A házi majonéz receptje tojásból, napraforgóolajból, mustárral, citromlével, sóval, borssal és cukorral az elkészítés részletes leírásával.
Az így elkészült majonéz hűtőben simán eláll 1-2 hétig mindenféle tartósítószer nélkül. Ehetjük különböző sült húsokhoz, főtt virslihez, felhasználhatjuk majonézes salátákhoz vagy akár tartármártást is készíthetünk belőle.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a házi majonézt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Házi majonéz recept
Eszközök
- Turmixgép
A recept hozzávalói
- 1 darab tojás
- 2 darab tojás sárgája
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál só (csapott)
- 1 csipet bors
- fél citrom leve
- 3 dl napraforgó olaj
- ½ dl olívaolaj
- 1-2 csipet cukor
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A tojást a tojássárgáját, a sót, a borsot és a mustárt beletesszük a turmixképbe, s alaposan felverjük.
- Majd hozzáadjuk a fél citrom levét, s azt is elkeverjük benne.
- Az utolsó lépésben hozzáadjuk a napraforgó olajat és az olívaolajat, lassan, folyamatos keverés mellet, több részletben.Cél az egyenletes összekeverés, amihez a különböző jellegű anyagoknak időre van szüksége.
- A végén az egészben elkeverünk 1-2 csipet cukrot.
Tippek és tanácsok a házi majonéz elkészítéséhez
A házi majonéz nagyszerű íze az alapanyagokban rejlik. Ha odafigyelünk a részletekre, biztosan nagyszerű lesz a végeredmény.
Az igazán finom majonéz zömmel sima étolajból készül, s az olívaolajat csak mutatóban tartalmaz. Nem érdemes túl sok olívaolajat beletenni, mert íze elnyomhatja a többi összetevő ízhatását.
A második sarkalatos pont a tojás minősége.
- A tojássárgája, pontosabban a benne levő lecitin teszi lehetővé, hogy a vízben oldódó összetevők (citromlé, mustár, cukor) és az olaj a végén egységes krémmé álljon össze.
- Másrészt viszont a tojásfehérje adja meg a majonéz krémességét.
- A fenti recept egy középutat jár krémes, s mégis van benne bőségesen lecitin is.
- De el lehet készíteni a fenti arányokat megtartva a majonézt csak 4 tojás sárgájából, illetve 2 egész tojásból is, hozzáadott tojássárgája nélkül.
Tipp1: Ha kisebb méretű (L vagy S) tojásokat használunk, érdemes 1-2 plusz tojás sárgáját hozzátenni
Tipp2: Ha nincs otthon citromunk, 1 dl citromlével is ízletes majonézt tudunk készíteni. De ha hozzáteszünk fél deciliter gyümölcsecetet vagy borecetet, attól ugyan picit más lesz az íze, de az is különleges és finom lesz.
Tipp3: Aki nem szereti a feketebors ízét, tehet a majonézbe akár fehér borsot is, melynek sokkal lágyabb az íze.
Ha fokhagymás majonézt szeretnénk csinálni, a fokhagymát a citrom hozzáadása előtt tegyük hozzá a keverékhez, hogy minél jobban eldolgozódjon. Az sem rossz elképzelés, ha eleve egy fokhagymanyomón áttörve kerül hozzá a felvert tojásokhoz.
Ha csípős majonézt szeretnénk csinálni, próbáljuk ki a majonézt Dijoni mustárral.
Az elkészült majonéz a nagyobb tojássárgája aránytól szokott sötétebb lenni, De a Dijoni mustár, illetve az édesítéshez használt barnacukor is ugyan ilyen hatású