A vöröslencse saláta elkészítésének központjában a lencse előkészítése (esetleges átválogatása), és a lencse megfőzése van.Ez még akkor is igaz, ha a vörös lencsét nem kell előre beáztatni (szemben a hagyományos lencsével).Ezért első lépésben érdemes a lencsét megtisztítani, majd a főzést elindítani, mert a dresszinget (az öntetet, amitől igazán finom és pikáns lesz a vöröslencse saláta), a főzéssel párhuzamosan könnyedén megcsinálhatjuk.A vöröslencse saláta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
Vágjuk apró kockára a lilahagymát!
A megtisztított lencsét tegyük egy főzőedénybe, s adjuk hozzá a babérlevelet, a fokhagymát, a felkockázott lilahagymát, sót, és legalább annyi vizet, hogy az egészet jól lelepje!
Főzze a lencsét 15-20 percig kis lángon, néhányszor megkevergetve! (Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet!)
Amint megpuhult a lencse, vegye le a tűzről, s szűrje le a levét, nehogy szétfőjön! A babérlevelet távolítsa el!
Egy tálba keverjük jó alaposan össze a citromlevet, az ecetet, a mézet, az olívaolajat és a fűszereket!
Majd az így elkészített öntet adjuk hozzá a már megfőtt lencséhez, és alaposan keverjük össze az egészet!
Szórjuk meg a tálalás során az egészet friss petrezselyemzölddel!