Magyaros krumplileves

Magyaros krumplileves recept répával, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, babérlevéllel az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.

És természetesen rengeteg krumplival, kevés paprikakrémmel és tejföllel, hogy kiemeljük a burgonya édeskés-kesernyés ízét.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a krumplilevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

magyaros krumplileves

Magyaros krumplileves recept

Megpucoljuk a hagymát, a fokhagymát, a krumplit és a répákat. A hagymát apróra vágjuk, a répákat fél centis karikára, a krumplit 2 centis kockákra.
A lisztet elkezdjük az olajon pirítani. Amikor zsemleszínűvé kezd válni, hozzáadjuk a hagymát is. Amikor kezd a hagyma üvegesedni, hozzátesszük a fokhagymát is, és alaposan elkeverjük a lisztes-hagymás olajban.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, s hozzákeverjük a pirospaprikát is. Alaposan elkeverve hagyjuk, hogy a paprika is egy picit megpiruljon, majd 2 dl vízzel az egészet elkeverjük (ahogy a rántásnál szoktuk).
Ezután a lábosba beletesszük a többi vizet, a felaprított répákat és a krumplit. Negyed óra alatt készre főzzük a levest, s utána tálalhatjuk is.
A krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egytálételek, Leves, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika (édes vagy csípős)
  • 1 liter víz (vagy alaplé)
  • 1 kanál
  • 1 csokor petrezselyem

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, vékony karikára vágjuk fel.
  • Krumplit meghámozzuk, s 2 centis kockákra vágjuk.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
  • A petrezselymet megmossuk, s apróra összevágjuk.

A magyaros krumplileves elkészítése

  • A lisztet elkezdjük a lábosban olajon pirítani, folyamatos keverés közben.
  • Amikor a liszt elkezd zsemleszínűvé válni, hozzáadjuk a hagymát is, hogy az is megpiruljon.
  • Majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is, hogy az is megpiruljon.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelenik, a lábost levesszük a tűzről.
    Hozzáadjuk a pirospaprikát, s jól átkeverjük az egészet, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Ezután hozzáadunk 2 dl vizet, s elkeverjük vele az egészet, hogy a liszt csomómentes legyen.
  • Ezután a rántást felhígítjuk még 8 dl vízzel, hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, fehérrépát és krumplit.
    Sózzuk, hozzáadjuk a finomra összeaprított petrezselymet.
  • Majd az egészet felforraljuk, s közepes lángon a forrástól számított bő negyed óra alatt készre főzzük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek és tanácsok a magyaros krumplileves elkészítéséhez

A krumplileves legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit árulnak.

Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).

 

Fontos! A krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes legyen akkora.

Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, mintha krumplifőzelék lenne.

Ha pedig levesszük a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.

Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg. Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.

Magyaros krumplileves változatok

 

A magyaros krumplileves gyakorlatilag egy finom zöldségleves, melynek a legfontosabb összetevője a krumpli.

Ennek megfelelően az ízét picit át lehet formálni:

  • egy közepes paszternákkal;
  • egy kisebb zellergumóval;
  • egy fél karalábéval;
  • egy kisebb darab édeskáposztával
  • 2-3 babérlevéllel;
  • kevés tárkonnyal;
  • oregánóval;
  • rozmaringgal;
  • majoránnával;
  • bazsalikommal.

Fontos! Ha többféle fűszert teszünk a levesbe, annak összmennyisége ne legyen több két evőkanálnál.

Ha szoktunk használni leveskockát a főzéshez, tehetünk a felengedés után a leshez 1-2 kockával. Ami lehet akár erőleves-, marhahúsleves vagy zöldségleveskocka is.

Ha van otthon alaplevünk, használjuk azt is, mert azzal még finomabb lesz a krumplileves. Elsősorban a zöldség alaplé és a húsleves alaplé passzol a magyaros ízlésvilághoz.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.

Tipp2: Ha nem szeretjük a borsos ízeket, akkor a magyaros krumplileveshez adhatunk kevés őrölt borsot (feketét, fehéret vagy tarkát, ízlésünktől függően).

Ha szeretjük a csípős ízeket is, akkor nyugodtan hozzáadhatunk a krumplileveshez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Kiegészíthetjük a leves ízvilágát belefőzött 15-20 dkg karikára vágott füstölt kolbásszal

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a magyaros krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a magyaros krumplileveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating