Gombával töltött dagadó

A gombával töltött dagadó receptje hagymával, fokhagymával, zsemlével, tojással, borssal és majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek ízvilága sokféle íz kölcsönhatásaként alakul ki, s már sülés közben is beindítja az ízlelőbimbókat.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombával töltött dagadót, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gombával töltött dagadó

Gombával töltött dagadó recept

A hagymát s a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk a megmosott petrezselyemmel és a gombával együtt.
A tejbe beáztatott s kinyomkodott zsemlékhez leütjük a tojásokat. Hozzádjuk a hagymát, a fokhagymát, a gombát és a petrezselymet.
Sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
A dagadót hosszába felszúrjuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval (és esetleg majoránnával), s a zsemlés masszával megtöltjük.
A megtöltött dagadót kizsírozott tepsibe tesszük, majd másfél-2 órán át 160-180 fokon átsütjük.
A végén a csontokat még forrón kiszedjük, majd szeletelve főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A gombával töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Egytálételek, Főétel
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hosszú hegyes kés
  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • hústű
  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó
  • 3 darab zsemle
  • tej (a zsemlék beáztatásához)
  • 3 darab tojás
  • 1 darab vöröshagyma (közepes)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 15-20 dkg gomba
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál majoránna (elhagyható)
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A dagadó töltelékének elkészítése

  • A száraz zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Apróra vágjuk a gombát és petrezselyemzöldet is.
  • A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket, a felaprított gombát, a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát.
    Sóval, borssal (majoránnával) ízesítjük a masszát.
  • A végén hozzáadhatunk egy kevés a zsemlemorzsát is, ha túl lány lett a massza. Akkor jó, ha egy gombócba összeáll, és nem folyik szét idővel.
    Ha túl kemény lett a massza, mert nem tudjuk az ujjunkat könnyedén belenyomni, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.

A dagadó megtöltése

  • A dagadót alaposan megmossuk, kívülről megsózzuk.
    Ha szeretjük, be lehet dörzsölni kis majoránnával, hogy a hús ízletesebb legyen
  • A dagadót egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
    Majd mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
    Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát ne szúrjuk ki.
  • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba.
    Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
  • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel (vagy varjuk be cérgával és egy nagyobb (mondjuk zsákvarró) tűvel.

A töltött dagadó megsütése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér (a maradék zsír maradjon a tepsiben.
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 3 dl vizet. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.
    A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.

A gombával töltött dagadó tálalása

  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!)
  • Várjuk meg, míg a májjal töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a gombával töltött dagadó elkészítéséhez

A gombával töltött dagadó elkészítésének egyik alapvető pontja, hogy eltaláljuk a gomba és a töltelék többi összetevőjének az arányát.

Ha kevés gombát teszünk a töltelékbe, akkor nem igazán fog érződni az íze, ha viszont túl sokat tesszük bele, akkor a gomba íze minden más ízt el fog nyomni.

A csiperkének eléggé semleges az íze, a laska gomba kicsit karakteresebb, míg a vargánya és más erdei gombák íze sokkal karakteresebb.

A fenti recept alapvetően csiperke gombára íródott, ha karakteresebb gombából csinálod a gombával töltött dagadót, mindenképpen kevesebb gombát tegyél a töltelékbe.

 

Egy sikeres gombaszüret után egész ízorgiát teremthetünk egy marék különböző gombát beletéve a töltelékbe.

Fontos, hogy csak olyan gombát használjunk, ami ténylegesen friss, és ehető.

Ha nem vagy profi gombász illetve gombaszakértők, akkor minden esetben vidd el a szedett gombát, és vizsgáltasd be, nem éri meg a kockázatot.

Gombával töltött dagadó fűszerezése

Amivel még érdemes játszani, főleg ha az erdei gombából csináljuk a töltött dagadót, hogy a majoránna helyett a töltelékbe kevés apróra vágott kakukkfüvet teszünk.

 

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)

Természetesen erre a receptre is igaz, mint minden töltött hús receptre, hogy az elkészítése némi rutint és kézügyességet igényel.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombával töltött dagadót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a gombával töltött dagadóhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating