Kolbásszal töltött dagadó, savanyúkáposzta ágyon, hagyományos összetevőkkel, akár picit csípősen is, az elkészítés részletes leírásával.
Egy igazi magyaros húsos étel, sertéshúsokból, fűszerekből, egyben megsütve, körettel, s az elkészítéshez pá apró tanáccsal.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kolbásszal töltött dagadót. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kolbásszal töltött dagadó recept
Eszközök
- 1 Nagyobb méretű tepsi
- hosszú, vékony hegyes kés
- 4-5 hústű
- 1 hosszabb nyelű kanál
- Alufólia
A recept hozzávalói
- fél kg dagadó
- 20 dkg kolbász
- 30 dkg savanyúkáposzta
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kiskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Mielőtt a dagadót előkészítenénk, kapcsoljuk be a sütőt 160-170 fokra, hogy a dagadó már forró a sütőbe kerüljön bele.
- A dagadót megmossuk, leszárítjuk. majd mind a két oldalán bedörzsöljük sóval, borssal (és majoránnával).
- Majd egy hosszú, vékony és hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.A kialakított hosszanti zseb ne legyen túl nagy, mert a dagadó csontja nem teszi lehetővé a húsos rész felgöngyölésétFontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát lehetőleg ne szúrjuk ki.
- Egy csavaró mozdulattal rászorítjuk a dagadó húsos részét a kolbászra.S az így megfeszített dagadót rögzítjük a hústűkkel, hogy a sütés közben ne váljon el egymástól a dagadó a kolbásztól.
- A savanyú káposztáról csepegtessük le a levét. Majd kóstoljuk meg a káposztát, s ha túlságosan savanyúnak érezzük, mossuk át vízzel, hogy kevésbé legyen savanyú.
A kolbásszal töltött dagadó kisütése
- Először a tepsit alaposan kikenjük sertészsírral, s a lecsepegtetett (átmosott) káposztát egyenletesen szétosztjuk a tepsi alján.
- A káposzta tetejére tegyük a már előkészített (megtöltött) dagadót.S végül az egészet fedjük be alufóliával.
- A tepsit tegyük be az előmelegített sütőben, s durván 2 órán át süssük.
- Hogy a dagadó ne száradjon ki, érdemes néhányszor a tepsit kivenni s a káposzta közti léből kicsit kivéve meglocsolni a dagadót.
- Az utolsó 10-15 percben fólia nélkül tegyük vissza a húst a sütőbe, hogy a teteje picit megpiruljon.(közben érdemes még egyszer meglocsolni a tetejét, hogy ne száradjon ki.
- A kolbásszal töltött dagadó akkor lesz kész (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
A kolbásszal töltött dagadó tálalása
- Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontok mentén emeljük ki a sült részből a csontokatFontos: Ne várjuk meg, míg a hús kihűl, mert hidegen a csontokat kivenni sokkal nehezebb, s könnyen széteshet tőle az egész kolbásszal töltött dagadó.
- Várjuk meg, míg a dagadó kicsit kihűl, majd szedjük ki a hústűt a dagadóból.
- Végül nagyobb darabokra vagy szeletekre vágva tálaljuk főtt rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével.
Tippek és tanácsok a kolbásszal töltött dagadó elkészítéséhez
A kolbásszal töltött dagadó receptnek a sava-borsa a dagadó előkészítésében és a dagadó sütésében van. Érdemes rászánni az időt és az odafigyelést.
- Ha finomat szeretnénk enni, ahol a dagadó íze és a kolbász ízvilága igazán találkozik, akkor lehetőleg lángolt kolbászt használjunk.
- A zsírt nem érdemes lecserélni valamilyen növényi zsiradékre, mert az olajok íze nem hozza ki igazán a dagadó ízét.
- Ahhoz, hogy a hús igazán felpuhuljon, érdemes a sütés közben a tepsit lefedő alufóliát 20-30 percenként levéve a dagadót meglocsolni.
Érdemes a sütés elindításakor 1 deci alaplevet vagy vizet locsolni a káposztára, hogy az alufólia alatt a gőz minél hamarabb ki tudjon alakulni, s a hús hamarabb megpuhuljon.
Tipp1: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)
A dagadó fűszerezése
Sokak számára a magyar konyha fűszerezése a só-bors-paprika hármasáról szól. S ezekkel is nagyon finom töltött dagadót tudunk csinálni. Mert a kolbász ízei átjárják a dagadót a sütés közben.
Mások sertés fűszersót használnak. Amiben fokhagymapor, szárított vöröshagyma, őrölt fűszerkömény, őrölt koriandermag, szárított zeller, morzsolt majoránna szoktak tenni a fenti hármas mellé.
De a dagadóhoz jól passzol még a rozmaring és a kakukkfű is
Fontos! Ha fűszersót veszünk, mindig olvassuk el az összetevőket. S az ízfokozót (nátrium glutamátot) tartalmazó változatokat inkább hagyjuk a bolt polcain.
A fenti összetevők közül mi magunk is összeállíthatunk magunknak egy fűszersót. A só és az őröltbors mellé keveset téve a kiválasztott fűszereket előre összekeverjük (s ha van otthon, egy kis fűszermozsárban össze is dolgozhatjuk őket).
Tipp2: Mivel a fűszerek a káposztát is fogják ízesíteni, ha nincs vele bajunk, kevés köménymagot mindenképpen tegyünk a fűszerkeverékbe, mert a köménymag kiemeli a káposzta ízét.
Az elkészített fűszersóval dörzsölhetjük be a dagadó külső részét (mind a két oldalon).
Tipp5: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is a fűszersóhoz.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk kevés csípős paprikaport vagy chiliport esetleg Cayenne borsot a fűszerkeverékhez.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kolbásszal töltött dagadót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.