A gombával töltött dagadó receptje hagymával, fokhagymával, zsemlével, tojással, borssal és majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek ízvilága sokféle íz kölcsönhatásaként alakul ki, s már sülés közben is beindítja az ízlelőbimbókat.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombával töltött dagadót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gombával töltött dagadó recept
Eszközök
- hosszú hegyes kés
- fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
- hústű
- Nagyobb méretű tepsi
- Alufólia
- hosszabb nyelű kanál
A recept hozzávalói
- 1,2 kg dagadó
- 3 darab zsemle
- tej (a zsemlék beáztatásához)
- 3 darab tojás
- 1 darab vöröshagyma (közepes)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 15-20 dkg gomba
- só
- őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna (elhagyható)
- 1 evőkanál zsír
- 3 dl víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
A dagadó töltelékének elkészítése
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Apróra vágjuk a gombát és petrezselyemzöldet is.
- A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket, a felaprított gombát, a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát.Sóval, borssal (majoránnával) ízesítjük a masszát.
- A végén hozzáadhatunk egy kevés a zsemlemorzsát is, ha túl lány lett a massza. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és nem folyik szét idővel.Ha túl kemény lett a massza, mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.
A dagadó megtöltése
- A dagadót alaposan megmossuk, kívülről megsózzuk. Ha szeretjük, be lehet dörzsölni kis majoránnával, hogy a hús ízletesebb legyen
- A dagadót egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.Majd mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát ne szúrjuk ki.
- Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba.Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
- A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel (vagy varjuk be cérgával és egy nagyobb (mondjuk zsákvarró) tűvel.
A töltött dagadó megsütése
- Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér (a maradék zsír maradjon a tepsiben.
- Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 3 dl vizet. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
- A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
- A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
- A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
A gombával töltött dagadó tálalása
- Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!)
- Várjuk meg, míg a májjal töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
Tippek és tanácsok a gombával töltött dagadó elkészítéséhez
A gombával töltött dagadó elkészítésének egyik alapvető pontja, hogy eltaláljuk a gomba és a töltelék többi összetevőjének az arányát.
Ha kevés gombát teszünk a töltelékbe, akkor nem igazán fog érződni az íze, ha viszont túl sokat tesszük bele, akkor a gomba íze minden más ízt el fog nyomni.
A csiperkének eléggé semleges az íze, a laska gomba kicsit karakteresebb, míg a vargánya és más erdei gombák íze sokkal karakteresebb.
A fenti recept alapvetően csiperke gombára íródott, ha karakteresebb gombából csinálod a gombával töltött dagadót, mindenképpen kevesebb gombát tegyél a töltelékbe.
Egy sikeres gombaszüret után egész ízorgiát teremthetünk egy marék különböző gombát beletéve a töltelékbe.
Fontos, hogy csak olyan gombát használjunk, ami ténylegesen friss, és ehető.
Ha nem vagy profi gombász illetve gombaszakértők, akkor minden esetben vidd el a szedett gombát, és vizsgáltasd be, nem éri meg a kockázatot.
Gombával töltött dagadó fűszerezése
Amivel még érdemes játszani, főleg ha az erdei gombából csináljuk a töltött dagadót, hogy a majoránna helyett a töltelékbe kevés apróra vágott kakukkfüvet teszünk.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp2: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)
Természetesen erre a receptre is igaz, mint minden töltött hús receptre, hogy az elkészítése némi rutint és kézügyességet igényel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombával töltött dagadót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.