Darált hússal töltött dagadó

Darált hússal töltött dagadó receptje kétféle hússal, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

A végeredmény akkor lesz az igazi, ha picit zsírosabb húst választunk a töltelékhez, teszünk bele 1-2 beáztatott zsömlét, s ezt a keveréket megfontoltan fűszerezzük. A túl sok és a túl erő fűszer könnyen elnyomhatja a dagadó ízét.

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a darált hússal töltött dagadót. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

darált hússal töltött dagadó

Darált hússal töltött dagadó recept

A darált hússal töltött dagadóhoz a száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, hagymát és a fokhagymát.
Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük a masszát, és jó alaposan összekeverjük.
A dagadót alaposan megmossuk, az oldalán egy hosszabb késsel felszúrjuk, s kívül-belül sóval (esetleg borssal is) bedörzsöljük, majd az elkészült masszával megtöltjük.
A megtöltött dagadót előre kizsírozott tepsibe tesszük, vizet vagy alaplevet öntünk alá, s lefedve másfél óráig egy előremelegített sütőben megsütjük.
Az elkészült darált hússal töltött dagadót rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálalhatjuk.
A darált hússal töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Szendvics receptek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hosszú hegyes kés
  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • hústű
  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó
  • 1 szelet kenyér
  • 2 dl tej
  • 2 darab tojás
  • 30 dkg darált hús (pulyka, marha vagy sertés)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 evőkanál zsír
  • 4 dl alaplé
  • bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A dagadó töltelékének elkészítése

  • A száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát.
    Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük és jól összekeverjük.
  • A végén több részletben hozzáadjuk a zsemlemorzsát is. Ügyeljünk arra, hogy a massza ne legyen se folyós se kőkemény (mint amikor fasírt masszát csinálunk).
    Ha túl kemény lett a massza, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.

A dagadó megtöltése

  • A dagadót alaposan megmossuk,
  • A dagadót egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
    Majd mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
    Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát ne szúrjuk ki.
  • Ezután a dagadót sóval kívül-belül bedörzsöljük.
    Aki szereti az erősen borsos ételeket, az borssal is bedörzsölhetjük a dagadót (de használhatunk kakukkfüvet vagy majoránnát is).
  • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba.
    Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
  • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel (vagy varjuk be cérnával és egy nagyobb (mondjuk zsákvarró) tűvel.

A töltött dagadó megsütése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 4 dl húsleves alaplét. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.
    A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.

A darált hússal töltött dagadó tálalása

  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!)
  • Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a darált hússal töltött dagadó elkészítéséhez

A darált hússal töltött dagadó egy igazi húsimádóknak való étel. Két dózis egy helyen, melyben a dagadó nyersebb íze találkozik a zaftos húsok ízvilágával (pont úgy, mint a kolbásszal töltött dagadónál).

Mint ahogyan a receptből is látszik, a darát hússal töltött dagadó valójában egy dagadóba töltött fasírt massza.

Hasonlóan az egyszerű töltött dagadó recepthez, ennek az elkészítéséhez is érdemes az alapanyagok megvétele előtt átnézni a konyhát, hogy minden szükséges (ritkábban használt) eszköz megtalálható-e benne (időről időre főleg a hústű hajlamos elveszni, elkeveredni 🙂 ).

Ami viszont fontos, hogy minden magyaros ételnek, így a fasírtnak a receptje is házról házra változik. Ezért a darált hússal töltött dagadó receptje is sokféleképpen elkészíthető.

 

Ebben az esteben viszont érdemes 3 dologra odafigyelni:

  • Érdemes inkább zsírosabb darálthúst venni, mert maga a dagadó nagyon száraz.
  • Ha pulykából készítjük a tölteléket (a fasírt masszát), akkor érdemes némi extra zsiradékot tenni a töltelékbe (ami akár egy kevés kacsazsír is lehet)
  • Mindenképpen érdemes a töltelékbe kenyeret (vagy zsömlét) tenni, még akkor is, ha a fasírtba nem szoktunk.
    Egyszerűen az eredmény túl tömény lesz nélküle.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk fél liter vizet, s belefőzhetnünk 1 leveskockát. Avval is finom lesz a töltött dagadó.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a töltött dagadó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)

Az elkészítése, hasonlóan az összes többi töltött hús recepthez, eléggé összetett. Kifejezetten azoknak ajánlható, akik rendszeresen szoktak töltött húsokat enni, és szívesen foglalkoznak egy ízletesebb falat élvezetéért akár 3 órát is a konyhai teendőkkel.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a darált hússal töltött dagadót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a darált hússal töltött dagadóhoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating