A lencseleves füstölt hússal elkészíteni picit időigényesebb, mint a sima lencseleves. Ennek oka, hogy a füstölt húst is meg kell hozzá főzni.Ezért az első lépés a főzésnél, hogy a füstölt húst feltegyük főni. Amikor ez megvan, elkezdhetjük az alapanyagokat megpucolni, s amikor a leveshez kell adni, addigra azok már biztosan készen lesznek.A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s a csülökkel minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
Az csülköt és a lencsét - az áztatás után - leszűrjük egy fazékba, s az csülköt az áztatólében kezdjük el főzni. Ha szükséges, annyi vizet adjunk hozzá, hogy az csülköt a főzőlé rendesen ellepje.
Amikor a csülök már legalább egy órája fő, akkor hozzáadjuk a lencsét is, hogy az is elkezdjen főni.
Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
Megpucoljuk a sárgarépát, a fehérrépát és a krumplit is.A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágjuk, a krumplit 1-2 centis kockára.
Amikor az csülök már bő másfél órája fő, hozzá adjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a krumplit, a babérlevelet és az őrölt borsot.
Amikor a zöldségek, a lencse és a füstölt hús is kezd megpuhulni, kivesszük a húst a lábasból. Egy ételfogó csipesszel vagy egy grillsütő villával, valamint egy nagy késsel összedaraboljuk a forró (!) füstölt húst.
Paprikás rántást készítünk:
Amikor a felaprított füstölt húst visszatettük a levesbe zsíron egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a paprikát.
Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az egészhez (hogy a rántás oda ne kapjon).
Majd a kész rántást hozzáadjuk a leveshez.Pár percig tovább főzzük a levest, amíg be nem sűrűsödik a rántástól.
Legvégül besavanyíthatjuk a levest egy kis ecettel, mely a lencse ízét még jobban ki fogja emelni.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsos ételek