhányszor megkevergetve!
    (Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet!)
  • Amint megpuhult a lencse, vegye le a tűzről, s szűrje le a levét, nehogy szétfőjön! A babérlevelet távolítsa el!
  • Egy tálba keverjük jó alaposan össze a citromlevet, az ecetet, a mézet, az olívaolajat és a fűszereket!
  • Majd az így elkészített öntet adjuk hozzá a már megfőtt lencséhez, és alaposan keverjük össze az egészet!
  • Szórjuk meg a tálalás során az egészet friss petrezselyemzölddel!
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek, vegán receptek

Tippek és tanácsok a vöröslencse saláta elkészítéséhez

A vöröslencse saláta receptjét sokféleképpen el lehet készíteni, hogy az íze változatosabb legyen.

Ennek legfontosabb pontja az öntet alkotóelemeinek változtatgatása:

 

  • Ha szeretjük az extrább, különlegesebb ízeket, használhatunk borecetet.
  • A lila hagymát is lecserélhetjük másfajta hagymára.
  • Használhatunk 1-2 olyan zöldfűszert, amit általában szeretünk
  • Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, vagy valamilyen vadhúshoz adnánk köretként a vöröslencse salátát, próbáljuk ki ezt a receptet fél evőkanál Dijoni mustárral.

A kísérletezés folyamán viszont vigyázzunk arra, hogy egyszerre csak egy apró dolgot változtassunk, mert a lencse recepteket a túl sok erős fűszer nem feltétlen teszi finomabbá (ellentétben a vörös lencsés ételekkel).

S olyan alapanyagokat használjunk, melyeket már ismerünk, és más, hasonló karakterű  receptben is ízlett nekünk.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a vöröslencse salátát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a vöröslencse salátához!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

0 thoughts on “Vöröslencse saláta”

  1. Szeretném megkérdezni, hogy hideg vízben teszed fel főni és forrás után 15-20 perc vagy meleg/langyos vízben és csak úgy lassú tűz?
    Sokszor próbálkoztam lencse készítéssel, de nekem sokszor szétfő.
    Köszönöm

    1. A vörös lencse szerkezete igen laza, néha 10 perc is elegendő, hogy megpuhuljon. Érdemes nem magára hagyni, akár már a forrás elindulásától számított 10 perc után megnézni, mennyire puha a vöröslencse. S utána 2-3 percenként újra ellenőrizni.

      S igen, tényleg könnyen szétfő, ahogy a receptben is szerepel. Ami egy indiai lencselevesnél alapvető kívánalom, de egy salátához nem túl ideális.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating