Lencseleves gazdagon

Lencseleves gazdagon hagymával, répával, krumplival, babérlevéllel, szegfűszeggel és paradicsomlével, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom és laktató egytálétel, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest gazdagon, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencseleves gazdagon

Lencseleves recept gazdagon

A lencseleves elkészítéséhez a lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
Fél óra főzés után mellé tesszünk egy-két megpucolt hagymát, néhány fokhagyma gerezdet, megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, egy-két krumplit és egy kisebb kolbászt (felszeletelve).
Amikor már a lencse is kezd puhulni paprikás rántást készítünk egy serpenyőben, amivel besűrítjük a lencselevest.
A rántás hozzáadása után paradicsomlével savanyítjuk be a lencselevest, s még pár percig tovább főzzük, hogy jól besűrűsödjön.
A gazdagon elkészített lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Egytálételek, Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • Nagyobb, apró lyukú szűrő a lencse átmosásához
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 30-35 dkg lencse
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 5-6 darab szegfűszeg
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1-2 darab krumpli
  • 10-15 dkg kolbász (száraz vagy füstölt)
  • 2-3 darab babérlevél
  • pár szem feketebors
  • 2 kiskanál
  • 1 liter víz

A rántás elkészítéséhez

  • 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
  • 2 evőkanál liszt

A lencseleves savanyításához

  • 2-3 dl paradicsomlé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.
    Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
  • Míg fő a lencse s vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    S a hagyma tetejébe beleszúrunk pár darab szegfűszeget.
  • A sárgarépákat és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
  • A krumplikat is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
  • A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
  • Amikor a lencse már legalább fél órát főtt, mellé tesszünk a megpucolt hagymát, a fokhagyma gerezdeket, a megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, a krumplit és a kolbászt.

Paprikás rántást készítünk

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).
    Majd a főzőlével simára keverjük a rántást. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lencseleves elkészítéséhez

Ebben az egyszerű lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsefőzeléknél, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.

Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.

Ha egy kicsit karakteresebb ízre vágyunk, tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is.

Ha picit még tartalmasabb levest szeretnénk a lencselevesből csinálni, főzhetünk bele egy adag csipetkét is.

 

Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.

Lencseleves gazdagon füstölt hússal.

A füstölt íz jót tesz a lencsés ételeknek, így a lencselevest is finomabbá varázsolja.

Ehhez a lencseleves megfőzése előtt megfőzhetünk egy közepes füstölt csülököt, combot, tarját, vagy akár oldalast is. Majd annak főzőlevében főzzük meg  a lencsét és a többi hozzávalót, hogy magukba szívják a füstölt lé ízeit.

S  a megfőtt füstölthúst apróra vágva beletehetjük az elkészült levesbe a rántás elkészítése előtt, avval is gazdagítva a lencseleves ízvilágát.

 

De az is egy nagyszerű választás, ha nem tudunk sok időt a főzésre szánni, hogy a receptben szereplő kolbász eleve füstölt, s annak az ízét csempésszük bele a levesbe. Nem lesz ugyan annyira intenzív a végeredmény, de finomnak finom lesz.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest gazdagon, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a gazdagon elkészített lencseleveshez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating