Lencseleves füstölt hússal

Lencseleves recept füstölt hússal, hagymával, sárgarépával, krumplival és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

A füstölt hús lehet csülök, tarja, oldalas, de akár füstölt kolbász is. S a hozzáadott zöldségek ki fogják emelni a lencse és a füstölt hús ízét. Amitől a lencseleves igazán nagyszerű lesz.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest füstölt hússal. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencseleves füstölt hússal

Lencseleves recept füstölt hússal

A lencseleves füstölt hússal elkészíteni picit időigényesebb, mint a sima lencseleves. Ennek oka, hogy a füstölt húst is meg kell hozzá főzni.
Ezért az első lépés a főzésnél, hogy a füstölt húst feltegyük főni.
Amikor ez megvan, elkezdhetjük az alapanyagokat megpucolni, s amikor a leveshez kell adni, addigra azok már biztosan készen lesznek.
A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 10 perc
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 20 dkg lencse
  • 20 dkg füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 darab krumpli (nagyobb)
  • 1 darab babérlevél
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • víz

Rántás készítéséhez

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál ecet

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s a csülökkel minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Az csülköt és a lencsét - az áztatás után - leszűrjük egy fazékba, s az csülköt az áztatólében kezdjük el főzni.
    Ha szükséges, annyi vizet adjunk hozzá, hogy az csülköt a főzőlé rendesen ellepje.
  • Amikor a csülök már legalább egy órája fő, akkor hozzáadjuk a lencsét is, hogy az is elkezdjen főni.
  • Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • Megpucoljuk a sárgarépát, a fehérrépát és a krumplit is.
    A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágjuk, a krumplit 1-2 centis kockára.
  • Amikor az csülök már bő másfél órája fő, hozzá adjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a krumplit, a babérlevelet és az őrölt borsot.
  • Amikor a zöldségek, a lencse és a füstölt hús is kezd megpuhulni, kivesszük a húst a lábasból.
    Egy ételfogó csipesszel vagy egy grillsütő villával, valamint egy nagy késsel összedaraboljuk a forró (!) füstölt húst.

Paprikás rántást készítünk:

  • Amikor a felaprított füstölt húst visszatettük a levesbe zsíron egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a paprikát.
  • Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az egészhez (hogy a rántás oda ne kapjon).
  • Majd a kész rántást hozzáadjuk a leveshez.
    Pár percig tovább főzzük a levest, amíg be nem sűrűsödik a rántástól.
  • Legvégül besavanyíthatjuk a levest egy kis ecettel, mely a lencse ízét még jobban ki fogja emelni.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek

Tippek, tanácsok füstölt húsos lencseleves elkészítéséhez

A lencse leveshez füstölt húsnak bátran válasszunk olyat, ami számunkra megfelelő. A füstölt csülök helyet választhatunk akár tarját, akár oldalast, de akár füstölt kolbászt is, ha azt szeretjük.

Mindegyiktől egy picit más lesz a karaktere a a lencselevesnek, de pont ez adja a ennek a levesnek a változatosságát.

 

Fontos: A receptből nem véletlen maradt ki a só! A füstölt húsokat sós lében szokták pácolni füstölés előtt. S belőlük a főzés során a pácolás során belekerült só egy része ki szokott oldódni. Ezért az elkészült étel sósságát a végén érdemes ellenőrizni.

Pont ez az oka annak is, hogy nem öntjük ki az áztatóvizet sem, mert már abban is rengeteg ízanyag kerül bele a füstölt húsból, amit nagy kár lenne kidobni.

  • Természetesen a füstölt kolbászt nem szoktuk beáztatni a lencsével.
  • Azt akár felszelve is hozzátehetjük a lencséhez a főzés elején, s az első 20 perc főzést ennek révén megspórolhatjuk.
  • Természetesen ilyenkor a zöldségek megpucolásával kezdjük el a lencseleves elkészítését.

Tipp1: Ha még egy kicsit gazdagabban szeretnénk enni ezt a levest, a zöldségek betétele után pár perccel tehetünk a levesbe csipetkét, vagy szaggathatunk bele galuskát (nokedlit) is.

Tipp2: Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.

 

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a lencsefőzelékhez. Vagy némi chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest füstölt hússal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a füstölt húsos lencseleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating