Magyaros krumplileves recept répával, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, babérlevéllel az elkészítés lépéseinek részletes leírásával.
És természetesen rengeteg krumplival, kevés paprikakrémmel és tejföllel, hogy kiemeljük a burgonya édeskés-kesernyés ízét.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a krumplilevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Magyaros krumplileves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 70 dkg krumpli
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál fűszerpaprika (édes vagy csípős)
- 1 liter víz (vagy alaplé)
- 1 kanál só
- 1 csokor petrezselyem
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, vékony karikára vágjuk fel.
- Krumplit meghámozzuk, s 2 centis kockákra vágjuk.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
- A petrezselymet megmossuk, s apróra összevágjuk.
A magyaros krumplileves elkészítése
- A lisztet elkezdjük a lábosban olajon pirítani, folyamatos keverés közben.
- Amikor a liszt elkezd zsemleszínűvé válni, hozzáadjuk a hagymát is, hogy az is megpiruljon.
- Majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is, hogy az is megpiruljon.
- Amikor a fokhagyma illata megjelenik, a lábost levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a pirospaprikát, s jól átkeverjük az egészet, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Ezután hozzáadunk 2 dl vizet, s elkeverjük vele az egészet, hogy a liszt csomómentes legyen.
- Ezután a rántást felhígítjuk még 8 dl vízzel, hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, fehérrépát és krumplit.Sózzuk, hozzáadjuk a finomra összeaprított petrezselymet.
- Majd az egészet felforraljuk, s közepes lángon a forrástól számított bő negyed óra alatt készre főzzük.
Tippek és tanácsok a magyaros krumplileves elkészítéséhez
A krumplileves legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit árulnak.
Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).
Fontos! A krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes legyen akkora.
Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, mintha krumplifőzelék lenne.
Ha pedig levesszük a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.
Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg. Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.
Magyaros krumplileves változatok
A magyaros krumplileves gyakorlatilag egy finom zöldségleves, melynek a legfontosabb összetevője a krumpli.
Ennek megfelelően az ízét picit át lehet formálni:
- egy közepes paszternákkal;
- egy kisebb zellergumóval;
- egy fél karalábéval;
- egy kisebb darab édeskáposztával
- 2-3 babérlevéllel;
- kevés tárkonnyal;
- oregánóval;
- rozmaringgal;
- majoránnával;
- bazsalikommal.
Fontos! Ha többféle fűszert teszünk a levesbe, annak összmennyisége ne legyen több két evőkanálnál.
Ha szoktunk használni leveskockát a főzéshez, tehetünk a felengedés után a leshez 1-2 kockával. Ami lehet akár erőleves-, marhahúsleves vagy zöldségleveskocka is.
Ha van otthon alaplevünk, használjuk azt is, mert azzal még finomabb lesz a krumplileves. Elsősorban a zöldség alaplé és a húsleves alaplé passzol a magyaros ízlésvilághoz.
Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.
Tipp2: Ha nem szeretjük a borsos ízeket, akkor a magyaros krumplileveshez adhatunk kevés őrölt borsot (feketét, fehéret vagy tarkát, ízlésünktől függően).
Ha szeretjük a csípős ízeket is, akkor nyugodtan hozzáadhatunk a krumplileveshez egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Kiegészíthetjük a leves ízvilágát belefőzött 15-20 dkg karikára vágott füstölt kolbásszal
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a magyaros krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.