Lencseleves gazdagon hagymával, répával, krumplival, babérlevéllel, szegfűszeggel és paradicsomlével, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy finom és laktató egytálétel, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest gazdagon, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencseleves recept gazdagon
Eszközök
- 2 literes fazék
- Nagyobb, apró lyukú szűrő a lencse átmosásához
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 30-35 dkg lencse
- 1-2 fej fokhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 5-6 darab szegfűszeg
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1-2 darab krumpli
- 10-15 dkg kolbász (száraz vagy füstölt)
- 2-3 darab babérlevél
- pár szem feketebors
- 2 kiskanál só
- 1 liter víz
A rántás elkészítéséhez
- 1 evőkanál étolaj (vagy zsír)
- 2 evőkanál liszt
A lencseleves savanyításához
- 2-3 dl paradicsomlé
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba. Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
- Míg fő a lencse s vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.S a hagyma tetejébe beleszúrunk pár darab szegfűszeget.
- A sárgarépákat és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
- A krumplikat is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
- A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
- Amikor a lencse már legalább fél órát főtt, mellé tesszünk a megpucolt hagymát, a fokhagyma gerezdeket, a megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, a krumplit és a kolbászt.
Paprikás rántást készítünk
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
- Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
- Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).Majd a főzőlével simára keverjük a rántást. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
- A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
Tippek és tanácsok a lencseleves elkészítéséhez
Ebben az egyszerű lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsefőzeléknél, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.
Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.
Ha egy kicsit karakteresebb ízre vágyunk, tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is.
Ha picit még tartalmasabb levest szeretnénk a lencselevesből csinálni, főzhetünk bele egy adag csipetkét is.
Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.
Lencseleves gazdagon füstölt hússal.
A füstölt íz jót tesz a lencsés ételeknek, így a lencselevest is finomabbá varázsolja.
Ehhez a lencseleves megfőzése előtt megfőzhetünk egy közepes füstölt csülököt, combot, tarját, vagy akár oldalast is. Majd annak főzőlevében főzzük meg a lencsét és a többi hozzávalót, hogy magukba szívják a füstölt lé ízeit.
S a megfőtt füstölthúst apróra vágva beletehetjük az elkészült levesbe a rántás elkészítése előtt, avval is gazdagítva a lencseleves ízvilágát.
De az is egy nagyszerű választás, ha nem tudunk sok időt a főzésre szánni, hogy a receptben szereplő kolbász eleve füstölt, s annak az ízét csempésszük bele a levesbe. Nem lesz ugyan annyira intenzív a végeredmény, de finomnak finom lesz.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest gazdagon, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.