Vissza Email link
lencseleves füstölt hússal

Lencseleves recept füstölt hússal

A lencseleves füstölt hússal elkészíteni picit időigényesebb, mint a sima lencseleves. Ennek oka, hogy a füstölt húst is meg kell hozzá főzni.
Ezért az első lépés a főzésnél, hogy a füstölt húst feltegyük főni.
Amikor ez megvan, elkezdhetjük az alapanyagokat megpucolni, s amikor a leveshez kell adni, addigra azok már biztosan készen lesznek.
A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 10 perc
Fogás Egytálételek, Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 20 dkg lencse
  • 20 dkg füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 darab krumpli (nagyobb)
  • 1 darab babérlevél
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • víz

Rántás készítéséhez

  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál ecet

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s a csülökkel minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Az csülköt és a lencsét - az áztatás után - leszűrjük egy fazékba, s az csülköt az áztatólében kezdjük el főzni.
    Ha szükséges, annyi vizet adjunk hozzá, hogy az csülköt a főzőlé rendesen ellepje.
  • Amikor a csülök már legalább egy órája fő, akkor hozzáadjuk a lencsét is, hogy az is elkezdjen főni.
  • Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • Megpucoljuk a sárgarépát, a fehérrépát és a krumplit is.
    A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágjuk, a krumplit 1-2 centis kockára.
  • Amikor az csülök már bő másfél órája fő, hozzá adjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a krumplit, a babérlevelet és az őrölt borsot.
  • Amikor a zöldségek, a lencse és a füstölt hús is kezd megpuhulni, kivesszük a húst a lábasból.
    Egy ételfogó csipesszel vagy egy grillsütő villával, valamint egy nagy késsel összedaraboljuk a forró (!) füstölt húst.

Paprikás rántást készítünk:

  • Amikor a felaprított füstölt húst visszatettük a levesbe zsíron egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a paprikát.
  • Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az egészhez (hogy a rántás oda ne kapjon).
  • Majd a kész rántást hozzáadjuk a leveshez.
    Pár percig tovább főzzük a levest, amíg be nem sűrűsödik a rántástól.
  • Legvégül besavanyíthatjuk a levest egy kis ecettel, mely a lencse ízét még jobban ki fogja emelni.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek