A klasszikus lencseleveshez a lencsét főzés előtti napon átválogatjuk, alaposan átmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit, hogy megszívja magát vízzel.Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben még egyszer átmossuk, majd beletesszük egy fazékba.Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.Fél óra főzés után mellé tesszünk egy-két megpucolt hagymát, néhány fokhagyma gerezdet, megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, egy-két krumplit és egy kisebb kolbászt (felszeletelve).Amikor már a lencse is kezd puhulni paprikás rántást készítünk egy serpenyőben, amivel besűrítjük a lencselevest. A rántás hozzáadása után paradicsomlével savanyítjuk be a lencselevest, s még pár percig tovább főzzük, hogy jól besűrűsödjön.A gazdagon elkészített lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
Amikor a lencse megdagadt, leöntjük róla az áztatóvizet, szűrőben átmossuk, majd beletesszük egy fazékba. Mellé teszünk babérlevelet, kevés sót, felforraljuk, majd hagyjuk főni közepes lángon nagyjából egy órán át.
Míg fő a lencse s vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.S a hagyma tetejébe beleszúrunk pár darab szegfűszeget.
A sárgarépákat és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
A krumplikat is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
Amikor a lencse már legalább fél órát főtt, mellé tesszünk a megpucolt hagymát, a fokhagyma gerezdeket, a megpucolt és felaprított sárga- és fehérrépákat, a krumplit és a kolbászt.
Paprikás rántást készítünk
Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s megszórjuk pirospaprikával, s az egészet alaposan átkeverjük.
Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet a rántáshoz, (hogy a rántás oda ne kapjon).Majd a főzőlével simára keverjük a rántást. (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek