Petrezselymes krumpli

Petrezselymes krumpli receptje krumpliból, vajjal, apróra vágott petrezselyemmel az elkészítés lépéseinek pontos leírásával.

Amit elvileg nagyon egyszerű elkészíteni, de igazán jót csak ritkán ehetünk, mert egy-két apró részletre érdemes odafigyelni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a petrezselymes krumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

petrezselymes krumpli

Petrezselymes krumpli recept

A petrezselymes krumplihoz a krumplikat megmossuk, meghámozzuk, s 2-3 centis, közel azonos nagyságú kockákra vágjuk.
Az összevágott krumplit egy kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, s bő negyed óra alatt megfőzzük.
Amíg a krumpli megfő, a petrezselymet megmossuk, s alaposan összevágjuk.
Amikor a krumpli elkészült, leszűrjük.
Egy serpenyőben vajat melegítünk, s amikor a vaj megolvadt, hozzátesszük az apróra összevágott petrezselymet. Átkeverjük, s hozzáadjuk leszűrt krumplit is.
Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a petrezselyem egyenletesen elkeveredjen a krumplival.
A petrezselymes krumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Köretek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 dkg vaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Először a krumplikat megmossuk, meghámozzuk, s 2-3 centis, közel azonos nagyságú kockákra vágjuk.
  • Az összevágott krumplit egy kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, megsózzuk, s bő negyed óra alatt megfőzzük.
    Ha levét forrja, menet közben a vizet pótoljuk.
  • Amíg a krumpli megfő, a petrezselymet megmossuk, a vastag szárakat kidobjuk, a leveleket s a vékonyabb szárakat alaposan összevágjuk.
  • Amikor az krumpli megfőtt, egy fedő segítségével leszűrjük.
  • Egy serpenyőben vajat melegítünk, s amikor a vaj megolvadt, hozzátesszük az apróra összevágott petrezselymet.
    A forró vajban hagyjuk, hogy a petrezselyem egy nagyon picit megfonnyadjon.
  • Majd hozzáadjuk a petrezselyemhez a leszűrt krumplit.
    Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a petrezselyem egyenletesen elkeveredjen a krumplival.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a petrezselymes krumpli elkészítéséhez

A petrezselymes krumpli elkészítése során több olyan apróság is van, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

A legfontosabb, hogy mindenképpen főzni való krumplit használjunk a petrezselymes krumpli elkészítéséhez. A kereskedelmi forgalomba ezek a „B” jelű krumplik. Ide tartozik például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … lásd a krumpli fajták csoportosításánál)

A második pont, hogy igyekezzünk a krumplit lehetőleg egyforma nagyságúra vágni.

  • Ha túlságosan eltérnek a krumplik mérete, akkor a kisebb darabok ugyan könnyen megfőnek, de ugyan annyi idő alatt a nagyok közepe kemény (és nyers) marad.
  • Vagy ha túlfőzzük a krumplit, hogy a nagyobb darabok belseje is megpuhuljon, akkor a kisebbek fognak szétfőni, ami szintén nem túl gusztusos.

A krumpli pucoláson is sok múlhat. A zöldes és a fekete részeket mindenképpen vágjuk ki, mert az egész főtt krumplit képesek ezen részek tönkre tenni (megkeseríteni).

 

S a főzés során a sót ne sajnáljuk. Bátran tegyünk belőle a krumpli főzővízébe, mert sok sót képes felvenni úgy, hogy maga nem válik ehetetlenül sóssá.

A petrezselyem kapcsán mind az apróra vágás, mind a fonnyasztás fontos, hogy a petrezselyem íze egy picit belekerüljön a vajba. Mert ennek révén lesz egyenletesen rajta a krumplin a petrezselyem íze.

Akkor is tegyük bele egy pillanatra a vajba, ha szárított petrezselymet használunk a petrezselymes krumpli elkészítéséhez.

Fontos! A petrezselyem legalább annyira érzékeny a hőhatásra, mint a fokhagyma. Amint megjelenik a vajas pirítás hatására az petrezselyem illata, egyből tegyük hozzá a leszűrt krumplit.

 

Az elkészült petrezselymes krumpli nagyszerű kiegészítője lehet a sült tarjának, a sült csirkecombnak épp úgy, mint akár egy jó rántott csirkemellnek.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a petrezselymes krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, neked is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a petrezselymes krumplihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating