A tökéletes sült krumpli 12 titka

A sült krumpli az egyik legnépszerűbb köret. Könnyű elkészíteni, ha tudjuk azt, mi az a 12 dolog, amire érdemes odafigyelni.

Elméletileg egyszerű, mert meghámozzuk a krumplit, hozzávetőlegesen ugyan akkorára felvágjuk, és forró olajban kisütjük. De a dolog ennél egy hajszálnyival összetettebb…

Ezért megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a sült krumplit. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

sült krumpli

A sült krumpli elkészítése

A sült krumpli elkészítéséhez igyekezzünk "C" jelű, sütni való krumplit venni. De sokan az előre fagyasztott (és felaprított) burgonyát szeretik kisütni.
Ha nyers krumplink van, azt hámozzuk meg, vágjuk össze nagyjából azonos vastagságúra, s mossuk meg alaposan.
Az sem baj, ha víz alatt ázik a krumpli 10-15 percet, mert annak révén a keményítőtartalmát részben elveszti a krumpli.
Az olajat forrósítsuk fel nagy lángon, s amikor egy kisebb krumplit beletéve elkezd sercegni, akkor tegyük bele a krumplit az olajba.
Folyamatos nagy lángon melegítve az olajat a krumpli 10-12 perc alatt megsül, amit a sülés után tegyünk rácsba vagy papírszalvétára.
Az elkészült sült krumplit melegen tálaljuk
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, Sültek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 nagy méretű serpenyő
  • szedőlapát

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg krumpli
  • ½ liter napraforgóolaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sült krumpli elkészítéséhez igyekezzünk "C" jelű, sütni való krumplit venni.
    Első lépésként a krumplikat hámozzuk meg, a rossz részeket vágjuk ki, s utána daraboljuk fel a krumplikat nagyjából azonos vastagságúra.
  • A felaprított krumplit alaposan mossuk meg, akár a mosóvizet 2-3 alkalommal lecserélve.
    Az sem baj, ha víz alatt ázik a krumpli 10-15 percet, mert annak révén a keményítőtartalmát részben elveszti a krumpli.
  • Ha csak főzni való "B" jelű krumplink van, érdemes a felaprítás után egy adag sóval kicsit előfőzni a krumplit.
    Forrástól számított 5-7 perc után vegyük le a lábost a tűzhelyről, s szűrés előtt hagyjuk egy picit kihűlni (különben a kiömlő forró vízből keletkező gőz megsütheti a kezünket).
  • Az olajat forrósítsuk fel nagy lángon, s amikor egy kisebb krumplit beletéve elkezd sercegni, akkor tegyük bele a krumplit az olajba.
    Napraforgóolaj helyet használhatunk felolvasztott sertészsírt vagy kókuszolajat, mogyoróolajat.
  • Mielőtt a krumplit beletennénk az olajba, vegyük ki a vízből, és csepegtessük le.
    Ha különlegességre vágyunk, a nyers (nem előfőzött) krumplit közvetlen az zsiradékba helyezés előtt akár egy picit meg is sózhatjuk.
  • Egyszerre maximum egy jó maroknyi krumplit, 20-30 dkg-ot süssünk ki.
    Ne többet, mert ha túl sok a krumpli az olajhoz képest, az túlságosan lehűti, s a krumpli megszívja magát olajjal.
  • Sokan az előre fagyasztott (és felaprított) burgonyát szeretik kisütni, mert azzal kevesebb a munka.
    Amire ekkor figyeljünk, hogy a krumplit ne engedjük fel az olajba tevés előtt, mert a fagyasztás hatására a krumpli meglágyul, amit a külső rész gyors sülése akadályoz meg attól, hogy szétessen.
  • Bárhogyan is legyen, az olajba került krumplit érdemes főleg a sülés elején mozgatni, hogy a krumplidarabok ne tapadjanak össze sütés közben.
    A bőséges olaj ebben is a segítségünkre lesz, meg persze azt is okozza, hogy a megpucolt krumpli minden része az olajba merül sülés közben.
  • Folyamatos nagy lángon melegítve az olajat a krumpli maximum 6-8 perc alatt megsül.
    A krumpliban lévő keményítőnek kell a magas hőfok, hogy elbomoljon, ezért sütjük olyan magas hőmérsékleten.
    Ettől nem fog a sültkrumpli megégni, mert a belőle folyamatosan kiszabaduló víz folyamatosan hűti az olajat (attól serceg).
  • Több recept azt írja, hogy 130 fokon kezdjük el sütni a krumplit.
    Amivel nem igazán érdemes foglalkozni, ugyanis a krumpli felszíne mindig egy picit vizes, ami az olajba belekerülésekor automatikusan lehűti az olajat.
  • Amikor a sült krumpli elkészült, tegyünk rácsba vagy papírszalvétára, s hagyjuk lecsöpögni az olajt.
    A tálalás előtt mindenképpen sózzuk meg, mert só nélkül a sült krumpli íztelen
  • Az elkészült sült krumplit melegen tálaljuk.
    Kihűlve már nem finom, grízessé válik a belseje.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, húsmentes ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek, vega receptek

Pár gondolat a sült krumpli elkészítéséhez

A sültkrumpli önmagában is nagyon finom. Ha csak magában esszük, érdemes kicsit jobban megsózni, hogy jobban kijöjjön a sült krumpli íze (a gyorséttermekben pont ezért annyira sós a krumpli).

A másik lehetőség, hogy valamilyen szószt eszünk hozzá, ami lehet ketchup, majonéz, esetleg valamilyen taco szósz.

 

A sült krumpli kapcsán nem szabad megfeledkezni a brassói aprópecsenyéről sem, mely egy finom sertéspörkölt és a sültkrumpli összekeverése révén készül el.

A sült krumplit sokféle ételhez választhatjuk köretként. Ami lehet egy rántott hús, egy finom sült kacsacomb, esetleg egy borsos tokány vagy cigánypecsenye.

De ehetjük rántott sajthoz vagy rántott halhoz is, amihez természetesen nagyszerű választás tartármártást is enni.

Ami még fontos, ha csak rántott halhoz készítjük el a sültkrumplit, kivételesen érdemes a halat előbb kisütni, mint a krumplit. Mert a halas olajban megsült krumplinak lesz egy kicsit pikáns íze, mely a rántott halhoz jól passzol.

Jó étvágyat a sült krumplihoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating