Házi majonéz

A házi majonéz receptje tojásból, napraforgóolajból, mustárral, citromlével, sóval, borssal és cukorral az elkészítés részletes leírásával.

Az így elkészült majonéz hűtőben simán eláll 1-2 hétig mindenféle tartósítószer nélkül. Ehetjük különböző sült húsokhoz, főtt virslihez, felhasználhatjuk majonézes salátákhoz vagy akár tartármártást is készíthetünk belőle.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a házi majonézt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

majonéz

Házi majonéz recept

A tojásokat beletesszük egy turmixgépbe, hozzáadjuk a sót, a borsot és a mustárt, majd jól elkeverjük őket.
Amikor a tojást felvertük, hozzáadjuk fél citrom levét, s azzal is elkeverjük.
Majd több részletben hozzáadjuk az olajat, s krémes állagúra keverjük az egészet.
A végén kevés cukorral megédesítjük.
A házi majonéz hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Főzés idő 5 perc
Összes idő 5 perc
Konyha Francia, Magyar

Eszközök

  • Turmixgép

A recept hozzávalói
  

  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál (csapott)
  • 1 csipet bors
  • fél citrom leve
  • 3 dl napraforgó olaj
  • ½ dl olívaolaj
  • 1-2 csipet cukor

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A tojást a tojássárgáját, a sót, a borsot és a mustárt beletesszük a turmixképbe, s alaposan felverjük.
  • Majd hozzáadjuk a fél citrom levét, s azt is elkeverjük benne.
  • Az utolsó lépésben hozzáadjuk a napraforgó olajat és az olívaolajat, lassan, folyamatos keverés mellet, több részletben.
    Cél az egyenletes összekeverés, amihez a különböző jellegű anyagoknak időre van szüksége.
  • A végén az egészben elkeverünk 1-2 csipet cukrot.
A recept jellemzői húsmentes ételek, laktózmentes ételek

Tippek és tanácsok a házi majonéz elkészítéséhez

A házi majonéz nagyszerű íze az alapanyagokban rejlik. Ha odafigyelünk a részletekre, biztosan nagyszerű lesz a végeredmény.

Az igazán finom majonéz zömmel sima étolajból készül, s az olívaolajat csak mutatóban tartalmaz. Nem érdemes túl sok olívaolajat beletenni, mert íze elnyomhatja a többi összetevő ízhatását.

 

A második sarkalatos pont a tojás minősége.

  • A tojássárgája, pontosabban a benne levő lecitin teszi lehetővé, hogy a vízben oldódó összetevők (citromlé, mustár, cukor) és az olaj a végén egységes krémmé álljon össze.
  • Másrészt viszont a tojásfehérje adja meg a majonéz krémességét.
  • A fenti recept egy középutat jár krémes, s mégis van benne bőségesen lecitin is.
  • De el lehet készíteni a fenti arányokat megtartva a majonézt csak 4 tojás sárgájából, illetve 2 egész tojásból is, hozzáadott tojássárgája nélkül.

Tipp1: Ha kisebb méretű (L vagy S) tojásokat használunk, érdemes 1-2 plusz tojás sárgáját hozzátenni

Tipp2: Ha nincs otthon citromunk, 1 dl citromlével is ízletes majonézt tudunk készíteni. De ha hozzáteszünk fél deciliter gyümölcsecetet vagy borecetet, attól ugyan picit más lesz az íze, de az is különleges és finom lesz.

Tipp3: Aki nem szereti a feketebors ízét, tehet a majonézbe akár fehér borsot is, melynek sokkal lágyabb az íze.

 

Ha fokhagymás majonézt szeretnénk csinálni, a fokhagymát a citrom hozzáadása előtt tegyük hozzá a keverékhez, hogy minél jobban eldolgozódjon. Az sem rossz elképzelés, ha eleve egy fokhagymanyomón áttörve kerül hozzá a felvert tojásokhoz.

Ha csípős majonézt szeretnénk csinálni, próbáljuk ki a majonézt Dijoni mustárral.

Az elkészült majonéz a nagyobb tojássárgája aránytól szokott sötétebb lenni, De a Dijoni mustár, illetve az édesítéshez használt barnacukor is ugyan ilyen hatású

Jó étvágyat a házi majonézhez!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating