Itt az 5 legfinomabb egytálétel arra az esetre, ha kinyitod a hűtőt, s nem tudod a választ arra a kérdésre, hogy „mit mit főzzek ma?”.
Ez után mind a tíz újadat megnyalod majd, hisz az alábbi egytálételek egyszerűek és táplálóak. S a mindennapok forgatagában is könnyen és gyorsan elkészíthetőek.
1. Szaftos rakott krumpli
Az első a hagyományos egytálételek közé tartozik, amely talán az összes háztartásban időnként előfordul. Sok elkészítési módja létezik, íme egy egyszerű és gyors változat.
Elkészítése: főzzük meg a burgonyaszeleteket 15 perc alatt, amíg kissé megpuhulnak, miközben egy serpenyőben pirítsunk meg szalonna kockákat.
Ugyanabban a serpenyőben dinszteljük hagymát, majd egy hőálló tepsibe rétegezzük a burgonyát, a vöröshagymát, a szalonnát, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
Öntsük rá az előre elkészített tejfölös-tojásos keveréket a tetejére, majd szórjuk meg reszelt sajttal. 180 fokon 45 perc alatt ízletesre megsül, és már fogyasztható is.
A rakott krumpli részletes receptje —>
2. Darált húsos rakott tészta
A darált húsos rakott krumpli egy másik egytálétel a húskedvelők számára, aminek a gyerekek sem nagyon tudnak ellenállni.
Elkészítése: főzzük meg a tésztát, majd tegyük félre. Dinszteljük meg a hagymát, amire tegyük rá a darált húst, ízesítsük sóval és borssal.
Öntsük fel paradicsomszósszal, majd a hús megpuhulása után mehet rá tejszín. Ezután egy tűzálló tálba helyezzük bele a tésztát és a ragut, majd 170 fokon süssük meg.
A darált húsos rakott tészta részletes receptje —>
3. Gnocchi
A gnocchi sokak számára ismeretlen recept a magyar konyhában, pedig összeállítása roppant egyszerű, az íze pedig mennyei.
Elkészítése: főzzük meg a krumplit héjában, majd pucoljuk és törjük meg. Forgassuk lisztbe, adjunk hozzá tojást és sót. Az így kapott tésztát vágjuk négy egységre, és gyúrjunk belőle 2 cm széles rudakat, amit vágjunk fel kb. 3cm-es darabokra.
Ezek 2-3 perc alatt forró vízben készre is főnek, majd tálalás előtt vajba kell forgatni. A négysajtos gnocchi még ennél is finomabb!
A gnocchi részletes receptje —>
4. Hagyományos székelykáposzta
Közismert fogás a magyarok konyhájában, amelynek megjelenése több évtizedes múltra tekint vissza.
Elkészítése: pirítsunk meg fokhagymát, majd szórjuk meg pirospaprikával és öntsük fel vízzel. Adjuk hozzá a felkockázott húst, a paradicsomot és paprikát. Mehet hozzá a káposzta, amíg meg nem puhul.
Behabarjuk tejföllel, amit visszaöntünk a székelykáposztához, és pár perc után kész is.
A székely káposzta részletes receptje —>
5. Lencsefőzelék
Sokan csak újév első napján fogyasszák, pedig egy olyan egészséges hozzávalóról beszélünk, ami heti szinten jelen kéne legyen az étrendünkben.
Elkészítése: pároljuk meg a hagymát, szórjuk meg paprikával és öntsük fel alaplével. A leszűrt lencsét tegyük bele, amit babérlevéllel ízesítsünk.
A tejfölt keverjük össze liszttel, az így kapott főzeléket ezzel habarjuk be, majd mustárral, citromlével és cukorral ízesítsük.
A lencsefőzelék részletes receptje —>