Vissza Email link
darált hússal töltött dagadó

Darált hússal töltött dagadó recept

A darált hússal töltött dagadóhoz a száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, hagymát és a fokhagymát.
Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük a masszát, és jó alaposan összekeverjük.
A dagadót alaposan megmossuk, az oldalán egy hosszabb késsel felszúrjuk, s kívül-belül sóval (esetleg borssal is) bedörzsöljük, majd az elkészült masszával megtöltjük.
A megtöltött dagadót előre kizsírozott tepsibe tesszük, vizet vagy alaplevet öntünk alá, s lefedve másfél óráig egy előremelegített sütőben megsütjük.
Az elkészült darált hússal töltött dagadót rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálalhatjuk.
A darált hússal töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Egytálételek, Főétel, Szendvics receptek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hosszú hegyes kés
  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • hústű
  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó
  • 1 szelet kenyér
  • 2 dl tej
  • 2 darab tojás
  • 30 dkg darált hús (pulyka, marha vagy sertés)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 evőkanál zsír
  • 4 dl alaplé
  • bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A dagadó töltelékének elkészítése

  • A száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát.
    Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük és jól összekeverjük.
  • A végén több részletben hozzáadjuk a zsemlemorzsát is. Ügyeljünk arra, hogy a massza ne legyen se folyós se kőkemény (mint amikor fasírt masszát csinálunk).
    Ha túl kemény lett a massza, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.

A dagadó megtöltése

  • A dagadót alaposan megmossuk,
  • A dagadót egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
    Majd mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
    Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát ne szúrjuk ki.
  • Ezután a dagadót sóval kívül-belül bedörzsöljük.
    Aki szereti az erősen borsos ételeket, az borssal is bedörzsölhetjük a dagadót (de használhatunk kakukkfüvet vagy majoránnát is).
  • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba.
    Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
  • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel (vagy varjuk be cérnával és egy nagyobb (mondjuk zsákvarró) tűvel.

A töltött dagadó megsütése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 4 dl húsleves alaplét. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.
    A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.

A darált hússal töltött dagadó tálalása

  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!)
  • Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek