A darált hússal töltött dagadóhoz a száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.Apróra vágjuk a petrezselyemzöldet, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, hagymát és a fokhagymát. Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük a masszát, és jó alaposan összekeverjük.A dagadót alaposan megmossuk, az oldalán egy hosszabb késsel felszúrjuk, s kívül-belül sóval (esetleg borssal is) bedörzsöljük, majd az elkészült masszával megtöltjük.A megtöltött dagadót előre kizsírozott tepsibe tesszük, vizet vagy alaplevet öntünk alá, s lefedve másfél óráig egy előremelegített sütőben megsütjük.Az elkészült darált hússal töltött dagadót rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálalhatjuk.A darált hússal töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A száraz kenyeret tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
A petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, és apróra összevágjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, a darált húst, a felaprított petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát. Sóval, borssal (esetleg majoránnával) ízesítjük és jól összekeverjük.
A végén több részletben hozzáadjuk a zsemlemorzsát is. Ügyeljünk arra, hogy a massza ne legyen se folyós se kőkemény (mint amikor fasírt masszát csinálunk).Ha túl kemény lett a massza, egy nagyon kevés tej hozzáadásával lehet lágyítani a masszán.
A dagadó megtöltése
A dagadót alaposan megmossuk,
A dagadót egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.Majd mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát ne szúrjuk ki.
Ezután a dagadót sóval kívül-belül bedörzsöljük. Aki szereti az erősen borsos ételeket, az borssal is bedörzsölhetjük a dagadót (de használhatunk kakukkfüvet vagy majoránnát is).
Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba. Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel (vagy varjuk be cérnával és egy nagyobb (mondjuk zsákvarró) tűvel.
A töltött dagadó megsütése
Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 4 dl húsleves alaplét. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
A sülthús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.
A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.A végén a ress-sült íz az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
A darált hússal töltött dagadó tálalása
Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontokat emeljük ki a sült részből (hidegen ez sokkal nehezebb!!!)
Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével
A recept jellemzői ebéd receptek, húsos ételek, vacsoraötletek