Klasszikus rántott sajt

Klasszikus rántott sajt 2 titka liszttel, tojással zsemlemorzsával. Kétszer panírozva, hogy ne folyjon ki a sajt a panírból sütés közben.

Igazi ünnepi étek a hétköznapok forgatagában, melyet elkészíteni sem túl nehéz, csupán pár apróságra érdemes odafigyelni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rántott sajtot. Majd megnézzük azt is, mi az a néhány dolog, amire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

rántott sajt

Klasszikus rántott sajt recept

A sajtot felvágjuk durván centis darabokra.
Az feldarabolás után a sajtszeleteket tejbe mártjuk, majd lisztben, tojásban és végül zsemlemorzsában megforgatjuk.
Az első titok, hogy mikor a sajtokat kipaníroztuk, újra visszatesszük a tojásban és utána a zsemlemorzsában, hogy a panír elegendő vastagságú legyen.
A bepanírozott sajtszeleteket felforrósított olajban aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük.
Ha melegen tálaljuk, a sajt belül kellemesen fog folyni. De kihűlve is finom és tartalmas étel.
A rántott sajt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, Sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • egy kisebb tál (a tejhez)
  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagy méretű serpenyő
  • sütőlapát vagy fogó

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg kemény sajt (Edami, trappista, óvári, Gauda)
  • 1 dl tej (a sajt benedvesítéséhez)
  • 5-10 dkg finomliszt
  • 3-4 darab tojás
  • 25 dkg prézli
  • napraforgóolaj (lehet kókuszzsír vagy repceolaj is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hűtőből kivett sajtokat bontsuk ki, s vágjuk fel durván centi vastag darabokra.
    Ha szeretnénk, a tömbsajtok hasábjait átlósan elvágva háromszögletű sajtszeleteket is készíthetünk.
  • Egy kis tálba öntsük ki a tejet.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetőrjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A sajtszeletek panírozása

  • Egyesével mártsuk bele a tejbe a sajtszeleteket (hogy a liszt jobban tapadjon rájuk).
  • Ezután a szeleteket meghempergetjük a lisztben, hogy mindenütt érje (az oldaláról se feledkezzünk el!).
    Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
  • A darabokat a végén az oldalukra fordítva kicsit a lisztbe ejtjük, hogy a felesleges liszt lehulljon róluk.
    Majd a beletesszük őket a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • Végül a prézliben (zsemlemorzsában) is megforgatjuk a Camembert darabokat, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenütt befedje rendesen.
    Az elkészített szeleteket félrerakjuk pár percig szikkadni.
  • Amikor már minden szelet sajtot bepaníroztunk, akkor a szeleteket a korábbi sorendben másodjára is bepanírozzuk.
    A szeleteket visszatesszük a tojásba, abban jól megforgatjuk, hogy a prézlit mindenütt érje a tojás.
  • Majd másodjára is megforgatjuk a prézliben a sajt szeleteket, hogy a panír elegendő vastagságúvá váljon.

A rántott sajt kisütése

  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk, majd közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    Fontos! A bepanírozott sajtokat csak akkor tegyük bele az olajba, amikor az már rendesen felforrósodott (a belehullott prézli egyből elkezd sülni, s .feljön a tetejére).
  • Amikor a sajt egyik oldala aranybarnára sült, sütőlapáttal vagy fogócsipesszel forgassuk meg.
    Második titok: Ne szúrjunk a sajtba villát, mert a belseje rögtön kifolyik az olajba.
  • Végén a megsült sajtokat tegyük konyhai papírszalvétára, s hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön róla.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, húsmentes ételek, vacsoraötletek, vega receptek

Tippek s tanácsok a rántott sajt elkészítéséhez

A rántott sajt szíve s lelke a jó minőségű sajt. Éppen ezért mindenképpen vegyünk normális minőségű sajtot a rántott sajt elkészítéséhez.

Gyakorlatilag bármilyen kemény és félkemény sajtot ki lehet rántani. Habár a túl illatos („bűzös”), a nagyobb lyukakat tartalmazó, és a zöldfűszeres  sajtokat inkább nyersen együk.

A másik fontos pont, hogy a sajt melegedés közben ellágyul, mely a panírozást megnehezíti. Ezért érdemes csak akkor kivenni a hűtőből a sajtokat, amikor elkezdjük bepanírozni.

A harmadik fontos pont, hogy nem érdemes a sajt sózásával bíbelődni. Kerüljön a tojásba elegendő só, ami egy picit megízesíti a külső részét (a panírt), s a belső részeket hagyjuk meg olyannak, amilyen.

 

A negyedik fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:

  • a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
  • A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
  • A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is).

Egy gyakorlatias tipp: Ha rendszeresen szoktunk panírozott, bundázott ételeket enni, akkor a panírozás végén megmaradt lisztet és prézlit külön-külön egy kis tárolóedénybe félre rakhatjuk a következő alkalomig.

Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott kókuszzsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a sajtot.

A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.

 

Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).

Az elkészült rántott sajtot tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, tört krumplival, petrezselymes krumplival, főtt krumplival, sült krumplival, esetleg tarhonyával vagy bulgurral ,valamint házi majonézzel vagy tartármártással tálalhatjuk

Habár a rántott sajt – a közhiedelemmel ellentétben – akár hidegen is fogyasztható (ha jó minőségű sajtból készült). Kerülhet szendvicsbe, hidegtálra, vagy fogyaszthatjuk önmagában is, minden esetben nagyszerű zsír és fehérjeforrás.

Egy apró megjegyzés: A rántott sajt mellett zöldségeket és húsokat is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

Jó étvágyat a rántott sajthoz!

Küld el ezt a receptet a barátaidnak is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating